11ο Συνέδριο (Ναύπλιο, 1995)

Η Αργολική γη με την προνομιακή της θέση, τους αρχαιολογικούς της θησαυρούς, τα φυσικά της θέλγητρα και το ιστορικό Ναύπλιο, την πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, ήταν οι πόλοι έλξης του μεγάλου αριθμού των συμμετασχόντων στο φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο. 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο, ένας σταθμός στη μακρόχρονη ανοδική διαδρομή του Ελληνικού Τμήματος.

011Ένας επιτυχημένος σταθμός με πολύπλευρα ενδιαφέροντα. Οι οργανωτές μόχθησαν, πρωτοτύπησαν και κάλυψαν και τις πλέον απίθανες αντιξοότητες. Οι αφανείς αυτοί εργάτες της ΙΡΑ τίμησαν επάξια το έμβλημα μας, το SERVO PER AMIKECO. Πρωταγωνιστές και συμπαραστάτες εντυπωσίασαν τους συμμετασχόντες που ήλθαν από τα ακραία σημεία της χώρας μας να δουν με τα μάτια τους την παληά, αλλά και την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας στην περιοχή αυτή. Για πρώτη φορά έδωσε το παρόν σε Πανελλήνιο Συνέδριο τόσο μεγάλος αριθμός συνέδρων και εκδρομέων. Η πάνδημος αυτή συμμετοχή πέραν της καλής της πλευράς δημιούργησε όπως ήταν επόμενο και πολύμορφους πονοκεφάλους στην οργανώτρια Τ.Δ.

Οι φιλότιμες όμως προσπάθειες δραστήριων μελών του Δ.Σ., αλλά και άλλων μελών της ΙΡΑ Αργολίδας δημιούργησαν στο 3ήμερο αυτό την ευχάριστη, φιλική και καθολοκληρία συναδελφική ατμόσφαιρα στους 270 συμμετάσχοντες και στη κοινωνία της περιοχής.

Εκείνο όμως που ιδιαίτερα η στήλη αυτή υποχρεούται να εξάρει, είναι η θετική συμβολή της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας και συγκεκριμένα του Γεν. Επιθεωρητού Αστυνομίας Υποστρατήγου κ. Σπυρίδωνα ΛΑΖΑΡΗ, του Επιθεωρητού Αστυνομίας Πελοποννήσου Ταξιάρχου κ. Μιλτιάδη ΡΑΤΣΙΑΤΟΥ και του Αστυνομικού Δ/ντού Αργολίδας κ. Παναγιώτη ΚΑΛΟΦΩΛΙΑ.

Σύνεδροι, εκδρομείς και ξένοι παρατηρητές επανειλημμένα έγιναν μάρτυρες της θερμής υποδοχής, της φιλικής και συναδελφικής ατμόσφαιρας, η οποία δημιουργήθηκε με την παρουσία ανωτάτων και ανωτέρων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, γιαυτό και τα · ΝΕΑ της ΙΡΑ · είναι υποχρεωμένα και δημόσια να υπογραμμίσουν την θετική συμπαράσταση όλων στην επιτυχία των εκδηλώσεων του Συνεδρίου.

Το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Γ’ Διεθνής Αντιπρόεδρος του Ρ.Ε.Β., ο κ. Διεθνής Βοηθ. Γεν. Γραμματέα του Ρ.Ε.Β., ο Υπαρχηγός της Ρουμανικής Αστυνομίας και Πρόεδρος του νεοσυσταθέντος Ρουμανικού Τμήματος , ο Αντισυν/ρχης της Ρουμανικής Αστυνομίας κ. Ιon ZAMFIR, μέλος του ιδίου Τμήματος, αμφότεροι μέλη της Ελληνικής ΙΡΑ και τέλος οι αδελφοί μας Κύπριοι ο Πρόεδρος και ο Γεν. Γραμματέας της Τ.Δ. Λάρνακας κ. κ. Δημητράκης ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ και Θεόδωρος ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ.

