ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ : 28η Μεσογειακή Συνάντηση Xωρών μελών της Ι.Ρ.Α.

     Από 20 έως 23 Απριλίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι με την υποστήριξη του Υπουργείου Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας , Διεθνές συνέδριο των μεσογειακών χωρών – μελών της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (IPA), με τίτλο “Μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη και τον κόσμο – Προκλήσεις και λύσεις”.
     Συμμετείχαν αντιπροσωπείες από τις ακόλουθες χώρες: Κύπρος, Ελλάδα, Μάλτα, Ισραήλ, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Μονακό, Πορτογαλία, Ελβετία, Αυστρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Σλοβενία ​​και Ρουμανία.
     Εκτός από τις αντιπροσωπείες των χωρών της Μεσογείου, στη διάσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών: η κα Françoise Jacob, Συντονίστρια του ΟΗΕ στη Δημοκρατία της Σερβίας, και ο κ. Soufiane Adjali, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Δημοκρατία της Σερβίας.
Το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα εκπροσώπησαν οι : Αχιλλέας ΜΠΕΓΑΣ, Χρήστος ΠΑΡΓΙΝΟΣ και Στυλιανός ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΣ.
      Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο παλάτι της Σερβίας στην αίθουσα “Belgrade”, στο υψηλότερο επαγγελματικό επίπεδο, σύμφωνα με τα πρότυπα υποδοχής των υψηλότερων ξένων αντιπροσωπειών. Οι αντιπροσωπείες έλαβαν τελετουργική δεξίωση στην αίθουσα του Παλατιού από τον Συνταγματάρχη της Αστυνομίας Καθ. Dr. Nebojša Pantelić, Πρόεδρο του Εθνικού Τμήματος IPA Σερβίας και από αστυνομικούς με τελετουργικές στολές του Υπουργείου Εσωτερικών και της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.
Κατά την έναρξη του συνεδρίου, οι εισαγωγικές και καταληκτικές παρατηρήσεις έγιναν από τον συνταγματάρχη Dragan Vasiljević, Βοηθό Διευθυντή της Αστυνομίας, και τον PhD Nebojša Pantelić. Καλωσόρισαν τους καλεσμένους, τους ευχήθηκαν καλή συνάντηση και τόνισαν τη σημασία της βελτίωσης της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, με επίκεντρο την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα που προκαλεί η μεταναστευτική κρίση.
Στη συνέχεια, ο κ. Κυριάκος Κάρκαλης, Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του ΙΕΒ του Διεθνούς Εκτελεστικού Συμβουλίου, μίλησε στους συνέδρους και ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας και το Εθνικό Τμήμα του IPA στη Σερβία για τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία.
     Κατά τη διάρκεια του μέρους εργασίας του συνεδρίου, ο συνταγματάρχης Dejan Burmaz, εκπρόσωπος της Διοίκησης Συνοριακής Αστυνομίας του Υπουργείου Εσωτερικών, παρουσίασε το θέμα της παράνομης μετανάστευσης και των επιπτώσεών της στη Δημοκρατία της Σερβίας, με έμφαση στη συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Άλλοι εκπρόσωποι από τις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Βόρεια Μακεδονία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία, Ισπανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Πορτογαλία, Μονακό, Γαλλία και άλλες) συμμετείχαν επίσης στη συνεδρίαση εργασίας και συζήτησαν το θέμα της μετανάστευσης από την προοπτική των χωρών τους.
    Αφού οι εκπρόσωποι παρουσίασαν τις απόψεις τους, οι συμμετέχοντες συζήτησαν τα θέματα που θα εξεταστούν στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο IPA, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2023. Κατά τη συζήτηση, ο PhD Nebojša Pantelić ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στο συνέδριο ότι το Σερβικό Εθνικό Τμήμα του IPA είχε υποβάλει την υποψηφιότητά του για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου του 2027 στο Βελιγράδι, η οποία έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους και θα τεθεί προς ψήφιση στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Αθήνας.
       Αποφασίστηκε επίσης η επόμενη 29η Διάσκεψη των Μεσογειακών Χωρών, μελών του IPA, να διεξαχθεί το 2024 στην Κροατία και το 2025 στην Ελλάδα έπειτα από την παρουσίαση των φακέλων υποψηφιότητας από τους ενδιαφερομένους.
Μετά την ολοκλήρωση του εργασιακού μέρους, οι αντιπροσωπείες ξεναγήθηκαν στο Παλάτι και το Σερβικό Εθνικό Τμήμα του IPA απένειμε πλακέτες.
SERVO PER AMIKECO

Προηγούμενο άρθρο3ος Διεθνής διαγωνισμός ζωγραφικής.
Επόμενο άρθροΤΔ ΡΟΔΟΠΗΣ : Eσπερινό προς τιμή του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου