19ο Συνέδριο (Χαλκιδική, 2003)

Ιουλ 29, 2016

ΠΡΑΚΤΙΚΟ

19ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ (Ι.Ρ.Α.)

 Α’  ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ)

 Στη Χαλκιδική σήμερα την 9η Μαΐου 2003, ημέρα Παρασκευή και ώρα 20.00 στο χώρο εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «SANU» συνήλθαν τα μέλη του Πανελληνίου Συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (Ι.Ρ.Α.), μετά από κοινοποίηση της εγκυκλίου του Εθνικού Τμήματος, σύμφωνα με το άρθρο 29 του καταστατικού για την διεξαγωγή των προσυνεδριακών εκδηλώσεων.

Μετά το πέρας προσέλευσης των επισήμων, των συνέδρων και των ξένων προσκεκλημένων, έλαβε το λόγο ο πρόεδρος της Τ.Δ. Χαλκιδικής κ. Θεόδωρος Παυλίδης και στη συνέχεια κάλεσε τον Υποστράτηγο Ανδραβίζο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας να κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Στη συνέχεια τον κύκλο των ομιλητών άνοιξε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος κ. Χρήστος Κοντάκος και ακολούθησαν προσφωνήσεις από τους κκ επίσημους παρευρισκομένους, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό.

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο κ. Πιπερόπουλος Γεώργιος καθηγητής επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ο οποίος ανέπτυσσε το θέμα «Αστυνομικός, ένας υπερβολικά απαιτητικός ρόλος στις προκλήσεις του 21ου αιώνα»
Β’ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ – ΕΝΑΡΞΗ ΕΡΓΑΣΙΏΝ

 Την 10η Μαΐου 2002, ημέρα Σάββατο και ώρα 08:00 στην αίθουσα Συνεδρίων του Ξενοδοχείου «SANU» άρχισαν οι εργασίες της 2ης ημέρας του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου, στο οποίο αναλυτικά προσήλθαν:

    Τα μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού Τμήματος
    Τα μέλη της εξελεγκτικής επιτροπής
    Οι εκπρόσωποι των Τοπικών Διοικήσεων
    Ο υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «ΝΕΑ της ΙΡΑ»
    Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΑΜΔΕΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Τμήματος κ. Φρειδερίκος Μαρκόπουλος προέβη στην καταμέτρηση των προσελθόντων μελών του Πανελληνίου Συνεδρίου και αφού έλαβε υπόψη του εξουσιοδοτήσεις με τις οποίες εκπροσωπούνται Τοπικές Διοικήσεις, διαπίστωσε απαρτία.

Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι επί συνόλου 59 υπόχρεων μελών του Πανελληνίου Συνεδρίου, θεωρήθηκαν παρόντα τα 57 μέλη, (6 μέλη του Δ.Σ. του Εθνικού Τμήματος, 44 μέλη εκπρόσωποι Τ.Δ. και 7 με εξουσιοδότηση) όπως παρακάτω:

Μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Εθνικού Τμήματος:

    1. ΚΟΝΤΑΚΟΣ Χρήστος
    2. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Βασίλειος
    3. ΔΕΛΛΑΣ Χρήστος
    4. ΠΑΝΟΥΣΗΣ Ιωάννης
    5. ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ Φρειδερίκος
    6. ΡΗΓΑΣ Γεώργιος
    7. ΚΑΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος
    8. ΓΙΑΧΟΣ Σταύρος
    9. ΝΙΚΟΛΟΣ Ιωάννης

 

Α/Α

 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Α’

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Β’

1

ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

ΜΠΕΛΟΣ

ΤΖΟΥΝΗΣ

 

2

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ

ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ

ΜΑΡΙΝΙΔΗΣ

3

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

ΑΛΜΠΑΝΗΣ

   

4

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΑΛΜΠΑΝΗΣ

ΚΟΥΡΕΤΑ

ΚΑΣΙΜΟΣ

5

ΑΡΤΑΣ

ΧΑΛΚΙΑΣ

   