Την παραμονή του Συνεδρίου η Τ.Δ. Αργολίδας προσκάλεσε σε συνέντευξη τύπου τους κ.κ. εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. της περιοχής, τους οποίους ο Πρόεδρος του Εθν. Τμήματος κ. Κων. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ, ο Πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας της ΙΡΑ Αργολίδας κ.κ Ιωάννης ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ και Χρήστος ΣΧΟΙΝΟΧΩΡΊΤΗΣ ενημέρωσαν για τους σκοπούς και δραστηριότητες της Δ.Ε.Α., για το επικείμενο Συνέδριο και την ενδιαφέρουσα, για την περιοχή ιδιαίτερα, ομιλία του Ακαδημαϊκού και Καθηγητού του Εθν. Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Περικλή ΘΕΟΧΑΡΗ.

Μετά τη συνέντευξη ακολούθησε δεξίωση προς τιμή των δημοσιογράφων και εκπροσώπων των Μ.Μ.Ε. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου από τα πρώτα του βήματα τηρήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια. Στη κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ευγενώς παραχωρηθείσα από τον Δήμο Ναυπλιέων άρχισαν οι εκδηλώσεις της Α’ Ημέρας του Συνεδρίου, τις οποίες τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος, ο Γεν. Επιθεωρητής Πελοποννήσου κ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ, ο Νομάρχης Αργολίδας κ. Δημ. ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ, ο βουλευτής κ. Ιωάννης ΜΕΛΙΔΗΣ, ο Αντιδήμαρχος Ναυπλίου κ. Νικόλαος ΧΟΥΝΤΑΛΑΣ, Δήμαρχοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων της περιοχής, ο Γεν. Επιθεωρητής Αστυνομίας Υποστράτηγος κ. Σπυρίδων ΛΑΖΑΡΗΣ, ως εκπρόσωπος και του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μανόλη ΧΟΥΡΔΑΚΗ, ο Επιθεωρητής Αστυνομίας Πελοποννήσου κ. Μιλτιάδης ΡΑΤΣΙΑΤΟΣ, ο Δ/τής του ΚΕΜΧ Ναυπλίου Συν/-ρχης κ. Γεώρ. ΒΟΥΡΟΣ, ο Δ/τής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Γεώρ. ΚΟΝΙΔΑΣ, ο Λιμενάρχης κ. Γεώρ. ΚΥΜΠΟΥΡΗΣ, οι Πρόεδροι του Συλλόγου Αργείων · Ο ΔΑΝΑΟΣ · Πρωτοπρεσβ. κ. Ευάγ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ και του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου ” Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ ” κ. Ιωάννης ΡΟΥΤΟΥΛΑΣ.

Ο Πρόεδρος της Τ.Δ. Αργολίδας κ. Ιωάννης ΤΖΑΒΕΛΛΑΣ, αφού χαιρέτισε τους παριστάμενους, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις της Α’ Ημέρας του Συνεδρίου, ευχαρίστησε όλους όσοι συμπαραστάθηκαν στην επιτυχία των συνεδριακών εκδηλώσεων, και διάβασε στη συνέχεια τις χαιρετιστήριες επιστολές και τα τηλεγραφήματα του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Δημ. Τάξεως κ. ΡΟΓΚΑΚΟΥ, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Μανόλη ΧΟΥΡΔΑΚΗ, του Δ/ντού της θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμαν. κ. Ευσεβίου ΠΙΣΤΟΛΗ, του Δημάρχου Ορεστιάδας κ. Βαρσαμάκη ΒΑΡΣΑΜΑΚΙΔΗ και παρακάλεσε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Ιάκωβο να ευλογήσει τις εργασίες του Συνεδρίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιάκωβος αφού ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες της Αστυνομίας της Αργολίδος, οι οποίοι συνεχώς προσφέρουν τις υπηρεσίες των προς την Εκκλησίαν και τον ιερόν κλήρον, ευχήθηκε οι συζητήσεις και η έκβαση του Συνεδρίου να αποβεί ωφέλιμος και καρποφόρος, προς δε ο Πανάγαθος θεός, ο οποίος κατευθύνει την πορεία των λαών και ιδιαίτερα των Χριστιανικών λαών να ευλογεί, να αγιάζει και να ενισχύει το τόσο δύσκολο και πολύμορφο έργο, το οποίο η Αστυνομία προσφέρει στην κοινωνία μας. Πρώτος ομιλητής ήταν ο Γεν. Επιθεωρητής Πελοποννήσου κ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ.

Ο κ. Γενικός μεταξύ άλλων τόνισε: Είναι αναμφισβήτητο ότι η δημιουργία φιλίας μεταξύ των λαών και η δημιουργία στενότερων σχέσεων ανάμεσα στις διάφορες κοινωνικές ομάδες, που προέρχονται από διαφορετικές πολιτιστικές καταβολές αποτελούν πεδίο σημαντικό πολιτιστικής αναβάθμισης. Είναι όμως πολύ σημαντικότερο να δημιουργούνται φιλίες και στενότερες ανθρώπινες σχέσεις ανάμεσα σε κοινωνικοεπαγγελματικές ομάδες, όπως αυτής των Αστυνομικών. Στη συνέχεια κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου. Ακολούθως απηύθυναν χαιρετισμούς ο Νομάρχης κ. ΣΑΡΑΒΑΚΟΣ, ο Βουλευτής κ. ΜΕΛΙΔΗΣ, και ο Γεν. Επιθεωρητής Αστυνομίας κ. ΛΑΖΑΡΗΣ, οι οποίοι αφού συνεχάρησαν τους εμπνευστάς και διοργανωτάς του Συνεδρίου ευχήθηκαν καλή επιτυχία και ευόδωση των σκοπών της Ενώσεως.

Ακολούθως ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κ. Κων. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ άρχισε την σύντομη ομιλία του ως εξής:

    “Αγαπητοί μας φίλοι. Ήταν απόλυτα σωστή η επιλογή της θέσεως αυτής, που διάλεξε ο Ναυπλίας, ο γιος του Ποσειδώνα και της Αμυμώνης να κτίσει την αρχαία πόλη Ναυπλίον, μεταφέρας από το Αργός κατοίκους υπηκόους του πάππου του Δαναού. Αλλά ήταν όμως και απόλυτα ορθή η απόφαση του Ελληνικού Τμήματος της Δ.Ε.Α. να πραγματοποιήσει εκτός Αθηνών για 5η συνεχή χρονιά το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ενώσεως μας στην όμορφη πόλη του Ναυπλίου, στη πρώτη πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδας, όπου τα μνημεία της και ο ιστορικός της πλούτος συναγωνίζονται την περισσή ομορφιά της περιοχής.

    Ήρθαμε εδώ να νοιώσουμε τον μύρο της ευλογημένης από τους θεούς γης, να δούμε με τα μάτια της φαντασίας μας την αρχαία τριήρη, το έμβλημα του Ναυπλίου, να δούμε να ζωντανεύουν μνήμες των ηρώων του 21, την ευγενική φυσιογνωμία του ευπατρίδη Καποδίστρια, να προβληματισθούμε και να παραδειγματισθούμε για την αντιμετώπιση των σημερινών αντιπαραθέσεων και αντιθέσεων. Ήρθαμε επίσης εδώ, γιατί ίσως πλησίασε η ώρα να γίνει κατανοητή η βουβή γλώσσα των κτισμάτων, των Πυραμίδων της Αργολίδος, τα οποία επί χιλιετίες στέκονται εδώ αγέρωχα και σιωπηλά, αψευδείς μάρτυρες της αρχαίας μας ιστορίας. Αλλά για την διάλυση του μυστηρίου της χρονολόγησης των παρακλήθηκε και θα προβεί σε επιστημονική ανάλυση ο Ακαδημαϊκός και έγκριτος καθηγητής της Πυρηνικής Φυσικής του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου κ. Περικλής ΘΕΟΧΑΡΗΣ, τον οποίον και δημόσια ευχαριστούμε θερμότατα”.

