Δωδεκάνησα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ – ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΜΟΥ
ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Διεύθυνση Πλατεία Ελευθερίας
ΤΚ
85100
Πόλη  ΡΟΔΟΣ
Τηλ
 2241022208
VIBER Προέδρου 6956134304
Ιστοσελίδα
email  steliosvitzileos@gmail.com

την 10/4/2022 συνήλθε το Δ.Σ. και συγκροτήθηκε  σε σώμα , ως παρακάτω :

Διοικητικό Συμβούλιο

 Α/Α
Τίτλος Δ.Σ. Επώνυμο Όνομα Κινητό Τηλ.
1.  Πρόεδρος  ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΣ Στυλιανός 6956134304
2.  Α’  Αντιπρόεδρος ΔΟΞΑΚΗΣ Βασίλειος
3.  Β’ Αντιπρόεδρος ΜΠΕΛΕΝΙΩΤΗΣ Σταύρος
4.  Γ’ Αντιπρόεδρος  ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ Μάριος
5.  Γεν. Γραμματέας ΠΕΧΛΕΒΑΝΙΔΟΥ Αθανασία
6.  Βοηθός Γεν. Γραμμ. ΣΑΡΡΗΣ Κωνσταντίνος
7.  Ταμίας  ΣΕΡΑΦΙΔΗΣ Παναγιώτης
8.  Βοηθός Ταμία ΣΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ Στέφανος
9.  Αρμ.Δημ.Σχεσεων  ΠΕΡΠΕΡΙΔΗΣ Κωνσταντίνος

 

Ελεγκτική Επιτροπή

 Α/Α
Τίτλος Δ.Σ. Επώνυμο Όνομα
1.  Πρόεδρος ΜΠΑΡΟΥΤΗΣ Ευστάθιος
2.  Μέλος ΒΑΡΔΑΚΗΣ Δημήτριος
3.  Μέλος ΚΑΡΔΑΡΑΣ Βασίλειος

 

Τοπική Διοίκηση Δωδεκανήσου.

Η μεσαιωνική Πόλη, οι παραλίες και τα αξιοθέατα που προλαβαίνετε να δείτε [εικόνες]
Στη Ρόδο
H Ρόδος αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους ελληνικούς προορισμούς

H Ρόδος, το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας και η ιστορική πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων, αποτελεί ένα ολόκληρο κεφάλαιο από μόνη της. Η Μεσαιωνική πόλη, τα κάστρα, οι αρχαίοι θησαυροί, η φύση, οι παραλίες, η διαμονή, το φαγητό, την κατατάσσουν σε ένα από εκείνα τα νησιά που τα έχουν όλα.

Ομως, τα τελευταία χρόνια η Ρόδος έχει ταυτιστεί με τις ορδές των μεθυσμένων τουριστών που καταφτάνουν και ξεσαλώνουν στο Φαληράκι, δημιουργώντας έτσι δεύτερες σκέψεις σε όσους φλερτάρουν με την ιδέα των διακοπών στο νησί. Αρκεί μια επίσκεψη και μόνο για να καταφέρει η πόλη των Ιπποτών, όπως έχει χαρακτηριστεί, να «ξελογιάσει» και να πείσει και τον πιο κακοπροαίρετο. Απόδειξη τα παρακάτω αξιοθέατα και διευθύνσεις που αξίζει να επισκεφτείτε αν έχετε μόνο ένα Σαββατοκύριακο στη διάθεση σας. Είναι βέβαιο πως μετά θα θέλετε να επιστρέφετε ξανά και ξανά.
Μεσαιωνική γοητεία και δαντελωτές ακρογιαλιές

Η Ρόδος είναι μία από τις πιο καλοδιατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις και έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ενώ ήταν γνωστή από την αρχαιότητα ως η πόλη του Κολοσσού της Ρόδου, που αποτέλεσε ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου. Οι Ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη, οι Οθωμανοί και οι Ιταλοί κατακτητές που άφησαν ένα ανεξίτηλο σημάδι και γενικότερα η ένδοξη ιστορία γίνεται αντιληπτή από το πρώτο κιόλας λεπτό που φτάνει κανείς στην πόλη. Μια πόλη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γέφυρα του παρόντος με το παρελθόν, αφού συνδυάζει πολύ επιτυχημένα τη μεσαιωνική παράδοση και τα ενθύμια ενός, αν μη τι άλλο, ένδοξου παρελθόντος με τη σύγχρονη ανάπτυξη και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας.
Τα Ελαφάκια στο λιμάνι της Ρόδου. Σύμφωνα με την παράδοση βρίσκονται στο σημείο όπου στέκονταν κάποτε ο κολοσσός της Ρόδου.

