Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στην Ξάνθη

28 Οκτωβρίου 1940
είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας.
Επιμνημόσυνος δέηση και κατάθεση στεφάνων, στο μνημείο των πεσόντων, επί τη μνήμη της Εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Την κατάθεση στεφάνου για την Διεθνή Ένωση
Αστυνομικών Ξάνθης έκανε ο ΚΑΡΑΜΠΙΠΕΡΗΣ Θεοφάνης (Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων)
 Η 28 Οκτωβρίου1940 είναι ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας.
 Ήταν τότε που οι Έλληνες αρνήθηκαν στις ιταλικές αξιώσεις.
Ο εφιάλτης του πολέμου άρχισε όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της 
28ης Οκτωβρίου του 1940 ο Ιταλός Πρέσβης στην Αθήνα, Εμανουέλε Γκράτσι επέδωσε ιδιόχειρα στον Έλληνα δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, στην οικία του στην Κηφισιάτελεσίγραφο.
Απαιτούσε την ελεύθερη διέλευση του ιταλικού στρατού από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, προκειμένου στη συνέχεια να καταλάβει κάποια στρατηγικά σημεία του Ελληνικού Βασιλείου, (λιμένες, αεροδρόμια κλπ), για τις ανάγκες ανεφοδιασμού και άλλων διευκολύνσεών του για τη μετέπειτα προώθησή του στην Αφρική.

Η απάντηση ήταν

«Όχι»

κι έτσι ιταλικές στρατιωτικές δυνάμεις άρχισαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εισβολής στην Ελλάδα μέσω των Ελληνο-αλβανικών συνόρων.

Η επέτειος του «Όχι» γιορτάστηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της Κατοχής. Στο κεντρικό κτίριο και στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε ο πρώτος εορτασμός στις 28 Οκτωβρίου 1941. Στη δεύτερη επέτειο (28/10/1942), ο εορτασμός έγινε στην Πλατεία Συντάγματος με πρωτοβουλία των οργανώσεων ΕΠΟΝ και ΠΕΑΝ.

Εκδηλώσεις και διαδηλώσεις εκείνη την ημέρα έγιναν και σε άλλες πόλεις. Στον Πειραιά πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις, ανέβαινε κάποιος σε μια καρέκλα, έβγαζε ένα σύντομο λόγο, και κατόπιν διαλύονταν, για να αποφύγουν επέμβαση των καραμπινιέρων. Επίσημα η επέτειος γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 28 Οκτωβρίου 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε, το 1952, η γιορτή της Αγίας Σκέπης από την 1η Οκτωβρίου να μεταφερθεί στις 28 Οκτωβρίου, διότι ότι η Παναγία βοήθησε και προστάτευσέ τον

Ελληνικό Στρατό στον πόλεμο της Αλβανίας.

Προηγούμενο άρθροΔιαγωνισμός ζωγραφικής ipa
Επόμενο άρθροεορτασμός 28ης Οκτωβρίου 2021 στη Σάμο