3ήμερη επετειακή εκδρομή για τα 35 χρόνια από την ίδρυση της ΙΡΑ Χανίων

Με ιδιαίτερη χαρά το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπική Διοίκησης Χανίων της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών  διοργάνωσε και πραγματοποίησε από  2 εως 4  Ιουλίου 2021, 3ήμερη επετειακή εκδρομή για τα 35 χρόνια από την ίδρυση της στο αγροτουριστικό συγκρότημα «ΒΑΣΙΛΙΚΑΤΑ» στον Άγιο Κωνσταντίνο Οροπέδιου Λασιθίου!!

Η αναχώρηση έγινε το Παρασκευή 02 Ιουλίου 2021 και ώρα 11.00 από τα γραφεία της Τοπικής μας Διοίκησης .

Μετά από την όμορφη και χαρούμενη στιγμή της άφιξης και γνωριμίας όλων των μελών της αποστολής, αφήνοντας  πίσω μας τα Χανιά κατευθυνθήκαμε ανατολικά και διαμέσου της Νέας Εθνικής οδού Χανίων -Λασιθίου  διασχίζοντας μια καταπράσινη διαδρομή μέσα από τα χωριά  της Επαρχίας Αποκόρωνα , από τις ομορφότερες και αυθεντικότερες περιοχές της Κρήτης φθάσαμε έξω από τον Νομό Ηρακλείου  .

Μετά την έξοδο μας από την Εθνική ανηφορίσαμε με κατεύθυνση το Οροπέδιο Λασιθίου και προορισμό το πανέμορφο παραδοσιακό αγροτουριστικό συγκρότημα αναπαλαιωμένων παραδοσιακών κατοικιών  » ΒΑΣΙΛΙΚΑΤΑ » στον Άγιο Κωνσταντίνο Οροπεδίου Λασιθίου , με τά άγρια ψηλά βουνά τριγύρω και η γαλήνη του κάμπου να συνθέτουν ένα υπέροχο σκηνικό την ηλιόλουστη ετούτη ημέρα.

Ένας τόπος με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ο Φραντζέσκο Βασιλικάτα ήταν ο πρώτος που χαρτογράφησε την περιοχή. Tο Οροπέδιο Λασιθίου είναι ένας ονειρεμένος προορισμός στην ενδοχώρα της Κρήτης. Την άνοιξη και το Καλοκαίρι αποτελεί μια από τις ομορφότερες και καταπράσινες περιοχές του νομού Λασιθίου, που άλλοτε την «μονοτονία» του πράσινου έσπαγαν 15000 ανεμόμυλοι με τα κατάλευκα πανιά τους.

Σε 850 μέτρα υψόμετρο, το οροπέδιο του Λασιθίου δίνει τη δυνατότητα στους λάτρεις της αγροτικής ζωής να απολαύσουν ήρεμες στιγμές από την καθημερινότητα του χωριού. Στο χωριό του Αγίου Κωνσταντίνου, οι δέκα παραδοσιακές κατοικίες Βασιλικάτα, ανακαινισμένες θαυμάσια και με εξαιρετικό γούστο, σας υποδέχονται με ένα ιστορικό φορτίο 190 ετών, για μια χαλαρωτική διαμονή με γνώμονα την τέχνη της ζωής.

 

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021:

Άφιξη στα vasilikata, τακτοποίηση στους ξενώνες.

Το απόγευμα επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Παναγίας Κρουσταλένιας (500μ από τους ξενώνες) όπου είχαμε την ιδιαίτερη τιμή να μας υποδεχθεί, μιλήσει εντός της Ιεράς μονής για την ιστορία της ο ηγούμενος αυτής πατήρ Αρσένιος, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την ζεστή χριστιανική φιλοξενία και ξενάγηση στην έκθεση και τους ιστορικούς χώρους της Μονής.

Η μονή Κρουσταλλένιας είναι ορθόδοξο μοναστήρι το οποίο βρίσκεται στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, στην ανατολική Κρήτη. Είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Το βράδυ δοκιμάσαμε σε ένα ζεστό οικογενειακό δείπνο, τα νοστιμότατα ντόπια εδέσματα στο εστιατόριο»Ζορμπάς Μπάρμπεκιου»

Μείναμε εντυπωσιασμένοι από την άψογη εξυπηρέτηση και φιλικότητα των ιδιοκτητών .

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021:

Μετά από ένα πλούσιο πρωινό γεύμα σε buffet η αποστολή της ΙΡΑ Χανίων μετέβη στο Ψυχρό, για ανάβαση στο σπήλαιο Δικταίο Άντρο.

Το Δικταίο Άντρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη στην Κρήτη, πάνω από το χωριό Ψυχρό στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου Κρήτης, σε υψόμετρο 1020 μ. Θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια, με μεγάλο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από τη μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία.

Εν συνεχεία επισκεφθήκαμε το Greek Mythology Thematic Park) που βρίσκεται , στο σημείο όπου ξεκινάει η ανάβαση των επισκεπτών για το Δικταίο Άντρον ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον και ενημερωτικό. Ο χώρος φιλοξενεί σε περισσότερα από 3.000τμ περισσότερα από 50 εντυπωσιακά εκθέματα – γλυπτά μοντέρνας αισθητικής, τα οποία έχουν ως επίκεντρο την Ελληνική Μυθολογία. Εκτός από τους μύθους και την ιστορία της Κρήτης, οι επισκέπτες μπορούν να δουν διάφορους Ελληνικούς μύθους, να γνωρίσουν τους θεούς και τους ήρωες των Αρχαίων Ελλήνων, αλλά και να μάθουν για τις σημαντικότερες ιστορικές φυσιογνωμίες της αρχαίας Ελλάδας. Επίσης, υπάρχει ειδική έκθεση για την ιστορία και τη λαογραφία του Οροπεδίου Λασιθίου.

Μόλις ολοκληρώθηκε η επίσκεψη μας, συναντηθήκαμε με τον ιδιοκτήτη του κ. Νικόλαο Πιταροκοίλη και τον ευχαρίστησαμε για την ειδική τιμή που έκανε στην αποστολή της ΙΡΑ Χανίων.

Για όλου μας και οι δύο αυτές επισκέψεις ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη.

Το επίσημο επετειακό δείπνο το Σάββατο 3 Ιουλίου έγινε στην παραδοσιακή ταβέρνα «Αγρίμια»

Στην σύντομη ομιλία του  υπογράφοντα  Προέδρου, αφού έγινε σύντομη  μνεία για τις σημαντικές συνεχείς κοινωνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες της ΙΡΑ Χανίων, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο αναφέρθηκε στην μεγάλη επιτυχία επισκεψιμότητας του «ΙΡΑ CHANIA HOUSE » , του ξενώνα φιλοξενίας Χανίων «Γεώργιος Κατσαρόπουλος» της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών στις Στέρνες Ακρωτηρίου Χανίων.

Επίσης μετέφερε ευχετήριο μήνυμα του προέδρου της ΙΡΑ Σάμου κ. Αβραμίδη Γεωργίου και προσφορά τριών διανυκτερεύσεων για δυο άτομα σε ξενοδοχείο 4**** στο νησί της Σάμου, σε αυτόν που θα ήταν νικητής στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 29 παρευρισκόμενους μέλη και φίλους της ΙΡΑ Χανίων.

Νικητής της συγκεκριμένης κλήρωσης αναδείχθηκε  η πολίτης φίλος της ΙΡΑ Χανίων κ. Τωμαδάκη Μαρία.

Ήταν μια υπέροχη βραδιά σε υπέροχη ατμόσφαιρα από 29 μέλη και φίλους της Τοπικής μας Διοίκησης με παραδοσιακούς κρητικούς μεζέδες  και κρασί,  και όπως πάντα μας ένωσε σε μια γλυκιά παρέα, όπου στο τέλος της κόψαμε την Τούρτα για  τα 35α γενέθλια της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών Χανίων.

Ιδιαίτερη χαρά και τιμή σε αυτή την επετειακή μας βραδιά η παρουσία του αγαπητού φίλου και συναδέλφου προέδρου της ΙΡΑ Λασιθίου Κώστα Φραγκάκη μετά της συζύγου του Πελαγίας Πλατή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021:

Την Κυριακή 4-7-2021 μετά την ολοκλήρωση του πρωινού μας γεύματος και την καθιερωμένη ομαδική φωτογράφιση με την σημαία της Τοπικής μας Διοίκησης, αφού αποχαιρετήσαμε και ευχαριστήσαμε για την αρκετά καλή εξυπηρέτηση, διαμονή και φιλοξενία την ιδιοκτήτρια και οικοδέσποινα των ξενώνων κ. Αλίκη Διαλυνά  ξεκινήσαμε για την επίσκεψη στο θεματικό Πάρκο «Αμαζόνας» .

Ο ζωολογικός αυτός κήπος επικεντρώνεται σε ζώα από τη Νότια Αμερική, ιδίως παπαγάλους και πιθήκους. Υπάρχουν επίσης μερικά κατοικίδια ζώα όπως τα γαϊδούρια και οι κατσίκες. Πιθανώς η μεγαλύτερη έλξη στο πάρκο Amazonas είναι ένα πολύ μεγάλο περίβολο με πιθήκους και αίγες αλλά και το τάισμα των «λεμούριων» και των μαϊμούδων «μακάκα».

Μετά από αυτή την πρωτόγνωρη εμπειρία αναχωρήσαμε κατευθείαν για το χωριό Πλάκα από το λιμανάκι του οποίου πήραμε το ειδικά ναυλωμένο καραβάκι μόνο για την αποστολή μας, με προορισμό το νησί της Σπιναλόγκας.

Η Σπιναλόγκα παρά την μεγάλη και πολυτάραχη ιστορία της είναι κυρίως γνωστή σήμερα σαν το νησί των λεπρών.

Το 1903 στην Κρήτη ιδρύεται Λεπροκομείο στη Σπιναλόγκα για την απομόνωση όσων έπασχαν από τη νόσο του Χάνσεν από τον υγιή πληθυσμό.

Στις 30 Μαίου του 1903 υπογράφηκε η απόφαση για να μετατραπεί η Σπιναλόγκα σε νησί των λεπρών και μεταφέρθηκαν 250 ασθενείς από διάφορα μέρη της Κρήτης. Μετά το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται ακόμα περισσότεροι άρρωστοι στη Σπιναλόγγα, ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο.

 

Τελευταία στάση μας η πόλη του Αγίου Νικολάου Λασιθίου όπου όλοι μαζί απολαύσαμε καφέ και γλυκά στο ξεχωριστό καφέ με υπέροχη θέα στην λίμνη του Αγίου Νικολάου “Cafe Du Lac Bar” !!

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Διοίκησης Ι.Ρ.Α. Χανίων ευχαριστούμε  θερμά όλους τους συμμετέχοντες για τη συνεχή τους στήριξη, συνεργασία και φιλία , τον ιδιοκτήτρια αγαπητή φίλη Αλίκη Διαλυνά και το προσωπικό των ξενώνων «ΒΑΣΙΛΙΚΑΤΑ».                           

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη μας , τους φίλους πολίτες και τις οικογένειές τους ,
Καλό καλοκαίρι με υγεία και κάθε ευτυχία!!

 

                                          SERVO PER AMIKECO                                                

                                  «Υπηρετώ δια της φιλίας»

   ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο  Πρόεδρος                                                          Η Γενική Γραμματέας

    Περράκης  Ιωάννης                                                   Σοφία Λογαρίδου

 

Προηγούμενο άρθροΠανθεσσαλική Συγκέντρωση Τοπικών Διοικήσεων Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών
Επόμενο άρθροΣυνάντηση με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας