Ημερίδα Επιμόρφωσης Αστυνομικών για τη διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών

Με απόλυτη επιτυχία διεξήχθη η 1η Ημερίδα Επιμόρφωσης Αστυνομικών για τη διαχείριση περιστατικών κακοποιημένων παιδιών την Τρίτη 24 Απριλίου στο αμφιθέατρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών στα πλαίσια της πρώτης Πανελλαδικής Εκστρατείας κατά της Κακοποίησης Ανηλίκων που περιλαμβάνει το σχεδιασμό και την υλοποίηση Εθνικών Προγραμμάτων.

Στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση και αφύπνιση της κοινωνίας γύρω από το φαινόμενο της κακοποίησης των παιδιών και η επιμόρφωση των αστυνομικών που κατ΄οποιονδήποτε τρόπο έρχονται σε επαφή με τα κακοποιημένα παιδιά.
Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Εταιρία Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού-ΕΛΙΖΑ.

Την εναρκτήρια ομιλία πραγματοποίησαν η Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, Εισαγγελέας Αρείου Πάγου και η Μαρίνα Καρέλλα, Πρόεδρος του Σωματείου.

Η Αφροδίτη Στάθη, Διοικητική Διευθύντρια του Σωματείου, ανέπτυξε τον ορισμό της κακοποίησης και παραμέλησης των παιδιών καθώς και τα είδη της κακοποίησης, τον κύκλο της βίας καθώς και την ψυχοκοινωνική διάσταση του φαινομένου.  Στη συνέχεια, η Αλεξάνδρα Σολδάτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνλων,ανέπτυξε τους παράγοντες κινδύνου, την επιδημιολογία και την ιατρική διάσταση του φαινομένου.

Αντιστοίχως, η Ηλέκτρα Κουτσούκου, δικηγόρος εξειδικευμένη σε θέματα προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ανέπτυξε πλήρως τα νομικά ζητήματα κακοποίησης του παιδιού.

Εν συνεχεία, η Όλγα Θεμελή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας ανέπτυξε τη διαδικασία επιλογής των ανήλικων θυμάτων, την κατανόηση της απόκρυψης την κακοποίησης από μέρους των παιδιών, τη σταδιακή διαδικασία της αποκάλυψης των αδικημάτων καθώς και τις βασικές αρχές της δικανικής εξέτασης ανηλίκων και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Τέλος, η Ευθυμία Σωτηροπούλου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και Εισαγγελέας Ενδοοικογενειακής Βίας και Ανηλίκων, ανέπτυξε με πιο πρακτικό τρόπο το πώς θα πρέπει ένας αστυνομικός να χειριστεί μια υπόθεση κακοποίησης ανήλικου θύματος.

ΡΟΜΟΣΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

ΜΕΛΟΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Προηγούμενο άρθροΠασχαλινές Ευχές
Επόμενο άρθρο34ο Πανελλήνιο Συνέδριο -Δελτίο Τύπου