17ο Συνέδριο (Σάμος, 2001)

Όταν το Μάιο του 2000 η Αλεξανδρούπολη παρέδιδε τη σημαία, αλλά και τη σκυτάλη της οργανωτικής ευθύνης των Πανελληνίων Συνεδρίων της ΔΕΑ στη Σάμο, κανείς δε φανταζόταν την επιτυχία του 17ου Συνεδρίου της Ένωσης, Τα μέλη της Τοπικής Διοίκησης Σάμου, το Διοικητικό της Συμβούλιο και ιδιαίτερα ο Πρόεδρος της κ. Βασίλης Γατσάς έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της διοργάνωσης.

 Ξεχωριστή όμως ήταν και η συμβολή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, του Διευθυντή της Αστυν, Δ/ντή κ. Μανωλιάδη και όλου ανεξαιρέτως του προσωπικού της. Όμως συγκινητική υπήρξε και η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης, των παραγόντων της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, γεγονός που αποδεικνύει το υψηλό κύρος που απολαμβάνουν οι συνάδελφοι μας στη Σάμο, ένα κύρος που δεν είναι αυτονόητο, αλλά “αντίδωρο” της πολυετούς συνεπούς προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο, ύνεδροι και εκδρομείς, 400 περίπου άτομα, από όλο τον ελλαδικό χώρο έγιναν δεκτοί με αγάπη από τους συναδέλφους της Σάμου, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε να εξασφαλιστεί η άνετη και ευχάριστη διαμονή τους στο νησί. Και το πέτυχαν απόλυτα παρά τις “απειλές” του καιρού.

Πέτυχαν μάλιστα να καταρτίσουν ένα υπέροχο πρόγραμμα για τους εκδρομείς, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να “κοινωνήσουν” με μεγάλα προσκυνήματα του ελληνισμού και της ορθοδοξίας. Το Ηραίο της Σάμου, ένα από τα σημαντικότερα ιερά της θεάς – μητέρας του ελληνικού κόσμου, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης στη γειτονική Πάτμο και την Ιερή Μονή του Αγίου Ιωάννη του θεολόγου, την Έφεσο στις απέναντι ιωνικές ακτές, το Ευπαλίνειο όρυγμα, ένα από τα σημαντικότερα τεχνικά έργα της αρχαιότητας -το και 8ο θαύμα επικαλούμενο-, αλλά και τις ομορφιές του δοκιμασμένου από τις φοβερές περσινές πυρκαγιές νησιού του Πυθαγόρα.

Το εσπέρας της Παρασκευής, 4.5. 2001, σε αίθουσα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Δόρυσσα” έγινε η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος Πιστολής -πνευματικός πατέρας και αδελφός γενεών αστυνομικών- ο βουλευτής και ο Νομάρχης Σάμου, οι Δήμαρχοι του νησιού, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας υποστράτηγος κ. Χρήστος Κολιάκης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού μας, ο Επίτιμος Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος εα κ. Γεώργιος Πλάκας, επικεφαλής σήμερα της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας του Οργανισμού “Αθήνα 2004”, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ταξίαρχος κ. Βασίλειος Πα-πακώστας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Σάμου κ, Μανωλιάδης, ο Διεθνής Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Μιχαλάκης Οδυσσέως, εκπρόσωποι των Εθνικών Τμημάτων της Ένωσης από τη Γερμανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και την Τουρκία και πλήθος κόσμου.

017bΟ Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος κ, Κων/νος Παπακωνσταντίνου στην ομιλία του τόνισε τους σκοπούς της Ένωσης, αναφέρθηκε στην εκδημία του ιδρυτή της αείμνηστου Αρθουρ Τρούπ και προδιέγραψε τους στόχους της στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Το θεσμικό πλαίσιο τον κοινωνικού ρόλου του Αστυνομικού στον κοινωνικό ρόλο του Αστυνομικού και στο θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο πρέπει να αναπτύσσεται, επικέντρωσε την ομιλία του ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος.

 “Με τη βοήθεια του θεού”, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, “πραγματοποιούμε και πάλι την ετήσια συνάντηση μας εμείς οι σκαπανείς της αγάπης, της αλληλεγγύης, της φιλίας και της εθελοντικής προσφοράς προς τον συνάδελφο και τον συνάνθρωπο. Εφέτος η δυναμικά πρωτοπορούσα Τοπική Διοίκηση τούτου του πανέμορφου και φιλόξενου νησιού πήρε τη σκυτάλη δίνοντας έτσι μια νέα κατεύθυνση στο παραδοσιακό πλέον οδοιπορικό μας, οδηγώντας μας μέσα από θαλάσσιους δρόμους σε τόπους σύστοιχους προς τον από αιώνων ασταμάτητο προγονικό πόθο.

Τον από της εποχής των Πρωτοελλήνων ακόμα πόθο αναζήτησης και περιπλάνησης, τον οποίο υπέθαλπε πάντοτε ο ανήσυχος νους και η ακτινοβολία του απαράμιλλου Ελληνικού πνεύματος. Τον πόθο εκείνον που δημι- ουργούσε και διαμόρφωνε το πεπρωμένο των ανθρώπων αυτής της γωνιάς του πλανήτη μας κάτω από την συνδυασμένη αποφασιστική επίδραση του ουρανού και της θάλασσας του Ελληνικού χώρου.

Συγκεντρωθήκαμε λοιπόν εδώ στο νησί του Πυθαγόρα, στην πανέμορφη Σάμο, στη Σάμο τη Μελάμφυλλο, την Πολυώνυμη και υδρηλή, όπου στην αρχαιότητα οι πηγές της Γυγαρτώ, Λευκοθέα και Αρέθουσα την είχαν καταστήσει τόσο ευδαίμονα ώστε να δικαιολογείται το υπό του Στράβωνος αναφερόμενο ρητό ότι “φέρει και ορνίθων γάλα”.

 Η Σάμος αναφέρεται από πολλούς αρχαίους συγγραφείς, γεωγράφους, μυθολόγους και ιστορικούς- Ο Στράβων ονομάζει τη θαλάσσια λωρίδα που χωρίζει τη Σάμο από την Ιωνική ακτή “επταστάδιον πορθμόν”. Ο πορθμός αυτός δεν χώριζε τότε αλλά ήταν ένας πόρος, μία γέφυρα που ένωνε αυτούς τους τόπους όπως αποδεικνύεται από καταγραφές των αρχαίων συγγραφέων Νίκανδρου, θεμι-σταγόρα και Πολύαινου οι οποίοι αναφέρουν ως πρώτους κατοίκους της Σάμου τους Χησιείς από την Ιωνία και τους Αστυπάλαι-ους και κατόπιν από πολλά άλλα μέρη της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελληνικής ενδοχώρας, Βάσκανος όμως μοίρα σαν το κακό ματικό φθόνεψε το καταπράσινο αυτό σμαράγδι του Αιγαίου μας κι1 έτσι η μεγάλη σε χρόνο και έκταση πυρκαΐά του περασμένου χρόνου, το πλήγωσε με μανία περισσή.

 Η αγάπη όμως των Σαμίων για τον τόπο τους, περισσότερο από κάθε άλλη συνδρομή και βοήθεια, συντελεί αποφασιστικά ώστε το κακοθώρητο της μαυρίλας έδαφος ταχεία να πρασινίσει και ομορφύνει. Εδώ θα χαράξουμε την προοπτική της μελλοντικής πορείας μας σε δύσκολους καιρούς, Σε καιρούς που η ευρυθμία της κοινωνικής ζωής δοκιμάζεται σκληρά από ανθρώπινες συμπεριφορές που αμβλύνουν την αίσθηση της σημαντικότητας της ανθρώπινης ύπαρξης και αξιοπρέπειας. Σε καιρούς που εκτιμάται υποκειμενικά, μονόπλευρα, εντελώς αυθαίρετα και απαξιωτικά, πολλές φορές, η σημασία εννοιών στις οποίες κατ1 εξοχήν βασίζεται η υγιής κοινωνική λειτουργία και συνοχή, Σε καιρούς που οι Έλληνες Αστυνομικοί “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι” πιστοί στον όρκο τους, μοχθούν και αγωνίζονται κάτω από δυσμενέστατες συνθήκες για να εξασφαλίσουν την ειρηνική κοινωνική πρόοδο, για να προστατεύσουν τα έννομα αγαθά των πολιτών, προσφέροντας ακόμα και τη ζωή τους στην καθημερινή μάχη εναντίον εκείνων που απειλούν και επιβουλεύονται τα έννομα αυτά αγαθά και υπονομεύουν την κανονική λειτουργία της ευνομούμενης πολιτείας μας.

 Αυτές όμως είναι οι περιστάσεις κάτω από τις οποίες καλούνται οι Έλληνες Αστυνομικοί να λειτουργήσουν σήμερα στη χώρα μας και μάλιστα σε συνθήκες κοινωνικών δεδομένων επιβαρυμένων από το γεγονός ότι στη γεωγραφική περιοχή μας έγιναν ήδη και εξακολουθούν να συντελούνται μεγάλες κοινωνικοπολιτικές μεταβολές και ανακατατάξεις αλλά και πολλές πολεμικές συρράξεις.

 Συναθροιστήκαμε όλοι οι σύνεδροι που εκπροσωπούν τα μέλη της Ένωσης μας από όλες τις Τοπικές Διοικήσεις της χώρας, σάρκα εκ της σαρκός της οικογένειας των Αστυνομικών και ένα μεγάλο τμήμα αυτών, λειτουργούντες κάτω από τις ίδιες συνθήκες στον ίδιο κοινωνικό χώρο και περιβάλλον.

 Συνήλθαμε για να αξιολογήσουμε τα πεπραγμένα μας και να προσδιορίσουμε τους νέους στόχους μας με εμπνεύστριες και οδηγήτριες δυνάμεις τις αρετές και τα ιδεώδη της Ένωσης μας. Αυτά τα καταστατικά ιδεώδη μας οδηγούν στη δημιουργία πνεύματος αλληλεγγύης, φιλαλληλίας, αλληλοβοήθειας, κατανόησης, συμπαράστασης και αδελφοσύνης μεταξύ όλων των Αστυνομικών του κόσμου. Δείγμα ουσίωσης σε πράξεις ευποιίας των ανωτέρω καταστατικών ιδεωδών και αρετών μας αποτελεί η ίδρυση, από το Ελληνικό Τμήμα της Ενώσεως μας, ειδικού φορέα πρόνοιας υπέρ των Αστυνομικών – θυμάτων κατά την εκτέλεση του καθήκοντος και των οικογενειών τους.

 Το δημιούργημα αυτό της αγάπης προς τον συνάδελφο, ο Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Μελών της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Λ.Α.Μ.Δ.Ε.Α,), έχει προσφέρει στα θύματα του καθήκοντος κατά το πεντάχρονο διάστημα από την ίδρυση του χρηματικό ποσό άνω των 100.000.000δρχ.

 Αυτά τα ιδεώδη επίσης μας εμπνέουν και παρακινούν να αναπτύσσουμε δραστηριότητες υψηλών ανθρωπιστικών στόχων σ1 αυτό το ίδιο κοινωνικό περιβάλλον όπου οι ίδιοι Αστυνομικοί, λειτουργούντες ως όργανα της δημόσιας δύναμης προβαίνουν πολλές φορές σε ενέργειες επιβολής ανεπιθύμητου, συχνά όμως επιβαλλόμενου καταναγκασμού. Πολυποίκιλες είναι οι δραστηριότητες τις οποίες αναπτύσσουν σ’ όλη τη χώρα οι Τοπικές Διοικήσεις μας στα πλαίσια της διαρκούς Ολυμπιάδος Φιλίας.

    Περιλαμβάνουν εκδηλώσεις:

 Εθελοντικής αιμοδοσίας. – Βραβεύσεις νέων που αρίστευσαν και διακρίθηκαν σε πνευματικούς και αθλητικούς στίβους. – Επισκέψεις και ενισχύσεις απόρων οικογενειών. Προσφορά δεμάτων τροφίμων και ρουχισμού σε μετανάστες. – Επισκέψεις, ενίσχυση και εκδήλωση στοργής στους υπερήλικες. – Ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας. – Οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. – Πραγματοποίηση εκδηλώσεων κοινωνικής ευαισθησίας για την ηθική και υλική ενίσχυση νέων με ειδικές ανάγκες. – Διαγωνισμοί ζωγραφικής παιδιών με αξιόλογες καλλιτεχνικές επιδόσεις. θέλουμε έτσι να αναδείξουμε την ανθρώπινη πλευρά του Αστυνομικού, θέλουμε έτσι να πούμε πειστικά στους συνανθρώπους μας πως έχουμε νωπά λουλούδια ανθρωπιάς στις καρδιές μας.

 Θέλουμε να τους πείσουμε να μας εμπιστεύονται και να μας βοηθούν στην εκτέλεση του σκληρού και δύσκολου έργου μας, γιατί έτσι ενισχύουν τις φυσικές και ψυχικές μας δυνάμεις. Είναι ανεπίτρεπτη παρανόηση η αντίληψη πως η Αστυνομία είναι αναγκαίο κακό στη δομή και λειτουργία της κοινωνίας.

 Η Αστυνομία είναι θεσμός, είναι θεμελιώδες και απαραίτητο συστατικό στοιχείο κοινωνικής οργάνωσης, ύπαρξης και λειτουργίας. Ο Αστυνομικός και ο πολίτης, επομένως, στα πλαίσια ύπαρξης και λειτουργίας αυτού του θεσμού, έχουν καθήκον και υποχρέωση να δημιουργούν σχέσεις αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης.

 Οι σχέσεις αυτές πρέπει να βασίζονται στη συμπάθεια, το σεβασμό, το ανώτερο ήθος και τη φιλάν-θρωπη διάθεση. Στα πλαίσια των δεδομένων αυτών σχέσεων αστυνομικού-πολίτη, εμείς τα μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών με τα πεπραγμένα μας θέλουμε να πούμε με το δικό μας τρόπο πως νοιαζόμαστε και αγαπάμε τον συνάνθρωπο-πολίτη.

 Ο Αστυνομικός άλλωστε, ασκώντας τον θεσμικό κοινωνικό του ρόλο, επαληθεύει καθημερινά την ύπαρξη αυτών των αισθημάτων γιατί πώς είναι δυνατον να ορίζεσαι να προστατεύεις τους πολί-τες της χώρας και να θυσιάζεις ακόμα και τη ζωή σου για αυτούς αν δεν τους αγαπάς”.

Το ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή τόνισε και ο Διεθνής Πρόεδρος κ. Οδυσσέως, ενώ στους χαιρετισμούς τους οι παράγοντες της τοπικής πολιτικής ζωής επεσήμαναν τη μέχρι σήμερα προσφορά της Ένωσης και της Αστυνομίας γενικότερα στην ακριτική Σάμο. Ο Αστυνομικός απέναντι στην πρόκληση της εξουσίας.

 Εντύπωση όμως προκάλεσε η μεστή και εμπνευσμένη ομιλία του Προέδρου της Τ.Δ. Σάμου κ, Βασίλη Γατσά, Ο κ. Γατσάς έθεσε “τας χείρας επί των τύπων των ήλων” και τα “Νέα της ΙΡΑ” με δικαιολογημένη υπερηφάνεια, αλλά και κατόπιν παρακλήσεων πολλών συναδέλφων, παραθέτουν ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του:

 “Το χρέος, του να υπηρετήσεις δίκαια την κοινωνία της τάξης, σας είναι ασφαλώς, και ήδη γνωστό, από την πολύχρονη παρουσία σας, σε αυτό το καθήκον. Το χρέος τούτο -ομολογώ- γίνεται ακόμη πιο βαρύ, όταν σου ανατεθεί η εντολή και να το εκπροσωπήσεις. Η γεωγραφική μικρή, αλλά ιστορικά τεράστια, Σαμιακή κοινωνία μου ανέθεσε, τον διπλό τούτο ρόλο.

    (1) Τη μεγάλη τιμή να την υπηρετώ για πολλά χρόνια, και

    (2) Να σας καλωσορίσω σήμερα εκ μέρους της, τόσο ως επισκέπτες, αλλά και, κυρίως, ως μέλη μιας Διεθνούς Ένωσης, της οποίας σκοπός, αλλά και χρέος, είναι να υπερασπιστεί την υπηρεσιακή τιμή και την κοινωνική αξιοπρέπεια των αστυνομικών και να υπηρετήσει τον αστυνομικό θεσμό σε παγκόσμια κλίμακα. Πέρασαν ήδη 50 χρόνια από τότε που ο -αείμνηστος πλέον- Άγγλος συνάδελφος μας ARTHUR TROOP, εμφύτευσε το σπόρο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, Το όραμα του, ως δένδρο αειθαλές, έμελλε ν1 απλώσει τις ρίζες του σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, αφού βλαστίζει ήδη δυναμικά σε 62 χώρες και αριθμεί τουλάχιστον 300,000 μέλη ενεργά.

 Το σύνθημα SERVO ΡΕR AMICEKO -εξυπηρετώ δια της φιλίας- ως λάβαρο δικαιωμένων “αγωνιστών, κυματίζει πλέον παντού, και κυρίως μέσα μας! Εξυπηρετώ το συνάνθρωπο, το συνάδελφο, τον παγκόσμιο πολίτη. Παρέχω τη θέληση, τη γνώση, τη δυνατότητα, την αλληλεγγύη, το πνεύμα μου στον άδικα δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο. Παρέχω κατανόηση και θαλπωρή, Συμμετέχω, συμπάσχω, συνυπάρχω, συμμερίζομαι.

 Η ενεργοποίηση του ανθρώπινου, στην υπηρεσία του δίκαιου. Δικαιοσύνη με απλότητα, με σεμνότητα. Αρωγή με αμεσότητα, με φιλότιμο και ανθρωπιά. Είναι αυτό, το αίσθημα που μας τρέφει και μας οδηγεί, στις παγκόσμιες διαδρομές της Δ.Ε.Α, “Δίκαιον εστί αμοιβαίον, και αμοιβαίον εστί ισόρροπον” δίδασκε ο μέγας Πυθαγόρας, γνωστός ως ο Σάμιος!

 Αγαπητοί μας προσκεκλημένοι, επιτρέψτε μου να σας συστήσω τη μικρή τούτη ακριτική πατρίδα, που σας καλωσορίζει και σας φιλοξενεί. Τη Σάμο. Η ιστορική και κοινωνική διαδρομή της Σαμιακής κοινωνίας είναι τουλάχιστον δισυπόστατη. Διότι μέσα στη δομή και την εικόνα αυτή καλούνται να συνυπάρξουν ιστορικά και αρμονικά:

 (α) το μέγα πνεύμα των αρχαίων κατοίκων της, που τόσα σπουδαία πνευματικά δώρα παρέδωσε στην οικουμενική κοινωνία, και

 (β) των σύγχρονων αστικών βιοπαλαιστών της, οι οποίοι υπάγονται πλέον στις εισαγόμενες συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κοινωνίας. Έτσι που το ισόρροπο της Πυθαγόρειας θεωρίας έμελλε να δοκιμάζεται, δεινώς και διαρκώς, πάνω στη γενέτειρα Σαμιακή γη.

 Ο τόπος τούτος, κυρίες και κύριοι, δεν είναι κοινός, κι ακόμη περισσότερο, καθόλου τυχαίος. Τις λίγες ημέρες που θα μείνετε εδώ -ελπίζω- να σας δοθεί η ευκαιρία, αλλά και η χάρη, να νιώσετε τη διαχρονική ροή μιας πνευματικής και αειφόρου δροσιάς, που άφησαν πίσω τους οι μεγάλοι μύστες. Το πνεύμα τους ελκύεται ακόμη ως μια ευχή γνώσης και αρωγής μέσα από τα συντρίμμια των κάστρων και των ναών, μέσα ως το 8ο θαύμα της αρχαιότητας). Η ιερά οδός με τα παγκόσμια τάματα. Τα αρχαία μεταλλεία, τα περίφημα ορύγματα, τα μυστικά υδραγωγεία, τα περίτεχνα δίκτυα. Ο Ίμβρασος, με τις ανεξάντλητες πηγές, όπου λουζόταν η θεά. Ο Αμφίλισος με τα ορμητικά νερά και τα βαθιά φαράγγια του. Ο Χησίας με τους καταρράχτες και τις ήρεμες ροές του! Με τον Κέρκη να κυριαρχεί καθ1 ύψος στο Αιγαίο, με τον ολόφυτο Καρβούνη να τροφοδοτεί -με τη μοναδική τραχεία πεύκη του- τα αρχαία αλλά και σύγχρονα καρνάγια, Ο Μπουρνιάς με τις γαλήνιες γεωγραφικές καμπύλες του. από τα υπολείμματα του αλλοτινού της κάλλους. Κάλλος φυσικό, ιστορικό, φιλοσοφικό. Όπου μέσα στο λιγοστό, που πλέον απόμεινε, επιμένει να ενυπάρχει δοξαστικά η αρμονία των αριθμών, η τάξη του σύμπαντος και η αέναος τάση των πάντων, να ισορροπούν επί το δίκαιον. Ο Αρίσταρχος, ο Πυθαγόρας, ο Πολυκράτης, ο Αίσωπος. Ο υπέροχος Ναός της θεάς Ήρας. Το Ευπαλίνειο όρυγμα (θεωρούμενο και Οι μεγαλοπρεπείς πευκιάδες, που απλώνονται ως τη θάλασσα Οι δαντελένιες παραλίες με τους λευκούς αφρούς, Τ’ απόκρημνα ξωκλήσια που αγναντεύουν το πέλαγος. Τα πνευματικά ασκηταριά και καταφύγια της ορθοδοξίας. Τα ορεινά χωριά με την αυτόνομη κουλτούρα τους.

 Εδώ κάποτε μεγαλουργεί ο αρχαίος τροχός του πηλού, καθώς και η τέχνη του, όπου έπλαθαν, την ξακουστή στην αρχαιότητα Σαμιακή υδρία. Εδώ ο πηλοπλάστης συλλαμβάνει το νόμο της φυσικής, τον ζυμώνει με τέχνη και πηλό και παράγει τη δίκαιη κούπα.

 Εδώ ο αρχαίος ταρσανάς δομεί με τέχνη μέσα στα καρνάγια του τα υπέροχα πολεμικά σκαριά, όπως η Σάμαινα. Εδώ οι πρώτοι κοινωνικοί ξεσηκωμοί ενάντια στην τυραννία των λιγοστών με τα προνόμια. Εδώ και για πρώτη φορά στην ιστορία του δικαίου, εισάγονται εκείνες οι διατάξεις που οδηγούν στην ισότητα των δύο φύλων. Εδώ οι μεγάλες ναυμαχίες και οι μεγάλες εθνικές αντιστάσεις ενάντια στον επεκτατισμό των επίδοξων κατακτητών.

Εδώ φύεται στις γενναίες ψυχές ο όρκος και η πίστη στην αδούλωτη γη. Εδώ ο πατριωτισμός εκφράζεται με πάθος και συλλογικότητα. Εδώ, τον τόπο τούτο κι αυτό το θάρρος, έμελλε ο Κάλβος με ωδές να υμνήσει. Σε σύγχρονη επίσης ιστορία δεν υστψεί. Ο Λογοθέτης Λυκούργος ο καπετάν Στα-μάτης Γεωργιάδης, ο Επαμεινώνδας Σταμα-τιάδης, ο καπετάν Λαχανάς, ο Καλομοίρης, ο Ειρηναίος, ο Σοφούλης, ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος, με τον κύριο όγκο του έργου του να γράφεται εδίό, στο Καρλόβασι, Ο δάσκαλος Νικόλαος Δημητρίου, με το λαογραφικό του θησαυρό, ο νομικός και συγγραφέας Αλέξης Σεβαστάκης. Τέχνες σπάνιες, τέχνες σπουδαίες, τέχνες μοναδικές! Η καπνοβιοτεχνία, η βυρσοδεψία, η οινοποίηση και τόσες άλλες, στις οποίες αρχαίοι και σύγχρονοι Σάμιοι αφοσιώθηκαν, δημιούργησαν, παρέδωσαν, δόξασαν και δίδαξαν, συνθέτουν, αγαπητοί προσκεκλημένοι μας, μιαν ιστορική – κοινωνική ροή, που ο χρόνος δεν αμύνεται και δεν εκτρέπεται στη διέλευση της,

Η Σαμιακή γη μοιάζει πλέον, ωσάν μια τεράστια διελκυστίνδα, πάνω στην οποία αντιμάχονται με πείσμα απροσμέτρητο, από τη μια το πνεύμα, το κάλλος, η τάξη, η δημιουργία και το δίκαιο, κι από την άλλη ο οικονομικός υλισμός, η εισαγόμενη κρίση κι ότι εξ αυτών συνεπάγεται.

Ο τόπος τούτος, κυρίες και κύριοι μπορεί να είναι μοναδικός, για τους δικούς του ιστορικούς λόγους, αλλά δεν είναι και ο μόνος, δυστυχώς, επί του οποίου ασκούνται οι σύγχρονες συνέπειες της παγκόσμιας κοινωνίας. Η οικονομική παγκοσμιοποίηση, δυστυχώς, προηγείται της κοινωνικής, Η συσσώρευση της εξουσίας δημιουργεί τις δικές της αντιθέσεις.

Οι αντιθέσεις προκαλούν και διεγείρουν το συλλογικό -κοινωνικό- εγώ. Το άτομο συνθλίβεται κάτω απτ όσα του όρισαν. Ότι, καθημερινά οφείλει, έχοντας ψευδαίσθηση της ελευθερίας του.

Το βαθύ και πηγαίο αίσθημα της ελευθερίας βάλλεται καθώς, η κάθε συγκεντρωτική εξουσία μεθοδεύει ή και επιβάλλει εξάρτηση.

Τα μαζικά υποκατάστατα ψευδαίσθησης που χορηγούν για την αντικατάσταση της ελευθερίας δεν επαρκούν. Ο πολίτης που κινείται στη ροή της καθημερινότητας, προβληματίζεται, ανησυχεί και συχνά αντιστέκεται.

Ο συνάδελφος που καλείται να υπηρετήσει την κοινωνία, τον νόμο και το δίκαιο, υπάγεται σε μια σκληρή και πολλές φορές ανελέητη δοκιμασία. Η εξουσιαστική γραφειοκρατία του χρεώνει τα λάθη της, και είναι αυτός που συχνά αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα των κακών και άτυχων χειρισμών της. Η κάθε εξουσία παράγει αναμφίβολα πρόκληση,

Η πρόκληση με τη σειρά της παράγει δομές, αλλά και ορμές. Δημιουργεί ενστάσεις, αντιστάσεις, πάθη, εκτροπές, και πολλαπλά, δυστυχώς, εγκλήματα. Η ένταση, η βία, και το αλλοπρόσαλλο εισβάλλουν πλέον δυναμικά παντού. Οι δομές μεταλλάσσονται, τα συμφέροντα πλέκουν τον ιστό τους, το δίκαιο δοκιμάζεται, τραυματίζεται, προσβάλλεται, αγωνιά.

Το άδικο εισχωρεί, διαπλέκει, επιβάλλει και διαβάλλει! Και είναι αγαπητοί συνάδελφοι, ακριβώς εδώ, το σημείο, όπου η κοινωνία της τάξης και της συνέπειας, αιτείται και απαιτεί τη δική μας σεμνή παρουσία. Το υπηρετώ δια της φιλίας καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαίο να ενσωματωθεί στη λειτουργική συνείδηση της σύγχρονης Αστυνομίας. Αλλά υπηρετώ σημαίνει και “τάζομαι” και η φιλία προϋποθέτει ανθρώπινη αλλά και υπηρεσιακή καθαρότητα. Η παγκόσμια κοινωνία δοκιμάζεται.

Η Σαμιακή κοινωνία δοκιμάζεται. Το σώμα της τάξης, δοκιμάζεται. Όλα πλέον ρέουν προς μια νέα ροπή. Το αγαθό της ατομικής και κοινωνικής ασφάλειας αγωνιά. Η πρόληψη της κάθε μορφής εγκληματικότητας, είναι χρέος της κάθε πόλης και πολιτείας που υπηρετούμε. Αλλά το χρέος τούτο προϋποθέτει την σε βάθος κατανόηση των κοινωνικών διεργασιών που το συνθέτουν. Ο ρόλος και το δικό μας καθήκον προϋποθέτει και απαιτεί να αποκρυπτογραφούμε διαρκώς το επερχόμενο και να ρυθμίζουμε σωστά την υπηρεσιακή, αλλά και ανθρώπινη παρουσία μας.

Πίσω από το γραφείο, κάτω από τη στολή, μέσα στην υπηρεσιακή μας καθημερινότητα, δοκιμάζεται σκληρά κι ανελέητα ο τίτλος του έντιμου ένστολου πολίτη. Τον τίτλο αυτό, οφείλουμε να τον καλλιεργήσουμε, αλλά και να τον υπερασπιστούμε. Ο διορατικός συνάδελφος Τrοορ πριν από 50 χρόνια είδε την υπηρεσιακή κοινωνική, αλλά και ανθρώπινη ανάγκη και πρότεινε τη δημιουργία της Δ.Ε.Α. Ο Αρίσταρχος πριν 2500 χρόνια είδε μέσα στο συμπαντικό χάος να ρέει με αρμονία η τάξη και η κίνηση των σφαιρών.

Η Πυθαγόρεια ηθική νόηση μας δίδαξε το σεμνό, το αμοιβαίο, το ισόρροπο, το δίκαιο! Ο κόσμος διαρκώς μεταβάλλεται. Η κοινωνία διαρκώς μεταλλάσσεται, εξελίσσεται! Η νέα χιλιετία μας δρομολογεί και στο νέο χρέος. Να διαφυλάξουμε και να αμυνθούμε για τα κοινά αγαθά και τα επιτεύγματα του πολιτισμού.

Η διαχείριση του αγαθού της ελευθερίας, του δίκαιου και της τάξης, απαιτεί και προϋποθέτει, οραματισμό, πίστη, θέληση, φαντασία και καθαρότητα/ Δεν απομένει σε μας παρά να το αποδείξουμε στην καθημερινότητα μας. Γιατί τα παιδιά, αλλά και η κοινωνία διδάσκονται το σωστό μόνο από το καθημερινό αναμάρτητο παράδειγμα. θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία! Δίδαξε ο ποιητής.

Θέλει σεμνότητα και ταπεινοφροσύνη η άσκηση της όποιας εξουσίας, λέει η αμόλυντη συνείδηση. Έλεγε ο Μέγας Πυθαγόρας προς τους μαθητές του: “Η αλαζονεία στην άσκηση της κάθε εξουσίας, είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των χαμερπών”. Και συνέχιζε; “Σας προτρέπω, στις αποφάσεις που θα κληθείτε να λάβετε, να είστε πάντα δίκαιοι και αληθινοί.

Διότι, οι μυλόπετρες του αληθινού και του δίκαιου, αλέθουν μεν αργά, αλλά αλέθουν υπέροχα”, Αγαπητοί συνάδελφοι Η πρόκληση των καιρών προς το ηθικό και δίκαιο είναι και πρόκληση προς το καθήκον που υπηρετούμε και την Ένωση που εκπροσωπούμε.

Το δίκαιο είναι αρετή, συνυφασμένη με τη σεμνότητα. Το χρέος μας καλεί στις επάλξεις της υπεράσπισης του. Ας αποδείξουμε, λοιπόν, με θάρρος και συνέπεια ότι το σύνθημα “SERVO PER ΑΜΙCΕΚΟ” είναι “ΑΡΕΤΗ” συνυφασμένη με την καθημερινότητα μας. Η πρόκληση αυτή είναι διαχρονική, αλλά κι εφήμερη!

Σας ευχαριστώ”.

Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκαν ο κ. Γεώργιος Σκούρτης, Πρόεδρος Έρευνας και Ανάλυσης Τροχαίων Ατυχημάτων των Ασφαλιστικών Εταιρειών, ο οποίος παρουσίασε το θέμα “Ανάλυση αιτιών των τροχαίων ατυχημάτων”, και ο κ. Edwards, του Μεσογειακού Παρατηρητηρίου Μετανάστευσης και επιστημονικός συνεργάτης του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος παρουσίασε το θέμα ” Έγκλημα και μετανάστες: Μύθοι και πραγματικότητα” (η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εισήγηση του κ. Edwards δημοσιεύεται στο τεύχος μηνών Ιουλίου – Αυγούστου 2001 του περιοδικού “Αστυνομική Επιθεώρηση”).

Μετά τη λήξη των ομιλιών μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους παριστάμενους. Μουσικοί – μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου θεσ-σαλονίκης ερμήνευσαν με συναρπαστικό τρόπο έργα των Μάνου Χατζηδάκη, Ι. Albeniz,Mozart,Brahms και Σκαλώτα.

Οι καλλιτέχνες – νομικοί κ. Καλλιόπη Παπαίωάννου (πιάνο), η κ. Ειρήνη Μαύρου (πιάνο), η κ. Πόπη Μυλαράκη (βιολί), η κ. Ειρήνη Ρούση Ντράγκνεβα, η κ. Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα) και ο κ. Νίκος Κυριακού (τσέλο) μας χάρισαν εξαιρετικές στιγμές μουσικής πανδαισίας.

Η βραδιά έκλεισε με δεξίωση στο ξενοδοχείο “Δόρυσσα”, κατά την οποία προσκεκλημένοι, σύνεδροι και εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να διασκεδάσουν.

Την επομένη, Σάββατο, 5.5. 2001, πραγματοποιήθηκαν οι Γενικές Συνελεύσεις του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Ένωσης και του Λογαριασμού Αλληλοβοήθειας Μελών της ΔΕΑ, ενώ οι εκδρομείς επισκέφτηκαν το γειτονικό ιερό νησί της Πάτμου. Αν και η επιστροφή υπήρξε κάπως επώδυνη εξαιτίας της αιφνίδιας μεταβολής του καιρού, εντούτοις το μυστικό φως του νησιού της Αποκάλυψης θα φωτίζει για πάντα τις ψυχές τους.

Προηγούμενο άρθρο16ο Συνέδριο (Αλεξανδρούπολη, 2000)
Επόμενο άρθρο18ο Συνέδριο (Ρέθυμνο, 2002)