Οι λάτρεις της ιστορίας συρρέουν στην μαγευτική Ακρόπολη της Λίνδου και το χωριό της Λίνδου με κυκλαδίτικο στιλ. Οι λάτρεις της περιπέτειας κατευθύνονται στο καταπράσινο εσωτερικό για πεζοπορία και ορεινή ποδηλασία, και νότια στο Πρασονήσι για kite και windsurfing. Οι κοσμοπολίτες επιλέγουν το βόρειο μισό του νησιού, που είναι και το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά και όπου βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών επιλογών all-inclusive. Νέα, πολυτελή θέρετρα ξεδιπλώνονται κατά μήκος της νοτιοανατολικής ακτής.

 

Οσο για τις παραλίες που αφορά όλους, είναι μαγευτικές στην πλειοψηφία τους. Ερημικές ή κοσμοπολίτικες, απέραντες ή μικρές, με χρυσή άμμο ή λευκά βότσαλα, οργανωμένες ή απάτητες, συνθέτουν έναν ατελείωτο κατάλογο, που διαθέτει κάτι για όλα τα γούστα – ακόμη και τα πιο απαιτητικά. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από τις καλύτερες αμμουδιές, Κολύμπια, Στεγνά, Κάλαθο, Βλύχα, Λαδικό, Αγάθη, Πεύκοι, και Κάμειρο. Αν προτιμάτε τα βότσαλα, οι παραλίες Καλλιθέα, Αφάντου, Γενάδι, Σπηλιές και Χαράκι σίγουρα δε θα σας απογοητεύσουν. Αγαπημένη μας, πάντως, είναι η ατελείωτη με τη χρυσή άμμο, παραλία της Τσαμπίκας, γνωστή για τα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά και του εντυπωσιακούς αμμόλοφους. Βασικό ρόλο παίζει και η ιστορική τοποθεσία της. Βρίσκεται δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας Τσαμπίκας, στο οποίο και θα αναφερθούμε παρακάτω. Σε κάθε περίπτωση μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, εκτός από τις παραλίες, προλαβαίνετε να δείτε και να κάνετε πολλά!
Τα αξιοθέατα που επιβάλλεται να δείτε την πρώτη μέρα στη Ρόδο

Το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο στην Ρόδο, όχι μόνο για να προσεγγίσετε εύκολα τα πολλά αξιοθέατα και τις παραλίες, αλλά και για να θαυμάσετε τα καταπράσινα τοπία που εναλλάσσονται μεταξύ θαλασσινών τοπίων και ανερχόμενων βουνοκορφών.

Ωστόσο, αν για τη διαμονή σας επιλέξετε το κέντρο της πόλης δεν χρειάζεστε το αυτοκίνητο τις πρωινές ώρες, παρά μόνο το μεσημέρι και βράδυ για την μεταφορά σας στην παραλία και τη βραδινή σας έξοδο.
Τα σοκάκια στην Παλιά Πόλη της Ρόδου
Τα σοκάκια στην Παλιά Πόλη της Ρόδου
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών ή Καστέλο βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των ιπποτών.
Το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου των ιπποτών ή Καστέλο βρίσκεται στην βορειοδυτική πλευρά της μεσαιωνικής πόλης της Ρόδου στο ψηλότερο σημείο του κάστρου και αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μνημείο της περιόδου των ιπποτών.

Κι αυτό επειδή την Παλιά Πόλη αξίζει να την περπατήσετε. Κάντε προ-κράτηση για έναν εξουσιοδοτημένο ξεναγό στο Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου στη Ρόδο και απολαύστε μια σύντομη επισκόπηση της τεράστιας ιστορίας της πόλης. Οι επιλογές είναι πολλές όμως η ξενάγηση με τίτλο «Ιστορίες της θάλασσας, ιστορίες της πόλης» είναι η ιδανική και αυτή που προτείνουμε για όσους ενδιαφέρεστε να πάρετε μια πρώτη γεύση της πόλης της Ρόδου, συνδυάζοντας το σύγχρονο και το μεσαιωνικό τμήμα του πολεοδομικού ιστού της.

Στην ξενάγηση αυτή θα μάθετε, μεταξύ άλλων, την πραγματική ιστορία του Κολοσσού, του οποίου τα ίχνη χάνονται κάπου μεταξύ μύθου και θρύλου, θα δείτε τα περίφημα Ελαφάκια της Ρόδου, θα θαυμάσετε το μοναδικό αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα κτιρίων της φασιστικής περιόδου και θα ενημερωθείτε από πρώτο χέρι για την καθημερινότητα των κατοίκων της σύγχρονης πόλης, καθώς τριγύρω εκτείνεται το εμπορικό κέντρο της Ρόδου.

Στη συνέχεια θα οδηγηθείτε στη Μεσαιωνική Πόλη για να ταξιδέψετε στους Ιπποτικούς χρόνους. Το Μεγάλο Ιπποτικό Νοσοκομείο, το επιβλητικό Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το Τζαμί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, η κεντρική πλατεία Ιπποκράτους, η πλατεία Εβραίων Μαρτύρων, είναι τα οι κυριότεροι σταθμοί που θα δείτε στο πέρασμά σας.
Τα αξιοθέατα που επιβάλλεται να δείτε την δεύτερη μέρα στη Ρόδο

Σηκωθείτε νωρίς και ξεκινήστε τη μέρα σας για έναν καφέ στην Καλλιθέα, που απέχει μόλις 9 χλμ από την Πόλη της Ρόδου. Περιπλανηθείτε στα ψηφιδωτά μονοπάτια μέσα από τα δημόσια λουτρά που χτίστηκαν από τους Ιταλούς το 1929 και ανακαινίστηκε πριν από μερικά χρόνια. Η απαράμιλλη μνημειακή αρχιτεκτονική και μεγαλοπρέπεια του χώρου, με τα μοναδικά μωσαϊκά, την αίθουσα της Ροτόντας όπου κάποτε ανάβλυζαν τα ιαματικά νερά, το Αίθριο και κάθε γωνιά των Πηγών Καλλιθέας θα σας παραπέμψουν νοσταλγικά σε μια άλλη εποχή.

Σήμερα βέβαια οι πηγές της Καλλιθέας είναι ένας οργανωμένος τουριστικός χώρος με παραλία και ομπρέλες, όμως το όμορφο αυτό κτίριο του Ιταλού Πέτριο Λομπάρντι χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα καλύτερα της εποχής εκείνης και φυσικά επιβάλλεται να αφιερώσετε λίγο από τον χρόνο σας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως θα σας ξυπνήσουν μνήμες παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου καθώς εκεί γυρίστηκαν σκηνές από την δημοφιλή ταινία «Το Δόλωμα» με την αξέχαστη Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Και αφού το σκηνικό είναι κινηματογραφικό, κατευθυνθείτε προς την παραλία Αντονι Κουίν, που πήρε το όνομά της από τον ηθοποιό των ΗΠΑ που πρωταγωνίστησε στην ταινία τα «Κανόνια του Ναβαρόνε», σκηνές της οποίας γυρίστηκαν στη Ρόδο και κάντε εκεί την πρώτη βουτιά της ημέρας. Παρακολουθήστε τη φυσική λαμπρότητα αυτού του καλά κρυμμένου όρμου, όπου τα βράχια καλύπτονται από ανθισμένους θάμνους και αποτελεί καταφύγιο σε ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά.
Με θέα στην όμορφη παραλία στο Anthony Quinn Bay.

Για τη συνέχεια οι επιλογές σας είναι δύο. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή Τσαμπίκα, ένα Βυζαντινό Μοναστήρι ή να κατευθυνθείτε προς Λίνδο μεριά για να θαυμάσετε κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική.

Για την Μονή της Τσαμπίκας θα πρέπει να ανεβείτε περίπου 300 σκαλοπάτια που αποτελούν και ένα από τα χαρακτηριστικά της εκκλησία αυτής καθώς λέγεται ότι η ανάβαση προς το μοναστήρι αποτελεί μέρος της ευλογίας, για την προσευχή των πιστών. Εκτός, όμως, από το θρησκευτικό κομμάτι, φτάνοντας στην κορυφή θα θαυμάσετε την απίστευτη θέα. Ακριβώς από κάτω βρίσκεται η παραλία της Τσαμπίκας που θεωρείται και μια από τις ομορφότερες παραλίες της Ρόδου.

 

Προηγούμενο άρθροΕύβοια
Επόμενο άρθροΔράμα