12ο Συνέδριο (Ολυμπία, 1996)

Μέσα σε ένα περιβάλλον που υποβάλλει τον επισκέπτη, θυμίζοντας του ότι στον Ιερό αυτό χώρο, όπου πριν από χιλιάδες χρόνια κορμιά Ελλήνων με όπλα την άμιλλα και τη θέληση αγωνίζονταν για ένα κλάδο ελαίας, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για το 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο.

012Όλα τα μέλη του Δ.Σ. της Τ.Δ. Ηλείας με πρώτο τον Πρόεδρο κ. Νικ. ΜΑΡΟΥΝΤΑ, αλλά και τη βοήθεια πολλών άλλων μελών εδώ και 7 μήνες ξεκίνησαν, σε συνεργασία με το Εθν. Τμήμα, τις προετοιμασίες για ένα επιτυχημένο Συνέδριο. Υπήρξαν οραματισμοί, φιλοδοξίες, σχέδια, αλλά κυρίως θέληση για κάτι το καλύτερο, κάτι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Και δεν έπεσαν έξω.

Στην ιστορική διαδρομή του Ελληνικού Τμήματος το 12ο Συνέδριό του αποτελεί ήδη μια πραγματικότητα. Από όλες τις γωνιές της Ελλάδας ξεκίνησαν εκπρόσωποι και εκδρομείς για να συμμετάσχουν. Ξεκίνησαν από την Ορεστιάδα 25 μέλη μας, από τη Μαγνησία 47, από τη Λάρισα 10, από τα Γιάννενα 8, μεμονωμένοι από άλλες Τοπικές Διοικήσεις και από την Αθήνα με 2 πούλμαν 83.

Ένα Συνέδριο θεωρείται . επιτυχημένο όταν εκπροσωπούνται οι περισσότερες Τοπικές Διοικήσεις και συμμετέχουν ταυτόχρονα πολλοί εκδρομείς. Αυτό ακριβώς έγινε και στην Αρχαία Ολυμπία. Βέβαια ο μεγάλος αριθμός των συμμετοχών δημιουργεί για την οργανώτρια Τ.Δ. προβλήματα, αλλά η ΙΡΑ Ηλείας ήξερε να τα καταφέρνει και να δίνει λύσεις.

Στο επιβλητικό, σύγχρονο και άνετο Συνεδριακό Κέντρο της Ολυμπιακής Ακαδημίας ξεκίνησαν οι εργασίες της Α’ Ημέρας του Πανελληνίου Συνεδρίου. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Υπουργός Δημ. Τάξεως κ. Κώστας ΓΕΙΤΟΝΑΣ, αποδεχθείς την πρόσκληση του Εθνικού Τμήματος, ο οποίος ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ως ακολούθως:

    “Η πρόσκληση σας να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Δ.Ε.Α. με τιμά ιδιαίτερα. Τιμά ουσιαστικά στο πρόσωπο μου την Ελληνική Αστυνομία, την προσφορά και το έργο της. Νοιώθω ξεχωριστή χαρά και συγκίνηση εδώ μαζί σας, στον ιερό χώρο της Ολυμπίας. Αποτελεί ορθή απόφαση και άριστο συμβολισμό η επιλογή στην επέτειο μάλιστα των εκατό χρόνων από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων του ιερού χώρου της Ολυμπίας, του χώρου που αποτέλεσε την πηγή της ιδέας της πανανθρώπινης συναδέλφωσης, της ειρήνης, της φιλίας και της άμιλλας για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Ένωσης που κύριος σκοπός της είναι η φιλία και η συναδέλφωση χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις.

    Ο αθλητισμός στην Αρχαία Ελλάδα ήταν άρρηκτα δεμένος με την φιλοσοφία για τον άνθρωπο. Σήμαινε την καλλιέργεια του ολοκληρωμένου ανθρώπου που δε χωρίζεται σε σώμα και πνεύμα. Κορυφαία έκφραση του αθλητικού αυτού πνεύματος ήσαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Η άμιλλα υπήρξε το αρχικό, αγωνιστικό κίνητρο των Ελλήνων. Το Ολυμπιακό όμως ιδεώδες απηχούσε το σύστημα κλασσικών πνευματικών και ηθικών αξιών, όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, η Ελευθερία και η Δημοκρατία.

    Η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών έχει στόχους που εκφράζουν στη σύγχρονη εποχή το ολυμπιακό πνεύμα με τη δημιουργία σχέσεων φιλίας και την καλλιέργεια πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ των Αστυνομικών όλου του κόσμου και τη γέφυρα συναδέλφωσης του Αστυνομικού με τον πολίτη. Ιδιαίτερα όμως συμβάλλει στη διαμόρφωση και προβολή του κοινωνικού προσώπου της σύγχρονης Αστυνομίας, αλλά προσφέρει και στην επιμόρφωση του προσωπικού της με τα σεμινάρια που διοργανώνει και την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών στους τομείς της Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας με απώτερο στόχο την καταπολεμήσει της εγκληματικότητας.

    Η Ελληνική Αστυνομία έχει ανάγκη τη συμβολή των πολιτών στον αγώνα της ενάντια σε κάθε μορφή εγκληματικότητας. Αυτή επιτυγχάνεται κυρίως με τη δημιουργία κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Αστυνομία και τον πολίτη. Στη δημιουργία του κλίματος αυτού πιστεύω ότι συμβάλλει και η Διεθνής Ένωση Αστυνομικών με τη διοργάνωση εκδηλώσεων που οδηγούν τον πολίτη πιο κοντά στην Αστυνομία”.

Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός διατύπωσε ορισμένες σκέψεις και θέσεις σε σχέση με το μεγάλο πρόβλημα της εσωτερικής ασφάλειας των σύγχρονων κοινωνιών, καθώς και για την αντιε-γκληματική πολιτική στην αυγή του νέου αιώνα. Μια ενδιαφέρουσα παρένθεση για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε ο κ. Υπουργός δηλώσας:

    “Και είμαι στην ευχάριστη θέση να επαναλάβω ότι σε λίγες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το Νομοσχέδιο με το ενιαίο μισθολόγιο των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών με το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.”

Και κατέληξε:

    “Με αυτές τις σκέψεις, θέσεις και πληροφορίες κηρύσσω την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Σας συγχαίρω για το έργο που επιτελείτε και σας διαβεβαιώνω ότι το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στηρίζει κάθε σας προσπάθεια.- Εκφράζω επίσης τα συγχαρητήρια μου στους διοργανωτές του Συνεδρίου και σ ‘όλους τους συντελεστές της προετοιμασίας για την πραγματοποίηση του.- Εύχομαι τέλος κάθε επιτυχία στις εργασίες σας και στους στόχους της Ένωσης”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν προς το Συνέδριο ο Πανοσιολογιότατος, Ιεροκήρυκας κ. Μελέτιος ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Ηλείας, ο εκπρόσωπος της Ολυμπιακής Ακαδημίας κ. ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΣ, ο Αντιδήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. ΚΩΣΤΑΡΙΑΣ, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Ηλείας κ. Γεώργιος ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ και η τέως Βουλευτής Κα Φρόσω ΣΠΕΝΤΖΑΡΗ. Διαβάσθηκαν από τον Πρόεδρο της Τ.Δ. Ηλείας κ. Νικ. ΜΑΡΟΥΝΤΑ χαιρετισμοί του Νομάρχη Ηλείας κ. Αθανασίου ΡΑΛΛΗ, της Βουλευτού Κας Φωτεινής ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ , του επιτ. Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Μανόλη ΧΟΥΡΔΑΚΗ, προς τον οποίον επρόκειτο να απονεμηθεί ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΤΑ για τις ιδιαίτερες υπηρεσίες που πρόσφερε στη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών, αλλά έκτακτοι προσωπικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να παραστεί, του Β’ Υπαρχηγού της Ελλην. Αστυνομίας Αντιστράτηγου κ. Ιωάννου ΚΑΡΑΚΩΝΤΙΝΟΥ, του Γεν. Αστυν. Δ/ντού θεσσαλονίκης κ. Γεωργίου ΠΛΑΚΑ και του Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βαρσαμάκη ΒΑΡΣΑΜΑΚΙΔΗ, ο οποίος ποτέ δεν μας ξεχνά.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος κ. Κων. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ άρχισε την ολιγόλεπτη ομιλία του με την πρώτη Ολυμπιακή ωδή του Πινδάρου “όπως το νερό είναι το πολυτιμότερο από τα στοιχεία και όπως ο χρυσός προβάλλει σαν το πιο ακριβό ανάμεσα σε όλα τα αγαθά και όπως ο ήλιος φωτοβολεί περισσότερο από κάθε άλλο άστρο, έτσι και η ΟΛΥΜΠΙΑ λάμπει σκιάζοντας κάθε άλλο αγώνα” και συνέχισε:

    “Ήρθαμε εδώ εμείς οι Σύνεδροι και εκδρομείς της Δ.Ε.Α. στον πάναγνο αυτό τόπο με την τρισχιλιετή ιστορία του, ως ευγενικοί προσκυνητές, για να ζεστάνει ο ζεστός ήλιος της Ολυμπίας τις καρδιές μας. Ήρθαμε εδώ να δανεισθούμε το ΦΩΣ της Ελπίδας για να πορευθούμε και μεις με τη σειρά μας στη λεωφόρο της Αγάπης, της Ειρήνης και της Φιλίας, που είναι και ο κύριος σκοπός της Ενώσεως μας. Ο μακρινός αντίλαλος του Ολυμπισμού, της ιδέας της ευρύτερης πανανθρώπινης κοινωνίας, που μιλάει, σκέπτεται και ζει κατά Ελληνικό τρόπο, έρχεται να συγκριθεί με την οικουμενικότητα της Ενώσεως μας, που ο πανανθρώπινος χαρακτήρας και το ιδεολογικό της βάθρο, της Αλληλεγγύης, της Αγάπης, της Φιλίας αποτελούν τον θεμέλιο λίθο της”.

Ακολούθως αναφέρθηκε στα κοινά σημεία της Ολυμπιακής Ιδέας, τα οποία συναντώνται στα ιδεώδη της Δ.Ε.Α. και κατέληξε:

    “Από εδώ την κοιτίδα του Ολυμπιακού ιδεώδους ξεκίνησε η 26η Ολυμπιάδα για να φθάσει στην άκρη της γης και να φωτίσει η δάδα της τους λαούς όλου του κόσμου, σαλπίζοντας την Ειρήνη, την Φιλία των λαών και την Άμιλλα.

    Από εδώ έστω νοερά ας ξεκινά η Ολυμπιακή φλόγα, σαν σύμβολο αγάπης, θυσίας, φιλίας και άμιλλας για να ζεσταίνει τις καρδιές όλου του κόσμου, να δίνει με το φως της ελπίδα, να φωτίζει σκέψεις και να αφυπνίζει συνειδήσεις για μια διαρκή ειρήνη, για μια πανανθρώπινη ευτυχία”.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο κύριος ομιλητής της εναρκτήριας ημέρας Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλαος ΓΙΑΛΟΥΡΗΣ, αναπτύξας το επίκαιρο θέμα “ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ”.

Προηγούμενο άρθρο11ο Συνέδριο (Ναύπλιο, 1995)
Επόμενο άρθρο13ο Συνέδριο (Ιωάννινα, 1997)