6

ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΤΡΑΤΗΣ

ΧΑΡΑΝΤΙΝΙΩΤΗΣ

ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ

7

ΑΧΑΙΑΣ

ΤΖΟΒΟΛΟΣ

ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

 

8

ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΠΑΝΤΑΖΗΣ

ΤΖΙΤΖΩΚΟΣ

 

9

ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ

   

10

ΔΡΑΜΑΣ

ΝΑΤΣΗΣ

   

11

ΕΔΕΣΣΑ

ΧΑΛΚΙΔΗΣ

   

12

ΕΥΒΟΙΑΣ

ΜΑΣΟΥΡΗΣ

   

13

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

ΑΝΕΝΕΡΓΗ

   

14

ΖΑΚΥΝΘΟΥ

ΜΠΟΖΙΚΗΣ

ΤΟΥΦΕΞΗΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

15

ΗΛΕΙΑΣ

ΜΑΡΟΥΝΤΑΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑΣ

 

16

ΗΜΑΘΙΑΣ

ΚΕΛΕΣΙΔΗΣ

ΤΣΑΠΡΑΝΤΖΗΣ

 

17

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΒΟΡΝΙΩΤΑΚΗΣ

ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ

 

18

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΥ

   

19

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΙΛΙΚΟΣ

ΤΑΣΙΟΣ

ΣΚΕΝΤΕΡΙΔΗΣ

20

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΠΑΠΙΓΚΙΩΤΗΣ

ΚΙΤΣΙΟΣ

 

21

ΚΑΒΑΛΑ

ΧΑΡΠΑΝΤΙΔΗΣ

ΜΟΥΜΤΖΑΚΗΣ

 

22

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

ΒΑΛΟΜΑΝΔΡΑΣ

ΘΕΟΧΑΡΗΣ

 

23

ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΧΑΧΑΜΙΔΗΣ

   

24

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΝΤΟΥΚΑΣ

   

25

ΚΙΛΚΙΣ

ΜΑΚΡΗΣ

ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ

 

26

ΚΟΖΑΝΗΣ

ΒΟΓΔΟΣ

   

27

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΚΑΡΑΦΩΤΙΑΣ

 

28

ΚΥΚΛΑΔΩΝ

ΜΠΕΛΕΛΗ

ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

 

29

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

ΚΑΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

   

30

ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΛΙΑΣΚΟΣ

ΚΑΡΡΑΣ

 

31

ΛΑΡΙΣΑΣ

ΔΟΜΟΥΖΗΣ

   

32

ΛΑΣΙΘΙ

ΒΙΣΤΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

   

33

ΛΕΣΒΟΣ

ΤΣΑΧΠΙΝΗΣ

   

34

ΛΕΥΚΑΔΑ

ΚΑΡΚΑΛΗΣ

   

35

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΤΡΥΦΩΝΑΣ

   

36

ΜΣΣΣΗΝΙΑΣ

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

   

37

ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

ΛΥΤΡΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

 

38

ΠΕΛΛΑΣ

ΧΑΛΚΙΔΗΣ

   

39

ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΝΕΝΕΡΓΗ

   

40

ΠΡΕΒΕΖΑ

ΡΑΓΓΟΣ

   

41

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΒΙΣΤΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

   

42

ΡΟΔΟΠΗΣ

ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ

ΚΑΡΑΜΠΑΓΛΙΔΗΣ

 

43

ΣΑΜΟΣ

ΖΩΗΣ

   

44

ΣΕΡΡΩΝ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

   

45

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

ΣΤΑΣΙΝΟΣ

   

46

ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ

   

47

ΦΩΚΙΔΑΣ

ΚΑΡΠΙΔΑΣ

   

48

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΝΤΟΜΟΥΖΗΣ

ΗΛΙΑΚΗΣ

 

49

ΧΑΝΙΩΝ

ΠΕΡΡΑΚΗΣ

ΣΕΝΤΟΥΚΑΣ

ΦΤΥΛΙΤΑΚΗΣ

50

ΧΙΟΥ

ΚΑΡΑΒΑΣ

ΛΑΣΚΑΡΙΔΗΣ

ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ

51

ΕΘΝΙΚΟΣ ΕΚΔΟΤΗΣ

ΒΛΑΧΟΣ

   

52

ΕΠΙΤΗΜΟΣ

 

ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

53

ΕΠΙΤΗΜΟΣ

 

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

54

ΕΠΙΤΗΜΟΣ

 

ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

 

55

Λ.Α.Μ.Δ.Ε.Α.