Τελειώνοντας ευχαρίστησε όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις της Α’ Ημέρας του Συνεδρίου, ευχηθείς στους παρόντες, αλλά και στον ωραίο κόσμο της Αργολίδας ευτυχία, χαρά και πρόοδο. Κύριος ομιλητής της Α’ Ημέρας του Συνεδρίου με θέμα “Οι Πυραμίδες της Αργολίδος και η χρονολόγηση τους”, ήταν ο Καθηγητής του Εθν. Μετσοβείου Πολυτεχνείου και Ακαδημαϊκός κ. Περικλής ΘΕΟΧΑΡΗΣ.

Αποσπάσματα της ομιλίας του αναφέρονται ως ακολούθως:

Ευχαριστώ το Ελληνικό Τμήμα της Δ.Ε.Α. διότι μου έκανε την τιμή να ομιλήσω εδώ στο Ναύπλιο. Το Ελληνικό Τμήμα αποφάσισε να τιμήσει τους Συλλόγους “ΔΑΝΑΟ” και “ΠΑΛΑΜΗΔΗ”, των οποίων η πλούσια πνευματική δράση σφράγισε την πολιτιστική πορεία της περιοχής.

Οι μοναδικές βιβλιοθήκες του Αργούς και του Ναυπλίου αποτελούν έργο των δύο αυτών Συλλόγων, ενώ οι διαλέξεις με εκλεκτούς επιστήμονες που διοργανώνουν συχνότατα συμβάλλουν αναμφισβήτητα στην πνευματική καλλιέργεια των κατοίκων της περιοχής. Πέρισυ ο “ΔΑΝΑΟΣ” συμπλήρωσε 100 χρόνια παρουσίας στα δρώμενα του Αργούς, επέτειο για την οποία λίγες πνευματικές κινήσεις στη χώρα μας θα μπορούσαν να καυχηθούν.

Η Ένωση μας με την χειρονομία αυτή αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής στους ανθρώπους, που σε μια εποχή ευτέλειας, εξακολουθούν με πείσμα να υπηρετούν το πνεύμα, τον πολιτισμό και τον άνθρωπο, αξίες που δεν συμβάλλουν ίσως άμεσα στην αύξηση οικονομικών μεγεθών, αλλά οπωσδήποτε αποτελούν την μοναδική ελπίδα της ανθρωπότητας.

Για τους ανωτέρω λόγους εκ μέρους του Εθν. Τμήματος ενεχειρίσθη Τιμητική Πλακέττα στον Αιδεσιμολογιώτατο κ. Ευάγ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟ, Πρόεδρο του Συλλόγου ΑΡΓΕΙΩΝ “Ο ΔΑΝΑΟΣ” για την εκατονταετή προσφορά του Συλλόγου στα Γράμματα και τον Πολιτισμό της Περιοχής.

Ο ανωτέρω Σύλλογος, εκτιμώντας το προσφερόμενο υψηλό έργο υπό του Αστυνομικού Σώματος εις το κοινωνικόν σύνολον και το Έθνος, δια του Προέδρου του απένειμε στο Ελληνικό Τμήμα της Δ.Ε.Α. το Μετάλλιον της 100/ετηρίδος του “ΔΑΝΑΟΥ” μετά του σχετικού διπλώματος, τιμητικές διακρίσεις, τις οποίες ενεχείρισε ο Πρωτοπρεσβ. κ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ στον Πρόεδρο του Εθνικού Τμήματος. Στη συνέχεια ο κ. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ενεχείρισε όμοια Τιμητική Πλακέττα στον Πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου · “Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ ” για την πολυετή προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό της περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο1η Παγκόσμια συνδιάσκεψη γυναικών αστυνομικών στο Ηράκλειο Κρήτης
Επόμενο άρθρο12ο Συνέδριο (Ολυμπία, 1996)