Γυμναστική το καλοκαίρι? Θα μου κάνει καλό? Τι να προσέξω?

Όσοι έχετε επιχειρήσει να κάνετε γυμναστική το καλοκαίρι έχετε προσέξει ότι γινόταν πιο δύσκολη,πιο κουραστική, πιο εξαντλητική.
Κάποιοι απο εσάς το συνεχίσατε. Άλλοι τα παρατήσατε και ξαναρχιζατε μετά από καιρό πάλι, πραγμα που είναι πάλι κουραστικό για το σώμα και για την ψυχολογία εξίσου.
Το καλοκαίρι μας κάνει να νιώθουμε πιο βαρύ το σώμα μας,πιο δυσκινητο και επομένως πιο ευάλωτο στην κόπωση, ανασταλτικός παράγοντας της άσκησης για τους περισσότερους. Προκαλείται πιο έντονη εφιδρωση διότι οι θερμουποδοχεις κρατάνε με αυτόν τον τρόπο φυσιολογικη την θερμοκρασία του οργανισμού σου.  Και όλα αυτά λόγο της υψηλής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.

Τι βλάβες και συμπτώματα μπορεί να παρατηρήσεις?

Βλάβες όπως κράμπες, εξάντληση, θερμοπληξία είναι τα πιο σύνηθες.
Πως τα καταλαβαίνεις όμως αυτά από πριν?
Συνήθως ξεκινάνε με έναν πονοκέφαλο, με μια ζαλη, με εμετό, με ξηρό δέρμα, με απώλεια αισθήσεων, με ναυτία,  με λιποθυμικες τάσεις,  αίσθημα κόπωσης, με δυσκολία προσανατολισμού, αυτά είναι κάποια από τα συμπτώματα τα οποία μπορεί να νιώσεις.

Πως θα μειώσεις τους κινδύνους αυτούς?

•Να φοράς ελαφριά ρούχα ,πλέον στην αγορά υπάρχουν τα λεγόμενα dry fit  τα οποία αποβάλουν τον ιδρώτα. Να φοράς ανοιχτόχρωμα ρούχα και καπέλο όταν κάνεις σε εξωτερικό χώρο των άσκηση σου.
•Προτίμησε τις πρωινές ώρες η τις βραδινές για την άσκηση σου και απέφυγε τις μεσημεριανές ώρες, καθώς ο κίνδυνος αφυδάτωσης και υπερθερμιας είναι πολύ υψηλός.
•Αν είσαι παχύσαρκο άτομο καλά θα είναι να κάνεις την άσκηση σου με κάποιον ειδικό ώστε να σε κατευθύνει αναλόγως επειδή οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο οργανισμός σου είναι αυξημένες.
•ΝΕΡΟ.  Πολύ σημαντικό. Ακόμα και το πως να πίνετε ή πόσο να πίνετε έχει μεγάλη σημασία. Το σίγουρο είναι ότι καλύτερα να πίνετε λίγες γουλιές και αρκετές φορές, παρά αρκετό και μετά από πολύ ώρα να ξαναθυμαστε να πίνετε. 1-2 μπουκαλάκια νερό μια με δύο ώρες πριν την άσκηση είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ενυδάτωση σας.
•Όχι αλκοολούχα ποτά φυσικά διότι πέφτει η απόδοση σας.
•Όχι καφεΐνη γιατί αυξάνει την καρδιακή συχνότητα και επομένως την θερμοκρασία στο σώμα μας. Και δημιουργεί διουρηση, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε απώλεια υγρών τα οποία χρειάζεται ο οργανισμός για την διεκπεραίωση της άσκησης.
•Τροφές όπως η μπανάνα για την αναπλήρωση των επιπέδων του καλιου και ηλεκτρολυτων στον οργανισμό . Αν ασκείστε πάνω από 60-90 λεπτά τότε καλά θα είναι να έχετε ένα ποτό αναπλήρωσης ηλεκτρολυτων.
•Ξεκίνα πάντα με ήπια ένταση μέχρι να εγκλιματιστεις .
•Μην σταματάς τις φυσικές δραστηριότητες σου λόγο ζέστης γιατί μετά χάνεις τον ρυθμό σου και δεν εγκλιματιζεσαι έτσι στις συνθήκες που επικρατούν.
•Αναεροβια άσκηση όπως είναι τα βάρη η η υψηλής έντασης άσκηση π.χ. τρέξιμο με ταχύτητα σε χώρους γυμναστηρίου καλά θα είναι να γίνεται σε θερμοκρασίες 22-25 βαθμούς κατ την διάρκεια της ημέρας.
•Ξεκίνα με λίγες διατάσεις παραπάνω για να προετοιμάσεις το σώμα σου.Το καλοκαίρι λόγο ζέστης μπορείς να αυξήσεις την ευκινησια σου, πράγμα που βοηθάει στην καθημερινότητα σου αλλά και την άσκηση σου.
•Το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να χάσεις τα επιθυμητά κιλά γιατί καις περισσότερο σε λιγότερο χρόνο επειδή ο οργανισμός χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια.
•Μπορείς πιο εύκολα αυξανοντας τις καύσεις σου με την άσκηση να κρατήσεις μια ισορροπημένη διατροφή.
•Μπορείς να εκμεταλλευτείς τα καλοκαιρινά σπορ όπως κολύμβηση, ρακέτες, beach volley , beach soccer, θαλάσσια σπορ ,περπάτημα στην παραλία, γυμναστική μέσα στο νερό  και ότι άλλο έχεις όρεξη να δοκιμάσεις . Αρκεί να πίνεις κάποιο ρόφημα πλούσιο σε ηλεκτρολύτες για να μην πάθεις αφυδάτωση και μια βουτιά στην θάλασσα για την αντιμετώπιση της υπερθερμιας.

Προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου ότι μπορείς και κράτησε την επαφή σου με την άσκηση το καλοκαίρι.

Κωνσταντία Τζιώτα

Η Κωσταντια Tζιώτα είναι πτυχιούχος γυμνάστρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα ταε κβον ντο.
Παράλληλα με τις σπουδές της παρακολούθησε σεμινάρια πάνω στην άσκηση σε ιδιωτικές σχολές.
Η καταγωγή της ειναι από την Βέροια, αλλά μεγάλωσε στην Γερμανία σε μια πόλη έξω από την Κολωνία ονόματι Μπρουλ (bruehl ).
Από τα 5 της ασχολήθηκε με το ταε κβον ντο ως άθλημα μέχρι που έγινε βοηθός στα 17 της στον Κορεάτη προπονητή της  byung do yoo .
Έφυγε από την Γερμανία στα 18 της για να σπουδάσει ΤΕΦΑΑ και να συνεχίσει Ελλάδα με το άθλημα της στην σχολή του Μάκη Πεχλιβανη ως αθλήτρια και μετά ως προπονήτρια στην ίδια σχολή.
Παράλληλα με το Ταε κβον ντο  όλα αυτά τα χρόνια ασχολήθηκε και με αλλα σπορ οπως σανιδα χιονιού.. Σανιδα θαλάσσης.. Κολύμβηση.. Χορό.. Ποδηλασία.. Τενις.. Και διάφορα άλλα.
Το 2009 σε ένα ταξίδι της στις γαλλικές Άλπεις έπαθε έναν μεγάλο τραυματισμό με την σανίδα χιονιού σε μεγάλο άλμα της, το οποίο της έφερε 5 κατάγματα σπονδυλων.
Δεν το έβαλε κάτω όμως.. Και μετά απο μισό χρόνο ακινησίας και πόνου εις θα γίνει πιο καλή και πιο δυνατή για την ιδια και να είναι παράδειγμα για τους άλλους.
Και τώρα πλέον είναι γυμνάστρια στα curves, κάνει περσοναλ .. Τρέχει με κόσμο στην παραλία..
Ασχολείται  άτομα με μυοσκελετικα προβλήματα.. Ασχολείται με ποδοσφαιριστές.. Και παράλληλα με το μασάζ.

Προηγούμενο άρθροΣυγχαρητήριο μήνυμα του Προϊστάμενου Επιτελείου ΕΛ. ΑΣ
Επόμενο άρθροΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