14ο Συνέδριο (Κόρινθος, 1998)

Το είπαν και το έκαναν οι Κορίνθιοι. Με αισιοδοξία και φαντασία, με μεθοδικότητα, μεράκι αλλά και αποτελεσματικότητα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου δούλεψαν τους τελευταίους μήνες για την οργάνωση του Συνεδρίου και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο.

Σε ένα χώρο άνετο, με ανέσεις, δίπλα από τα ακρογιάλια του Κορινθιακού, στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι και στο πολύ φιλόξενο περιβάλλον του ξενοδοχείου “POSEIDON CLUB”, έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις του Μου Πανελληνίου Συνεδρίου. Το πλεονέκτημα ότι όλες οι εκδηλώσεις και η διαμονή συνέδρων, παρατηρητών και εκδρομέων πραγματοποιήθηκαν στον ίδιο χώρο, του ξενοδοχείου, είχε και αυτό μερίδιο από την ομολογηθείσα επιτυχία.

Στην κατάμεστη αίθουσα της Α’ Ημέρας του Συνεδρίου ο Πρόεδρος της Τ.Δ. Κορινθίας κ. Δημήτριος ΣΧΟΙΝΑΣ απευθύνθηκε αρχικά στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Γεώργιο ΠΛΑΚΑ, ως εκπρόσωπο του Υπουργού Δημ. Τάξεως κ. Γεωργίου ΡΩΜΑΙΟΥ. Μετά από μια αναδρομή αναφορικά με την ίδρυση της Τοπικής Διοικήσεως Κορινθίας, τον εντυπωσιακό αριθμό μελών της Ι ΡΑ και μελών του ΛΑΜΔΕΑ, το πράγματι πολύμορφο πολιτιστικό και κοινωνικό της έργο, ευχαρίστησε τον παριστάμενο κ. Νομάρχη Κορινθίας, ο οποίος έθεσε το Συνέδριο υπό την αιγίδα του, τους κ.κ. Δημάρχους Κορίνθου και Λουτρακίου καθώς και τους χορηγούς, για τη συμβολή τους στην επιτυχία των εκδηλώσεων του Συνεδρίου. Ακολούθως κάλεσε τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο ΠΛΑΚΑ να κηρύξει, εκ μέρους του Υπουργού Δημ. Τάξεως κ. Γεωργίου ΡΩΜΑΙΟΥ, την έναρξη των εργασιών του Μου Πανελληνίου Συνεδρίου.

Ο Υπαρχηγός κ. ΠΛΑΚΑΣ ξεκίνησε την ομιλία του ως εξής:

Απευθύνονται θερμό χαιρετισμό εκ μέρους της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας και κηρύττοντας την έναρξη των εργασιών του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου, σας εύχομαι κατ’ αρχήν κάθε επιτυχία σ’αυτό το Συνέδριο. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι η Δ.Ε.Α. είναι ένας Διεθνής Οργανισμός, ο οποίος αριθμεί πάνω από 300.000 μέλη σε 58 χώρες του κόσμου. Το Ελληνικό Τμήμα, ιδρύθηκε εδώ στην πατρίδα μας, όπως όλοι σας γνωρίζετε, χάρις στις άοκνες προσπάθειες των πρωτεργατών, του στρατηγού Δεμέστιχα και του κ. Βασιλάκη. Η δημιουργία αυτή του πνεύματος αλληλεγγύης, φιλαλληλίας, αμοιβαίας κατανόησης, φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ των Αστυνομικών και των οικογενειών τους σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Η ανταλλαγή των επαγγελματικών γνώσεων και της πείρας στο χώρο της Αστυνομίας, διευκολύνει πάρα πολύ τη διεθνή συνεργασία. Πέραν και μαζί με όλα αυτά επηρεάζει θετικότατα την εικόνα της Αστυνομίας και τις σχέσεις Αστυνομίας και πολίτη, και σε λίγο καιρό Αστυνομικός και πολίτης θα είναι μαζί δίπλα δίπλα. Η διοργάνωση αυτών των φιλικών συναντήσεων, οι αθλητικές εκδηλώσεις και ένα σωρό άλλες δραστηριότητες είναι εκείνες, που παράλληλα με το κύριο έργο της Αστυνομίας ομορφαίνουν και κάνουν πιο εύκολο το δύσκολο έργο των Αστυνομικών. Με λίγα λόγια η Ένωση συμπληρώνει την εικόνα του Αστυνομικού με το ανθρώπινο πρόσωπο, που είναι δίπλα και κοντά στην κοινωνία και τον Έλληνα πολίτη.

Η Ένωση είναι επίσης ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των εν ενεργεία και αποστρατεία αστυνομικών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όλα έχουν αρχή και τέλος. Και ο αστυνομικός κάποια στιγμή αποστρατεύεται. Νοιώθει με την Ένωση ότι είναι ακόμη ενεργός, νοιώθει ότι είναι ακόμη κοντά στον εν ενεργεία αστυνομικό και αυτό είναι μεγάλη υπόθεση. Και το βλέπω αυτό, αυτή την ικανοποίηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπα πολλών αποστράτων που είναι σήμερα μαζί μας. Σε λίγα χρόνια η Ενωμένη Ευρώπη θα είναι χειροπιαστή υπόθεση. Ο αστυνομικός θα κληθεί από τους πρώτους να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση. Ο αστυνομικός χρειάζεται να είναι γλωσσομαθής, ευγενικός, μορφωμένος, εκπαιδευμένος και αποτελεσματικός.

Μπορεί η Δ.Ε.Α. από τώρα να παίξει το ρόλο της. Θά θελα πριν κλείσω, επιτρέψτε μου για δυο λεπτά να κάνω μια ανθρώπινη ιστορική αναδρομή για να δικαιολογήσω και την συγκίνηση που είχα όταν μου ανατέθηκε να έρθω να κάνω αυτό το χαιρετισμό.

 Ήταν το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο. Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών ο κ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, μου τηλεφώνησε στο Βόλο, ήμουν τότε Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος, Αστυνόμος Α’ στο βαθμό και Πρόεδρος της Τ.Δ. Μαγνησίας και μου είπε: “φέτος για πρώτη φορά το Συνέδριο θα φύγει από την Αθήνα και θα γίνει στο Βόλο.” Μα κ. Πρόεδρε, πως, τί, τι ξέρουμε εμείς εδώ στην Επαρχία απ’αυτό;” θα δοκιμάσουμε, θα πέσετε στη θάλασσα και θα κολυμπήσετε “.

Δοκιμάσαμε και πιστεύω ότι πετύχαμε. Είμαι περήφανος, διότι από τότε και κάθε χρόνο και μία πόλη από την πανέμορφη πατρίδα μας οργανώνει αυτό το Συνέδριο με μεγαλύτερη επιτυχία από το προηγούμενο. Και αυτό είναι το σημαντικότερο. Η τελευταία αυτή ΙΟετία είναι δεκαετία δράσης και ανοδικής προόδου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και το ζείτε όλοι και δεν θα απονείμω εύσημα εκ προοιμίου στην Τ.Δ. Κορίνθιας, άλλωστε και από το σύντομο μετριόφρονα απολογισμό, που έκανε ο Πρόεδρος είδατε το μεγάλο έργο της.

Μαζί με την Κορινθία είναι καμμιά δεκαριά Τοπικές Διοικήσεις και άλλες που προσφέρουν σε πολύ προχωρημένο βαθμό σημαντικό έργο. Από τη θέση μου, ως Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι αυτονόητο, ότι θα καταβάλλω όλες εκείνες τις προσπάθειες να αναδειχθεί ακόμη πιο πολύ το έργο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και να βελτιωθεί ακόμη πιο πολύ το επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων Αστυνομικού και Πολίτη από τη μια ως την άλλη άκρη της πατρίδας μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω το Δ.Σ. της δραστήριας Τ.Δ. Κορινθίας. Ιδιαίτερα θέλω να τονίσω τη δραστηριότητα του Προέδρου Στρατηγού κ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ και θέλω να χαιρετήσω και να ευχαριστήσω, γιατί είναι διπλή χαρά και τιμή, που είναι μαζί μας μια μεγάλη προσωπικότητα του πνεύματος. Είναι ο Καθηγητής Εγκληματολογίας, ο Γιάννης ΠΑΝΟΥΣΗΣ μαζί μας. Είχα την ευκαιρία και τύχη να έχω μια πρώτη συνεργασία προ ολίγων ημερών.

Με αυτά τα λόγια που ήταν λόγια βγαλμένα από τα βάθη της καρδιάς μου, σας ευχαριστώ θερμά”.

Ακολούθως ο κ. Νομάρχης στο χαιρετισμό του μετά τις ευχές τις οποίες απηύθυνε για ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου μεταξύ άλλων τόνισε:

“Είδα στην πρόσκληση σας να γράφετε το SERVO PER AMIKECO ‘ΕΞΥΠΗΡΕΤΩ ΔΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΙΑΣ’ και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα. Η εξυπηρέτηση του Πολίτη με ένα ωραίο τρόπο, μέσω της Φιλίας. Εμείς ως φορείς της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης προσπαθούμε να προσφέρουμε στον Πολίτη περισσότερη ανάπτυξη οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική, αλλά η ποιότητα της ζωής ξεκινάει από τη δική σας συμβολή με το αίσθημα της ασφαλείας, που προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο”.

Στο βήμα κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Τ.Δ. Κορινθίας ανέβηκε ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος κ. Κων/νος ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του τόνισε:

 “Δεν είναι τυχαία η σύναξη μας στον Λέχαιο αυτό κόλπο, στον απέναντι της Αρχαίας και Νέας Κορίνθου χώρο. Στο χώρο αυτό που η ιστορία του ξεκινά από τα 4.000 χρόνια π.χ. με τους Αιολείς και τον ιδρυτή τον Αινήτην, πατέρα της Μήδειας και του Κορίνθου. Στην κοσμοπολίτικη από την αρχαιότητα Κόρινθο, τη μεγαλύτερη και πλουσιώτερη των Αθηνών για μεγάλα χρονικά διαστήματα, που γέννησε τον μεταξύ των Επτά Σοφών της Ελλάδος Περίανδρο. Σ’αυτό εδώ το σταυροδρόμι διάλεξε ο Απόστολος Παύλος με τον Τίτο να ιδρύσει Εκκλησία, γιατί διαπίστωσε ότι ‘όποιος είχε την Κόρινθο κατείχε την Ελλάδα. Αν πρώτα στο λιμάνι της μάθαιναν κάτι για τον Ιησού, θα ήταν απλώς ζήτημα χρόνου η διάδοση του μηνύματος στα γύρω νησιά και πέρα από αυτά. Εδώ στην Κόρινθο όλες οι αντιλήψεις και δοξασίες ήταν δυνατόν να πολιτογραφηθούν και να ριζοβολήσει ο σπόρος του Ευαγγελίου’. Εδώ ο Απόστολος Παύλος σε ένα κατάλληλο φιλικό περίγυρο και φιλόξενη ατμόσφαιρα γράφει τις δύο προς θεσσαλονικείς επιστολές του. Φαίνεται ότι ο Απόστολος των Εθνών ήταν προορισμένος να κληρονομήσει τη διαθήκη του Μεγάλου Αλεξάνδρου και να ενώσει Ανατολή και Δύση.

Ο Παύλος, ο μεγάλος συμφιλιωτής των Εθνών, γεφύρωσε εθνικές και ηθικές αντιθέσεις, ελεύθερους και δούλους και έγιναν μια Εκκλησία Ιουδαίοι και Έλληνες, Ρωμαίοι και Ασιάτες. Τα βήματα και τις αρχές του μεγάλου Αποστόλου των Εθνών ακολούθησε και ακολουθεί η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών εδώ και 50 χρόνια και ένωσε συναδέλφους από διάφορες χώρες και Έθνη. Στο Χριστιανικό τρίο ‘Πίστις, Ελπίς, Αγάπη’ η ΙΡΑ προσθέτει και τη Φιλία, αγκαλιάζοντας τους Αστυνομικούς όλου του κόσμου, χωρίς διακρίσεις χρώματος, φυλής, φύλου ή θρησκείας”.

Στη συνέχεια ο κ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ αναφέρθηκε στο τι είναι, τι επιδιώκει και τι προσφέρει η ΙΡΑ. Τελειώνοντας ευχαρίστησε εκ μέρους του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος όλους όσους παρέστησαν στην εκδήλωση και ιδιαίτερα τον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο ΠΛΑΚΑ, παλαιό μέλος της Ενώσεως και ιδρυτή της Τ.Δ. Μαγνησίας με τη μεγάλη του προσφορά, το μεγάλο έργο που άφησε και οι διάδοχοι του το συνεχίζουν με επιτυχία, διότι περιβάλλει την Ένωση μας με ιδιαίτερη στοργή, απόδειξη της οποίας ήταν να δεχθεί να παραστεί και ως εκπρόσωπος του Υπουργού Δημ. Τάξεως κ. Γεωργίου ΡΩΜΑΙΟΥ, να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς και τον αξιότιμο Καθηγητή Εγκληματολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη ΠΑΝΟΥΣΗ για την αποδοχή της παρακλήσεως να είναι ο κύριος ομιλητής της Α’ Ημέρας του Συνεδρίου.

Ο Καθηγητής κ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ αμέσως μετά λαβών το λόγο ευχαρίστησε κατ’ αρχάς τη Διεθνή Ένωση και την Τ.Δ. Κορινθίας για τη διπλή χαρά, όπως είπε:

Πρώτον διότι καλούμαι να ομιλήσω στην ιδιαίτερη πατρίδα μου και δεύτερο διότι μου δίδεται η ευκαιρία να επαναβεβαιώσω τις σχέσεις μου με το χώρο της Αστυνομίας από την επιστημονική της πλευρά, καθώς οι αναμνήσεις μου εδώ και πολλά χρόνια, που δίδασκα στις Σχολές είναι τόσο ζεστές, που κάθε φορά που βρίσκομαι σε κάποια γωνιά της Ελλάδος, σε κάποιο Συνέδριο ή ομιλία και συναντώ μαθητάς μου να με χαιρετούν “για σου δάσκαλε”, θεωρώ ότι ίσως αυτό να είναι το σημαντικότερο έργο της ζωής μου.

Δεν είμαι βέβαιος ότι εγώ τους δίδαξα, μάλλον αυτοί με διδάξανε εξ ίσου και καλύτερα. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να προσεγγίσουμε τις σχέσεις Αστυνομίας και ΜΜΕ. Αν αποκόψουμε την Αστυνομία από τον ρόλο της στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, αλλά και τον κάθε Αστυνόμο από την ανθρωπινή του διάσταση, στο προσωπικό του στίγμα και στυλ. Μας ενδιαφέρει το τι πιστεύει το κοινό για το έγκλημα και την Αστυνομία, αλλά και το τι πιστεύει η Αστυνομία για το έγκλημα και τον εαυτό της. Μας ενδιαφέρει το τι ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ στην κατασκευή ή ανακατασκευή της βίας και της εγκληματικότητας και πως μπορούν να παγιδεύσουν τον τηλεθεατή. Δυστυχώς η εικόνα που δημιουργείται για την Αστυνομία είναι έμμεση, δηλαδή εξαρτάται από τις εικόνες που έχει ο τηλεθεατής για το έγκλημα και την εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τελευταία έρευνα η ζωτική σκιαγράφηση της πορείας της Ελληνικής Αστυνομίας φανερώνει βαθιά τη συνάφεια με το εσωτερικό και κοινωνικό πλαίσιο της κάθε εποχής. Αναπόσπαστο κομμάτι η Αστυνομία έχει τους επί μέρους στόχους:

    1. Την κατοχύρωση και διατήρηση της Δημόσιας τάξης και ασφάλειας, της εξασφάλισης δηλαδή της ειρηνικής και απρόσκοπτης διαβίωσης και ησυχίας των πολιτών με την τήρηση των Νόμων, ως και την προστασία των Ατομικών Δικαιωμάτων και ελευθεριών του Πολίτη.
2. Την προστασία της Κρατικής Ασφάλειας, την προστασία δηλαδή του Δημοκρατικού Πολιτεύματος με μια σειρά μέτρων από κάθε υπονομευτική ενέργεια στο εσωτερικό της χώρας.
3. Την εξασφάλιση της πολιτικής άμυνας.
4. Τη συμμετοχή στην εξασφάλιση της Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο επίκεντρο της αποστολής της Αστυνομίας βρίσκεται η φροντίδα για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος.

Ο κάθε Αστυνομικός, ιδίως αυτός που εργάζεται στα διάφορα Αστυνομικά Τμήματα διαδραματίζει ένα κοινωνικό ρόλο, ένα ρόλο που έχει να κάνει με την επίλυση ατομικών ή οικογενειακών συγκρούσεων, οικονομικές διαφορές, παροχή βοήθειας σε ασθενείς, τοξικομανείς κ.λ,π. Στην περίπτωση αυτή ξεφεύγοντας από το αυστηρά εννοούμενο καθήκον, ο Αστυνομικός επιτελεί κατά κάποιο τρόπο το ρόλο ενός κοινωνικού λειτουργού.

Η ευαισθητοποίηση και η σχετική γνώση στα κοικωνικοψυχολογικά συστήματα είναι κανονικά απαραίτητη, προκειμένου ο κοινωνικός χαρακτήρας της αστυνομικής συμβολής να μην αλοιώνεται. Αν πράγματι η Αστυνομία είναι το μάτι της Δικαιοσύνης μια σειρά δυσχερειών χρειάζεται συνεχώς να αποτρέπονται, προκειμένου η άσκηση της δικαιοσύνης αυτής να γίνεται όσον το δυνατόν απρόσκοπτα. Χαρακτηριστική είναι η κριτική που ασκείται γενικά στον αστυνομικό θεσμό. Με την ίδια ευκολία κατακρίνεται για την κατασταλτική του δράση και την αυστηρότητα του, αλλά και την χαλαρότητα στην άσκηση της λειτουργίας.

Η αντίφαση αυτή είναι δηλωτική μιας σειράς παρερμηνειών, που πλαισιώνουν τις αναμονές του κοινού ως προς τον Αστυνομικό θεσμό. Ως εγγυητής της Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας ο Αστυνομικός επιδίδεται σε ένα δυσχερές και συχνά άχαρες ρόλο. Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα η Αστυνομία σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι ο απομονωτισμός. Η απόσταση που ορθώνεται ανάμεσα σ’αυτή και του πληθυσμού που καλείται να υπηρετήσει. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι μια έρευνα, που έγινε στη Γερμανία, όταν ερωτήθηκαν ωρισμένα άτομα για το πόσα εγκλήματα κατά τη γνώμη τους συνέβησαν την τελευταία εβδομάδα στην περιοχή τους, αφού μέσω της τηλεόρασης πληροφορούνται τα εγκλήματα. Εδήλωσαν λοιπόν ότι συνέβησαν 121 εγκλήματα. Είχαν συμβεί 16. Δείχνει λοιπόν πόσο η τηλεόραση έχει επηρεάσει τους ανθρώπους, αναμεταδίδοντας συνεχώς εγκλήματα, είχε δεκαπλασιάσει την πραγματική εγκληματικότητα. Αυτές ακριβώς είναι οι επιδράσεις των ΜΜΕ πάνω στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και ιδία της εικόνας για την Αστυνομία.

Η Αστυνομία προσπαθεί να φτιάξει την εικόνα στα ΜΜΕ, καθ’όσον τα μέσα αυτά είναι σχεδόν οι μοναδικοί δίαυλοι επικοινωνίας με το κοινό. Η διαμορφούμενη εικόνα ιδίως στα ηλικιωμένα άτομα, στις μη εργαζόμενες γυναίκες συνιστά απαραίτητο όρο για την κοινωνική συναίνεση και αυτό το θέλει η Αστυνομία. Η εικόνα που προσπαθεί να δώσει η Αστυνομία δεν αντανακλά μόνο στην πραγματικότητα, καθ’όσον πολιτικές ή ιδεολογικές παράμετροι παρει-σφρύουν ή ακόμη και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ παρεμβαίνουν. Η παρουσία της Αστυνομίας στα ΜΜΕ, για πολλούς, συνδέεται ή και προκαλεί το λεγόμενο κύμα εγκληματικότητας. Το κύμα της εγκληματικότητας τι είναι;

Τελούνται δύο εγκλήματα, βγαίνουν στις τηλεοράσεις και αναφέρονται σε αυτά, τρεις ειδικοί συνεδριάζουν σε ένα τραπέζι, πέντε εφημερίδες την άλλη μέρα ξαναφέρνουν το θέμα, την άλλη μέρα ξανά δύο εφημερίδες και έτσι δημιουργείται η εντύπωση στον κόσμο ότι έχουμε μεγάλη αύξηση της εγκληματικότητας και όταν ύστερα από έξι μήνες, ένα χρόνο κάποιοι ειδικοί κάνουν τις καταμετρήσεις θα δουν ότι δεν είχαμε. Απλώς είχε δημιουργηθεί ένα κύμα εγλη-μαπκότητος από μόνο του. Παράλληλα η υπερφόρτωση των δελτίων ειδήσεων με εγκλήματα αλλοιώνει την εικόνα του κοινού για την αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας, ενώ υπερτονίζει το ενδιαφέρον των δημοσιογράφων. Ο τηλεθεατής θα πιστέψει ότι η Αστυνομία δεν ενδιαφέρεται για το Νόμο και την Τάξη, μόνο οι δημοσιογράφοι ενδιαφέρονται, αυτοί τρέχουν, αυτοί ψάχνουν, αυτοί βρίσκουν.

Ο πόλεμος κατά του εγκλήματος δεν πρέπει να παραβλέπει ούτε τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των Αστυνομικών, ούτε την κουλτούρα της Αστυνομικής Κοινότητος, ούτε τη γραφειοκρατία που θα υπάρχει εκ των πραγμάτων, ούτε τον επαγγελματισμό, ούτε βέβαια και δυστυχώς κάποια φαινόμενα, μερικά βέβαια ακροτητών, στερεοτύπων και προκαταλήψεων. Ίσως η Δημοτική Αστυνομία με πραγματικά ουσιαστικές αρμοδιότητες ή η τομεα-κή Αστυνόμευση και ο Αστυνόμος της γωνιάς του δρόμου να δώσουν στον πολίτη μεγαλύτερη ασφάλεια και οικειότητα και στα Μέσα μια διαφορετική εικόνα.

Αγαπητοί Φίλοι, ο κόσμος των ΜΜΕ είναι ένας συνδυασμός του αληθούς, του ημιαληθούς και του ψευδούς και επηρεάζει και διαμορφώνει την καθημερινή μας γνώση.

Για πολλούς τα ΜΜΕ κατασκευάζουν την πραγματικότητα, καθ’όσον η εποχή της επικοινωνίας καθαγιάζει την υπεροχή της εικόνας από το γεγονός, αδιαφορώντας συχνά για την ίδια την αλήθεια. Τα ΜΜΕ έχουν εισβάλει στο χώρο απονομής της Δικαιοσύνης με την έμμεση δημοσιότητα. Τα ΜΜΕ αντί να ελέγχουν, τελικά υποκαθιστούν την Αστυνομία, υποκαθιστούν τον ανακριτή, υποχρεώνουν τους συντελεστάς της δίκης να υποδύονται ρόλους και όχι να λένε την αλήθεια, δείχνοντας το πραγματικό τους πρόσωπο. Δίνουν την ευκαιρία στον συνήγορο ή και στους επιχειρηματίας ιδιοκτήτες των Σταθμών να παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Να και κάτι καινούργιο, που θα πρέπει να προβληματίσει την Αστυνομία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Καθηγητής τόνισε:

“Τα ΜΜΕ πρέπει να αντιληφθούν ότι η δημοσιότητα συνδέεται με τη θάθελα και εγώ να ευχαριστήσω , να πω ότι ο ρόλος του Ακαδημαϊκού κόσμου δεν πρέπει να είναι κλεισμένος σε ένα πύργο και να προσπαθεί να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα, ιδίως ο ρόΑος των εγκληματολόγων είναι μαζί με τους θεσμούς της χώρας, την Αστυνομία, τοι/ς Αστυνομικούς, ως ανθρώπους και ως συμπρωταγωνιστές. Σ’αυτή την κοινή προσπάθεια πρόληψης τουλάχιστον της εγκληματικότητας, είναι να βοηθάμε και εμείς με τις επιστημονικές μας γνώσεις, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω και να επιβεβαιώσω ότι από τη μέχρι τώρα πείρα μου ότι αυτοί μας μαθαίνουν. Σας ευχαριστώ και πάλι.”

Ακολούθως ο κ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ επέδωσε στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Γεώργιο ΠΛΑΚΑ Τιμητική Πλακέττα Για τη μεγάλη του προλαϊκή κυριαρχία και όχι με ειδικά συμφέροντα και ότι μόνον το ήθος των δημοσιογράφων, ο κώδικας δεοντολογίας της αυτοδέσμευσης και οι κοινωνικές κυρώσεις μπορούν να θωρακίσουν τα δικαιώματα του πολίτη, απέναντι στην αδηφάγο κίτρινη, ροζ, μαύρη περιέργεια του φακού.

Η σχέση Αστυνομίας και Μ Μ Ε θα βρίσκονται πάντοτε σε λεπτή ισορροπία, καθ’όσον θα εξαρτώνται και από τις απόψεις της κοινής γνώμης για το έγκλημα, τον εγκληματία, την απονομή της δικαιοσύνης. Η επιχείρηση ΙΜΑΟΕ ή ΙΙΡΤΙΝΟ, που πρέπει κάθε Αστυνομία να αναλαμβάνει, ώοτε να δείχνει το πραγματικό και όχι βέβαια το ιδανικό ή ψεύτικο πρόσωπο της, δεν πρέπει να υποκύπτει σε συγκυριακές, πολιτικές ή κοινωνικές πιέσεις. Αν ο καθένας κάνει σωστά τη δουλιά του σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, το οργανωτικό σχήμα και τους κώδικες δεοντολογίας, τότε κανένας δεν πρέπει να φοβάται τίποτα.

Μετά το πέρας της ομιλίας ο Πρόεδρος κ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ επέδωσε Τιμητική Πλακέττα στον Καθηγητή κ. Ιωάννη ΠΑΝΟΥΣΗ για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Συνεδρίου μας, τιμηθείς παράλληλα με όμοια Πλακέττα από τον Πρόεδρο κ. ΣΧΟΙΝΆτηςΤ.Δ. Κορινθίας. Για τις ανωτέρω τιμητικές διακρίσεις ο καθηγητής κ. ΠΑΝΟΥΣΗΣ δήλωσε: σφορά προς την ΙΡΑ και τη διάδοση της ιδέας του SERVO PER AMIKECO.

Ο Πρόεδρος της Τ.Δ. κ. ΣΧΟΙΝΑΣ επέδωσε Τιμητικές Πλακέττες στον Υπαρχηγό κ. ΠΛΑΚΑ, στον Νομάρχη Κορινθίας, την Αντιδήμαρχο Λουτρακίου, τους εκπροσώπους των Πετρελαίων “ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ”, του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, τον Γεν. Δ/ντή του Καζίνο Λουτρακίου, της ΕΛΛΑΣ ΚΑΝ, ADAMS, ΒΕΚΑ, LANDIS-GYR, και στην Ένωση Αποδήμων Μεσσηνίων Αυστραλίας, για την αμέριστη και ανιδιοτελή συμπαράσταση στην επιτυχία του Πανελληνίου Συνεδρίου.

Η Α’ Ημέρα του Συνεδρίου έκλεισε με Ελληνικούς χορούς από το Χορευτικό συγκρότημα του Λουτρακίου, παιδιά του οποίου απέδωσαν την Ελληνική λεβεντιά με ιδιαίτερη χάρη και δικαίως δέχθηκαν τα θερμά χειροκροτήματα όλων των συμ-μετασχόντων στην εκδήλωση.

Προηγούμενο άρθρο13ο Συνέδριο (Ιωάννινα, 1997)
Επόμενο άρθρο15ο Συνέδριο (Βενετία, 1999)