15ο Συνέδριο (Βενετία, 1999)

Δικαιώθηκαν όχι μόνον οι αποφάσεις των Δ.Σ. του Εθνικού Τμήματος και της Τ.Δ. Θεσπρωτίας, αλλά και οι προσδοκίες όλων μας για την επιτυχία του ΕΝ ΠΛΩ 15ου Πανελληνίου Συνεδρίου από 24 – 26 Απριλίου 1999,

Οι συνεχείς και συντονισμένες προσπάθειες του Προέδρου της Τ.Δ. Θεσπρωτίας κ. Χριστόδουλου ΒΙΡΒΙΛΗ, του Ταμία κ. Νικολάου ΣΙΔΕΡΗ και των άλλων μελών του Δ.Σ. έφεραν τα αγαθά τους αποτελέσματα, ώστε από την αρχή, από το λιμάνι της Πάτρας ή της Ηγουμενίτσας μέχρι και την επιστροφή αντίστοιχα να μην ακουσθεί κανένα παράπονο.

Η πλήρης οργάνωση μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια έγιναν αντικείμενο ευνοϊκών σχολίων από όλους τους συμμετασχόντες. Επανειλημμένα οι ξένοι παρατηρηταί, τόσο το ζεύγος των Γάλλων, όσο και των Ρουμάνων εξεφράσθησαν με ενθουσιασμό για την άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου.

Κάθε κίνηση, κάθε ανάγκη των συμμετασχόντων είχε καλά μελετηθεί και εκαλύπτετο με τον πλέον ικανοποιητικό τρόπο, πέραν του ότι τον ταξιδιώτη τον περίμενε κάθε λίγο και μια έκπληξη, θέλεις ένα γαρύφαλλο με την καρτούλα και τα αναμνηστικά της Τ.Δ Θεσπρωτίας στο κρεβάτι της καμπίνας, θέλεις την τάξη και το άριστο σερβίρισμα από το πρωινό μέχρι και το δείπνο, θέλεις ακόμη και το ξεφάντωμα κάθε βράδι όλων των χορευταράδων μικρών και μεγάλων! Ήταν το ανεπανάληπτο.

Η πρωτοτυπία του ΕΝ ΠΛΩ Συνεδρίου είχε και το πλεονέκτημα της συχνής επαφής όλων των συμμετασχόντων, για φιλικές συζητήσεις, νέες γνωριμίες και φιλίες καθώς και σίσφιξη των σχέσεων. Μεγάλη όμως επιτυχία απετέλεσε ο ευνοϊκός καιρός. Μια γαλήνια θάλασσα, που νόμιζες ότι βρισκόσουν στη στεριά, ότι δεν ταξίδευες.

Οι ρωμαντικοί διάλεγαν το πάνω μπαρ του καλοτάξειδου καραβιού, με θέα την απεραντωσύνη της Αδριατικής. Και όλα αυτά τα συνόδευε η ευγενική, καλωσυνάτη και γεμάτη εξυπηρέτηση συμπεριφορά τόσο των Αξιωματικών, όσο και όλου του προσωπικού του Καραβιού ” ΦΑΙΔΡΑ “.

Αξίζουν πολλά ΕΥΓΕ και θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στον Πλοίαρχο κ. Γεώργιο ΦΡΑΓΚΑΚΗ, για τους άξιους συνεργάτας και βοηθούς του.- Οι εξ Αθηνών και λοιπών περιοχών ξεκίνησαν το απόγευμα της 23ης Απριλίου με πούλμαν για να φθάσουν μαζί με τους εκ Πελοποννήσου στο λιμάνι της Πάτρας.

Εκεί τους υποδέχθηκαν οι Πρόεδρος και Ταμίας της Τ.Δ. Θεσπρωτίας κ.κ. Χριστ. ΒΙΡΒΙΛΗΣ και Νικ. ΣΙΔΕΡΗΣ και τους οδήγησαν με απόλυτη τάξη στο Ρ/Β και στη συνέχεια στις καμπίνες τους.

Το πρωϊ του Σαββάτου 24-4-1999 στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας επιβιβάσθηκαν στο πλοίο οι εκ της λοιπής Ελλάδος Σύνεδροι και λοιποί ταξειδιώτες για να συμπληρωθεί ο συνολικός αριθμός των 400 ατόμων. Όλο το πρωινό αφιερώθηκε στην ξεκούραση και ενημέρωση για τις λεπτομέρειες του ταξειδιού.

Σρις 15.00 ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου στο μεγάλο σαλόνι του καραβιού. 0 Πρόεδρος της Τ.Δ. Θεσπρωτίας κ. Χριστόδουλος ΒΙΡΒΙΛΗΣ, αφού καλωσόρισε τους Συνέδρους και λοιπούς φίλους, οι οποίοι έλαβαν μέρος στο ΕΝ ΠΛΩ Συνέδριο του Ελληνικού Τμήματος, ευχαρίστησε την Εταιρεία των Μινωικών Γραμμών για την άριστη συνεργασία, κατανόηση και θετική ανταπόκριση σε όλες τις ανάγκες, οι οποίες δημιουργήθηκαν για την επιτυχία του Συνεδρίου.

Ακολούθως έδωσε τον λόγο στον Πρόεδρο του Εθνικού Τμήματος κ. Κων. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος συνεχάρη τους πρωτεργάτες της διοργανώσεως του Συνεδρίου, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο και Ταμία της Τ.Δ. Θεσπρωτίας Χριστ. ΒΙΡΒΙΛΗ και Νικ. ΣΙΔΕΡΗ και με συμπαραστάτες όλο το Δ.Σ. Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του Ελληνικού Τμήματος προς τις Μινωικές Γραμμές και τον Πλοίραχο του Καραβιού κ. Γεώργιο ΦΡΑΓΚΑΚΗ για την άριστη συνεργασία με την οργανώτρια Τοπική Δ/ση και ευχήθηκε ούριοι άνεμοι να συνοδεύουν πάντα τα καράβια της Εταιρείας.

Στη συνέχεια παρουσίασε τον κύριο ομιλητή της Α’ Ημέρας του Συνεδρίου τον κ. Κων. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Ταμία του Εθν. Τμήματος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα ” ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΗΤΑ “. Ήταν μια ομιλία εμπεριστατωμένη, η οποία κάλυψε το φλέγον θέμα των Ναρκωτικών, τη γάγραινα της Νεολαίας μας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου, κατόπιν προσκλήσεως του Εθνικού Τμήματος, παρακολούθησαν ως παρατηρηταί οι κ.κ. HENRY THIELLEMENT, Α’ Αντιπρόεδρος του Γαλλικού Τμήματος και COSTICA VOICU, Πρόεδρος του Ρουμανικού Τμήματος με τις συζύγους τους

Δυστυχώς για σοβαρά προσωπικά κωλύματα δεν παρέστησαν οι Πρόεδροι του Κυπριακού και Ιταλικού Τμήματος.

Επίσης τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος ΟΡΦΕΑ Έβρου κ. Ευάγγελος ΠΟΥΛΙΛΙΟΣ, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. ΓΚΟΝΤΑΣ και ο Δ/ντής της Υποδ/νσεως Ασφαλείας Ηγουμενίτσας κ. ΤΣΑΝΑΚΑΣ, ως εκπρόσωπος της Αστυνομικής Δ/νσεως θεσπρωτίας.

Ο Πλοίαρχος κ. Γεώργιος ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ, οι Αξιωματικοί και το προσωπικό του καραβιού ” ΦΑΙΔΡΑ ” έδειξαν τον καλύτερο εαυ- τό τους, προκειμένου να ευχαριστήσουν τους 400 ταξιδιώτες, συνέδρους, μέλη των οικογενειών τους και φίλους της ΙΡΑ.

Σε άλλη αίθουσα του πλοίου συνεχίσθηκαν οι κυρίες εργασίες του Συνεδρίου. Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου ο Πρόεδρος του Εθν. Τμήματος διάβασε την ευχαριστήρια επιστολή του Α’ Υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γεωργίου ΠΛΑΚΑ, ο οποίος παρά τη μεγάλη του επιθυμία δεν κατέστη δυνατόν να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Συνεδρίου, λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών του υποχρεώσεων.

Από τον Γεν. Γραμματέα του Εθν. Τμήματος κ. Γεώργιο ΚΑΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟ διαπιστώθηκε απαρτία με την παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Διοικήσεων:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΤΑΣ, ΑΤΤΙΚΗΣ, ΑΧΑΙΑΣ, ΒΟΙΩΤΙΑΣ, ΓΡΕΒΕΝΩΝ, ΔΡΑΜΑΣ, ΕΥΒΟΙΑΣ, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ, ΗΛΕΙΑΣ, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΟΖΑΝΗΣ, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, ΚΥΚΛΑΔΩΝ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ΛΑΡ1ΣΑΣ, ΛΕΣΒΟΥ, ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ, ΠΡΕΒΕΖΗΣ, ΡΕΘΥΜΝΟΥ, ΡΟΔΟΠΗΣ, ΣΑΜΟΥ, ΣΕΡΡΩΝ, ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ και με αντιπροσώπους των Τοπικών Διοικήσεων ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΗΜΑΘΙΑΣ, ΚΙΛΚΙΣ, ΛΑΣΙΘΙΟΥ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΠΕΛΛΑΣ, ΠΙΕΡΙΑΣ, ΤΡΙΚΑΛΩΝ, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, καιΧΑΝΙΩΝ.

Ακολούθως Πρόεδρος του Συνεδρίου εξελέγη ομόφωνα ο κ. Κων. ΛΥΤΡΑΣ, Πρόεδρος και εκπρόσωπος της Τ.Δ. Ορεστιάδας και Γραμματέας ο κ. Ηλίας ΜΑΝΤΑΣ, Πρόεδρος και εκπρόσωπος της Τ.Δ. Ρεθύμνου.

Προηγούμενο άρθρο14ο Συνέδριο (Κόρινθος, 1998)
Επόμενο άρθρο16ο Συνέδριο (Αλεξανδρούπολη, 2000)