13ο Συνέδριο (Ιωάννινα, 1997)

Κάθε χρόνο και μια νέα ψηφίδα μπαίνει στο κάδρο των Συνεδρίων της Ελληνικής ΙΡΑ. Κάθε χρόνο και κάτι καινούργιο προστίθεται στην εμπειρία των οργανωτών, οι οποίοι πάντοτε με την καλή πρόθεση των φιλοδοξούν να παρουσιάσουν το καλύτερο από πλευράς προετοιμασίας.

Και φέτος στα Ιωάννινα τρία ακούραστα μέλη του Δ.Σ. ο Πρόεδρος κ. Νικ. ΣΤΡΑΤΗΣ, ο Γεν. Γραμματέας κ. Σπύρος ΚΙΤΣΟΣ και η Ταμίας Κα Όλγα ΡΑΠΤΗ έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να εξυπηρετήσουν 370 περίπου συνέδρους, εκδρομείς και ξένους παρατηρητάς.

Έναν αριθμό πρωτόγνωρο για τα χρονικά του Ελληνικού Τμήματος. Και δεν έφτανε αυτό τόλμησε το Δ.Σ. της Τ.Δ. Ιωαννίνων να πρωτοτυπήσει και να οργανώσει τους πρώτους σκοπευτικούς αγώνες της Ελληνικής ΙΡΑ με τη συνεργασία και βοήθεια του Σκοπευτικού Ομίλου Ιωαννίνων.

Στην κατάμεστη αίθουσα του σύγχρονου και πολύ άνετου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, όπου και ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις του Συνεδρίου, παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Ιωαννίνων, οι Υπουργοί Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αλέκος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο Υπουργός Δημ. Τάξης κ. Γεώργιος ΡΩΜΑΙΟΣ, βουλευτές του Νομού, ο Δ/τής της Μεραρχίας Πεζικού και εκπρόσωποι των αρχών της πόλεως, οι σύνεδροι, ξένοι παρατηρητές, εκδρομείς μέλη της ΙΡΑ και πολλοί αλλά και καλοί φίλοι της Αστυνομίας απ’ όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την περιοχή των Ιωαννίνων .

Πριν από την έναρξη ο Πρόεδρος της Τ.Δ. Ιωαννίνων ζήτησε να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Υπαστυνόμου Α’ Νίκου ΜΑΡΚΑΚΗ, ο οποίος άφησε άδικα την τελευταία του πνοή κατά την εκτέλεση του καθήκοντος του στο Αργυρόκαστρο – Αλβανίας. Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο Υπουργός Δημ. Τάξης κ. Γεώργιος ΡΩΜΑΙΟΣ, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

    Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι – μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Απευθύνομαι όμως ιδιαίτερα στα Μέλη της Τοπικής Διοίκησης για να τους συγχαρώ για την πρωτοβουλία τους να οργανώσουν σήμερα εδώ – έχει σημασία ο τόπος – το Πανελλήνιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου σας 6α ήθελα κυρίως να επισημάνω πόσο μεγάλη σημασία έχει η διεθνής συνεργασία των αστυνομικών.

    Σήμερα περισσότερο από κάβε άλλη φορά τα προβλήματα της εσωτερικής ασφάλειας, της ασφάλειας της κοινωνίας, είναι πλέον προβλήματα διεθνή. Γνωρίζουμε όλοι ότι η εγκληματικότητα που αναπτύσσεται στη χώρα μας εντοπίζεται κυρίως στους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, των ναρκωτικών, του ξεπλύματος χρήματος και του λαθρεμπορίου.

    Αυτοί όμως οι τομείς της εγκληματικότητας έχουν διεθνή επικοινωνία. Πολλά άτομα εμπλέκονται σε αυτή την εγκληματικότητα, έχουν διασυνδέσεις ή προέρχονται έξω από τη χώρα μας. Η δεύτερη επισήμανση που θα ήθελα να κάνω είναι πως στον ευρωπαϊκό τουλάχιστον χώρο, που και εμείς ανήκουμε, τα θέματα της εσωτερικής ασφάλειας από πολύ καιρό αποτελούν ένα τομέα άμε- σα συνδεδεμένο όχι μόνο με την εξωτερική ασφάλεια -και αυτό μας αφορά άμεσα- αλλά και με την οικονομική και κοινωνική πρόοδο των λαών.

    Και αυτό γιατί όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι, αν αφήσουμε να αναπτυχθούν παραπέρα αυτές οι δραστηριότητες, θα οδηγηθούμε σε μια κοινωνία ανασφαλή και μία ανασφαλής κοινωνία δεν μπορεί να θεμελιώσει την πρόοδο, την κοινωνική αλληλεγγύη αλλά μια τέτοια εξέλιξη απειλεί ακόμη και τις ίδιες τις οικογένειες. Η διεθνής συνεργασία είναι λοιπόν απαραίτητη. Το βλέπουμε εμείς εδώ, γι’ αυτό αναφέρθηκα στην αρχή ότι έχει σημασία που το Συνέδριο αυτό γίνεται εδώ. Το βλέπουμε εμείς εδώ ή μάλλον το ζείτε εσείς εδώ στην Ήπειρο με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στη γειτονική χώρα.

    Η αδυναμία συνεργασίας εξαιτίας της κατάστασης, που επικρατεί είναι ακριβώς μία από τις αιτίες που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν όπως θα θέλαμε. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχει συνάψει τα τελευταία χρόνια πολλές συμφωνίες συνεργασίας με πολλές χώρες, βαλκανικές και άλλες, γιατί πιστεύει πως μέσα από αυτή τη συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, τα οποία επισημάναμε στην αρχή της σύντομης αυτής παρέμβασης.

    Και αυτή η συνεργασία έχει αποδώσει σε πολλές περιπτώσεις. Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας επισκέπτονται συχνά αυτές τις χώρες, ανταλλάσσουν εμπειρίες και πληροφορίες και πρέπει να πω πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πον είχαμε επιτυχίες στην Ελλάδα, εξαρθρώσεις οργανωμένου εγκλήματος, με ακριβώς αυτή τη συνεργασία.

    Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών είναι πράγματι μία πολύ καλή πρωτοβουλία. Όπως στο καταστατικό της καταγράφεται, δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας, αλλά μια Ένωση επικοινωνίας και γνωριμίας των αστυνομικών, μια Ένωση πολύ σημαντική, γιατί, αν και λειτουργεί έξω – και έτσι πρέπει-από υπηρεσιακές διαδικασίες, έχει όμως σαν αποτέλεσμα αυτή η επικοινωνία να φέρνει πιο κοντά τους αστυνομικούς όλων των χωρών, που μετέχουν και μέσα από αυτή την επικοινωνία να σφυρηλατείται και να θεμελιώνεται μια κοινή αντίληψη, μια κοινή κατεύθυνση αντιμετώπισης των προβλημάτων, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες.

    Γι’ αυτό είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δώσατε την ευκαιρία να βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε μια περιοχή που ιδιαίτερα αγαπώ, ανάμεσα σε φίλους, μια περιοχή για την οποία η Ελληνική Αστυνομία επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είμαι ευτυχής γιατί μου δίνεται η ευκαιρία να κηρύξω την έναρξη του Συνεδρίου σας με την πεποίθηση ότι και εσείς μέσα στα πλαίσια της Ένωσης μπορείτε να βοηθήσετε για να δημιουργήσουμε μία ενιαία δύναμη αντιμετώπισης του κακού”.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Γεν.Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου κ. ΚΙΤΤΗ Ιωάννη, τον τέως Υπουργό κ. Κάρολο ΠΑΠΟΥΛΙΑ, τους Βουλευτάς κ.κ. ΦΟΥΣΣΑ Αντώνιο και ΤΑΣΟΥΛΑ Απόστολο τον Δ/τή της VIII Μεραρχίας Υποστράτηγο κ. ΤΕΝΤΟΛΟΥΡΗ Γρηγόριο, τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας Ιωαννίνων, ΠΑΝΤΟΥΛΑ Μιχαήλ, τον Αντιδήμαρχο Ιωαννίνων κ. ΖΑΚΑ Κωνσταντίνο, τον Γ’ Επιθεωρητή Αστυνομίας κ. Μιλτιάδη ΡΑΤΣΙΑΤΟ, και τον Επιθεωρητή Αστυνομίας Ηπείρου κ. Ηλία ΚΡΟΚΙΔΗ, ο οποίος κλείνοντας τον χαιρετισμό του τόνισε:

    “Θα μου επιτρέψετε – αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή – να αναφερθώ σε μια ψευδαίσθηση που νοιώθουμε όλοι οι Αστυνομικοί ότι ανάμεσα μας βρίσκεται και ο Υπαστυνόμος Νίκος ΜΑΡΚΑΚΗΣ. Αυτό δυστυχώς δεν είναι έτσι. Είναι ο μεγάλος απών, έφυγε πριν 2 μέρες και ανάμεσα μας, στη μνήμη μας θα βρίσκεται για πάντα το ήθος του, η λεβεντιά του, η αφοσίωση του στο καθήκον και τα Ελληνικά ιδεώδη και η υπερηφάνεια του Έλληνα Αστυνομικού”.

Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στον Πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος κ. Κων. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος την σύντομη ομιλία του ξεκίνησε με το:

    Α ΊΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ ΚΑΙ ΥΠΕΙΡΟΧΟΝ ΕΜΜΕΝΑΙ ΑΛΛΩΝ (Πάντα να είσαι ο πιο καλός και να ξεπερνάς τους άλλους).

    Η περιλάλητος προτροπή τον Πηλέα στο γιο τον Αχιλλέα την ώρα που κινούσε για τον Τρωικό Πόλεμο, φωτίζει και ερμηνεύει τη στάση και τα ιδανικά όχι μονάχα των ομηρικών χρόνων, αλλά τον Έλληνα σε όλη τη διάρκεια της ιστορικής πορείας της Ελληνικής φυλής.

    Αυτή την προτροπή άκουγαν στο πέρασμα των αιώνων οι κάτοικοι αυτής εδώ της ακριτικής γης και αυτή η προτροπή οδήγησε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών από χρέος τιμής να ρθει εδώ στην ακριτική αυτή γωνιά, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, δίπλα από το πανάρχαιο Ελληνικό ιερό της Δωδώνης, στην κοιτίδα και μητρόπολη της Ελληνικής φυλής.

    Η συγκέντρωση και παρουσία συνέδρων, εκδρομέων μελών της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών από όλες τις περιοχές της χώρας μας και ξένων παρατηρητών στην εύανδρο Ήπειρο, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή ενέχει ιδιαίτερη σημασία και αποκτά μεγαλύτερη αξία ύστερα και από τα τελευταία δραματικά γεγονότα που εκτυλίσσονται στη γειτονική μας χώρα και τη σκληρή περιπέτεια πον ξαναπερνά ο Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου.

    Είναι ένα προσκύνημα στον ιερό τούτο χώρο, όπου έζησαν ένδοξοι λαοί της, απόγονοι τον Αία, τον Πηλέα, τον Ηρακλή, τον Αχιλλέα. Εδώ στην Ήπειρο γεννήθηκε η άμιλλα της προσφοράς, της ευεργεσίας προς τον συνάνθρωπο, το Έθνος και τον Ελληνισμό. Αλλά τη μεγάλη προσφορά των αθάνατων αυτών Ηπειρωτών 0α μας θυμίσει ο Υπουργός Εσωτερικών – Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Αλέκος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, τον οποίο το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών ευχαριστεί θερμότατα, διότι είχε την καλοσύνη παρά τον υψηλό φόρτο των Υποχρεώσεων τον, να αποδεχθεί την παράκληση μας, να παραστεί και να είναι ο κύριος ομιλητής της Α’ Ημέρας τον Συνεδρίου μας.

    Από εδώ λοιπόν από την πρωτεύουσα της Ηπείρου θα αντλήσουμε διδάγματα προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο ως λειτουργοί της έννομης τάξης. Από εδώ θα αντλήσουμε δυνάμεις για τη μεγάλη ιδέα της Φιλίας, της Φιλίας και της Αγάπης προς τον συνάνθρωπο μας στο περιβάλλον που ζούμε και στο κοινωνικό σύνολο στο οποίο ανήκουμε.

Και αφού αναφέρθηκε στους σκοπούς και δραστηριότητες της ΙΡΑ κατέληξε:

    “Το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος ευχαριστεί όλους εσάς που με την παρουσία σας τιμήσατε τις εκδηλώσεις του Συνεδρίου μας, ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Υπουργό μας κ. Γεώργιο ΡΩΜΑΙΟ, διότι περιβάλλει την Ένωση μας με πατρική στοργή, απόδειξη της οποίας ήταν να δεχθεί και να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου μας στην ακριτική πόλη των Ιωαννίνων που στα νερά της λίμνης της καθρεπτίζονται μύθοι και παραδόσεις και μια ιστορική συνέχεια 3.000 και πλέον χρόνων της Ελληνικής φυλής”.

Στο βήμα όμως ακολούθησε ο κύριος ομιλητής της Α’ Ημέρας του Συνεδρίου μας ο Υπουργός κ. Αλέκος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του ως εξής:

    “Κύριοι συνάδελφοι στη Βουλή και την Κυβέρνηση, Πανοσιολογιότατε, κύριε Γενικέ Γραμματέα, κύριοι Εκπρόσωποι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου, κυρίες και κύριοι, Επιτρέψατε μου στην αρχή να ευχαριστήσω την Οργανωτική Επιτροπή για την πολύ μεγάλη τιμή, που μου κάνατε να είμαι ομιλητής σε αυτό το Συνέδριο.

    Εμείς οι πολιτικοί καλούμεθα να μιλήσουμε πολλές φορές για διάφορα πράγματα και ιδιαίτερα για θέματα της αρμοδιότητας μας. Αυτό όμως, σε αυτό το χώρο ειδικά και σε αυτή την πόλη, την τιμή την εκλαμβάνω ως ιδιαίτερα σημαντική για το πρόσωπο μου και θέλω να σας ευχαρι-στήσω πάρα πολύ γι’ αυτό. Εύχομαι ειλικρινά να έχετε επιτυχία όχι μόνο στο Συνέδριο σας αλλά να έχετε επιτυχία και στην Ένωση σας, η οποία δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο -τα έχουμε μπερδέψει λίγο τα πράγματα- αλλά φορέας πολιτισμού και διακίνησης ιδεών και χαίρομαι πον το άκουσα στην ομιλία τον Πρόεδρο πως οι λαοί θα πρέπει να ανταλλάσσουν τις πολιτιστικές τους αξίες για να μπορεί να ανανεώνεται κάβε φορά ο πολιτισμός.

    Η έννοια της στασιμότητας δεν υπάρχει στην πολιτισμική διαδικασία. Μπορώ απλώς να αναφέρω ένα ιστορικό παράδειγμα, τα νησιά τον Πάσχα στη μέση τον Ειρηνικού. Ανέπτυξαν κάποτε έναν πολιτισμό. Δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με άλλους λαούς και χάθηκαν.

    Γι’ αυτό λοιπόν ο αγωγός που λέγεται Διεθνής Ένωση Αστυνομικών είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Στην εποχή μας μάλιστα, που δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε σαν μια αυτιστική, κλειστή, εσωστρεφής κοινωνία, αυτή η πολιτισμική επικοινωνία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και πραγματικά χαιρόμαστε όλοι γι’ αυτό”.

Ακολούθησε μια πολύ εμπεριστατωμένη πολύπλευρη και ενδιαφέρουσα ομιλία, αναφορικά με τη μεγάλη προσφορά των ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ. Μετά το πέρας των ομιλιών ο Πρόεδρος του Εθν. Τμήματος ενεχείρησε ΤΙΜΗΤΙΚΉ ΠΛΑΚΕΤΑ στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Αλ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ για την ενεργό συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του Συνεδρίου και στον Υπουργό Δημ. Τάξης κ. Γεώργ. ΡΩΜΑΙΟ για την αμέριστη συμπαράσταση και προσφορά του προς το Ελληνικό Τμήμα της Ένωσης μας.

Στη συνέχεια επιδόθηκαν πλακέτες από μέλη του Δ.Σ. της οργανώτριας Τ.Δ. προς τις αρχές της περιοχής και η εναρκτήρια μέρα του Συνεδρίου έκλεισε με Ηπειρώτικους χορούς, τους οποίους παρουσίασαν τα “Σαρακατσανάκια” του Λυκείου Ελληνίδων Ιωαννίνων.

Το βράδυ ακολούθησε δεξίωση στο Κέντρο “ΛΙΘΑΡΙΣΤΣΙΑ” με την παρουσία των Υπουργών Εσωτερικών, Δημ. Τάξης, του Μεράρχου, του Γ’ Γεν. Επιθεωρητού Αστυνομίας, του Επιθεωρητού Αστυνομίας Ηπείρου, Αρχών της πόλεως και των Αστυνομικών Δ/ντών Ηπείρου.

Ήταν μια βραδιά ζεστή και πολύ φιλική, που πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Συλλόγου Σουλιωτών Ιωαννίνων και με την απονομή Κυπέλλων στους νικητές του Πανελληνίου Αγώνα Πρακτικής Σκοποβολής.

Προηγούμενο άρθρο12ο Συνέδριο (Ολυμπία, 1996)
Επόμενο άρθρο14ο Συνέδριο (Κόρινθος, 1998)