 

ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ

 

56

Λ.Α.Μ.Δ.Ε.Α.

 

ΜΑΝΤΑΣ

 

57

Λ.Α.Μ.Δ.Ε.Α.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

 

58

Λ.Α.Μ.Δ.Ε.Α.

 

ΠΑΥΛΙΔΗΣ

 

59

Λ.Α.Μ.Δ.Ε.Α.

 

ΘΕΟΧΑΡΗΣ

 

60

Λ.Α.Μ.Δ.Ε.Α.

 

ΚΟΛΙΑΚΗΣ

 

61

Λ.Α.Μ.Δ.Ε.Α.

 

ΑΣΗΜΑΚΟΥΛΑΣ

 

 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος κ. Χρήστος Κοντάκος κάλεσε τους συνέδρους να εκλέξουν τον Πρόεδρο για την διεύθυνση διεξαγωγής των εργασιών του Συνεδρίου και πρότεινε τον κ. Γεώργιο Κατσαρόπουλο. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή. Με απόφαση της Γ.Σ. του Εθνικού Τμήματος, Γραμματέας του Συνεδρίου παρέμεινε ο Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Τμήματος κ. Φρειδερίκος Μαρκόπουλος.

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου ανέγνωσε τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης και στη συνέχεια αναλύθηκαν και συζητήθηκαν από τους εισηγητές και συνέδρους όπως παρακάτω:

ΘΕΜΑ  1ο – 4ο:

    Ανάγνωση – Έγκριση πεπραγμένων έτους 2002.
    Έγκριση Ταμειακού Απολογισμού – Ισολογισμού έτους 2002
    Έγκριση Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων έτους 2003
    Έκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Μετά την ανάγνωση των πεπραγμένων από τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Κοντάκο και το Γενικό Γραμματέα κ. Φρειδερίκο Μαρκόπουλο τα οποία ενεκρίθησαν κατά πλειοψηφία , ανεγνώσθησαν όλα τα σχετικά με την οικονομική διαχείριση του έτους έγγραφα. Ακολούθως ο Πρόεδρος της εξελεγκτικής επιτροπής έλαβε το λόγο και ανέφερε ότι, μετά από τον σχετικό έλεγχο όλα τα έγγραφα και παραστατικά στοιχεία ευρέθησαν κανονικά και ζήτησε την έγκριση του σώματος για τα παραπάνω θέματα και για απαλλαγή κάθε ευθύνης των μελών του Δ.Σ.

Οι Σύνεδροι ενέκριναν παμψηφεί όλα τα παραπάνω θέματα με την παρατήρηση μετά από συζήτηση, ότι κυρίως για τις κατηγορίες των δαπανών που αφορούν διάφορα και λοιπές δαπάνες να γίνεται αναλυτικότερη παρουσίαση του ισολογισμού της χρήσης. Ακολούθως ενεκρίθη παμψηφεί και η απαλλαγή όλων των μελών του Δ.Σ. από κάθε ευθύνη.

Ακολούθως εδόθη ο λόγος στον κ. Αθανάσιο Στρατή ο οποίος ανέφερε α)ότι πρέπει στον ισολογισμό να μην υπάρχει ο όρος κοινές δαπάνες αλλά κοινόχρηστες δαπάνες όσον αφορά τις δαπάνες που γίνονται στα γραφεία μεταξύ Εθνικού Τμήματος Δ.Ε.Α. , β) πολλά χρήματα υπάρχουν για έξοδα κίνησης των μελών του Δ.Σ. και Τ.Δ. Αθηνών γ) στο προηγούμενο Παγκόσμιο Συνέδριο επελέγη να μεταβεί ως παρατηρητής μια συνάδελφος η οποία έχει παύσει να είναι μέλος της Ι.Ρ.Α. από καιρό και ε) ότι η ίδρυση της Τ.Δ. Ι.Ρ.Α. Πειραιά είναι παράνομη και δεν προβλέπεται από το καταστατικό.

Για το πρώτο θέμα που έθιξε ο κ. Στρατής Α. απάντηση έδωσε ο Εθνικός Ταμίας κ. Γιάχος Σ. ο οποίος δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή δεν μπορούσε να γίνει στην μέση της χρονιάς και θα γίνει στον νέο ισολογισμό. Για το δεύτερο θέμα απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος κ. Χρήστος Κοντάκος ο οποίος είπε ότι για πρώτη φορά η σύνθεση του Δ.Σ. του Εθνικού Τμήματος απαρτίζεται από μέλη που διαμένουν και υπηρετούν στην επαρχία και είναι παρόντες σε όλα τα Διοικητικά Συμβούλια. Ο Γενικός Γραμματέας πήρε το λόγο και έκανε γνωστό στα μέλη της Γ.Σ. ότι ο πρόεδρος κ. Κοντάκος Χ. με έγγραφό του ζήτησε να μη λαβαίνει την χιλιομετρική αποζημίωση που νόμιμα δικαιούται.

Για το τρίτο θέμα απάντηση έδωσε ο κ. Πανούσης Ιωάννης ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος του Εθνικού Τμήματος στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ν. Αφρικής και είπε ότι για λίγο χρονικό διάστημα η κυρία αυτή είχε παύσει να είναι μέλος της Ι.Ρ.Α. λόγω διοικητικού παραπτώματος. Αμέσως μετά επανήλθε κανονικά στην Ι.Ρ.Α. και πάντα η προσφορά της στην Ι.Ρ.Α. ήταν πολύ σημαντική. Επίσης ο κ. Πανούσης και ο κ. Κοντάκος δήλωσαν ότι η προσφορά της στο προηγούμενο Παγκόσμιο Συνέδριο ήταν πολύ σημαντική.

Για το τελευταίο θέμα ο κ. Στρατής Αθανάσιος αφού διάβασε δύο νομικές γνωματεύσεις δήλωσε ότι η ίδρυση τοπικής διοίκησης στον Πειραιά δεν είναι νόμιμη διότι το καταστατικό προβλέπει να ιδρύονται τοπικές στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις και στις Αστυνομικές Διευθύνσεις και όχι στις Διευθύνσεις Αστυνομίας όπως είναι ο Πειραιάς. Ο κ. Στρατής για το θέμα αυτό ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία κάτι που το Προεδρείο της Συνέλευσης δεν το έκανε δεκτό διότι ήταν εκτός ημερησίας διάταξης αλλά ήταν στα πεπραγμένα του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα τα οποία κατά πλειοψηφία ενεκρίθησαν από την Γενική Συνέλευση.

Ο εκπρόσωπος της Τ.Δ. Κερκύρας κ. Χαχαμίδης ζήτησε και πήρε το λόγο και μεταξύ άλλων έδωσε συγχαρητήρια στο Εθνικό Τμήμα διότι ανοίγει δρόμους για την ένταξη του στις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Έκανε αυστηρή κριτική στην ηγεσία που δεν ενέκρινε το αίτημα μας για χορήγηση ειδικών αδειών στους εκπροσώπους και παρατηρητές οι οποίοι προβάλουν την Αστυνομία. Πρότεινε στο Εθνικό Τμήμα η ατζέντα του συνεδρίου να δίνεται πριν την έναρξη του Συνεδρίου. Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Τ.Δ. Αθηνών του συνέστησε να μη διακατέχεται από το σύνδρομο του Αττικάρχη και να βοηθήσει την μικρή ομάδα του Πειραιά να ιδρύσει την Διοίκησή της για το καλό της Ένωσης.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Εθνικός Ταμίας κ. Γιάχος Σ. για να κάνει ορισμένες επεσημάνσεις για ορισμένα θέματα του ταμείου. Τρεις τοπικές διοικήσεις δεν έλαβαν τα δικαιώματα διότι ο λογαριασμός Τραπέζης που δόσαν δεν αντιστοιχούσε. Ορισμένες τοπικές δεν έλαβαν δικαιώματα διότι είχε παύσει η θητεία του Συμβουλίου τους από πολλά χρόνια. Τα δικαιολογητικά των πολυτέκνων να στέλνονται πριν την λήξη του έτους. Ενισχύθηκαν πέντε τοπικές διοικήσεις για την εκπροσώπησή τους στο Συνέδριο διότι είχαν οικονομική δυσκολία. Οι τοπικές διοικήσεις που αγοράζουν αναμνηστικά και τα πληρώνουν μέσω τραπέζης να μας αποστέλλουν με φαξ το παραστατικό για να ξεχρεώνονται. Οι Τοπικές Διοικήσεις που δηλώνουν συμμετοχή στα Συνέδρια να αποστέλλουν εγκαίρως τα χρήματα και να προσέχουν πολύ ορισμένες ακυρώσεις που γίνονται.

Τέλος πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της Τ.Δ. Κορινθίας κ. Θεοδωρόπουλος και δήλωσε ότι κακώς αποφασίσθηκε να μεταβούν στην Νορβηγία επτά μέλη να μας εκπροσωπήσουν στο Συνέδριο με έξοδα του Εθνικού Τμήματος ενώ κανονικά προβλέπεται ένας εκπρόσωπος και δύο παρατηρητές. Την απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος κ. Χρήστος Κοντάκος και είπε ότι σε αυτό το Συνέδριο υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Είναι εκλογικό συνέδριο και οι περισσότεροι της αποστολής είναι υποψήφιοι. Υπάρχει μια βεντάλια υποψηφιοτήτων  από τους Πανούση, Βλάχο , Κατσαρόπουλο και Βασιλοπούλου. Σίγουρα το ταμείο η πολυπληθείς αυτή αποστολή το βαρύνει αλλά αν πετύχουμε το σκοπό μας και πετύχουμε θα μας ωφελήσει. Ως παγκόσμιο πρόεδρο στηρίζουμε τον Ελληνοκύπριο Μιχαλάκη Οδυσσέους.

ΘΕΜΑ  5ο:

α) Αγορά τρίτου IPA HOUSE σε μια μεγάλη πόλη.

β) Εγγραφή ως μέλη του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος Δ.Ε.Α. των Ειδικών Φρουρών και Συνοριοφυλάκων, εν όψει εντάξεως τους στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας

 Ο εκπρόσωπος της Τ.Δ. Αθηνών κ. Αθανάσιος Στρατής αναπτύσσοντας το πρώτο θέμα είπε ότι χρειάζεται η αγορά ενός τρίτου IPA HOUSE σε μια άλλη μεγάλη πόλη όπως το Ηράκλειο, η Πάτρα, τα Χανιά κλπ. Αυτό θα εξυπηρετήσει τόσο τα μέλη του Ελληνικού Τμήματος όσο και τα ξένα μέλη της Ι.Ρ.Α. Για το ίδιο θέμα το λόγο ζήτησε και πήρε ο εκπρόσωπος της Τ.Δ. Ηρακλείου κ. Βορνιοτάκης ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε ότι είναι απαραίτητη η αγορά ενός ξενώνα στο Ηράκλειο της Κρήτης διότι κάθε χρόνο έρχονται πολλοί ξένοι συνάδελφοι και μέλη της Ι.Ρ.Α. Στη συνέχει και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών διοικήσεων ζήτησαν να γίνει ένας ξενώνας στη πόλη τους. Ο κ. Θεοχάρης Κων/νος παρατηρητής της Τ.Δ. Καρδίτσας ρώτησε τα μέλη της Γ.Σ. για ποιο λόγο θέλουμε την αγορά τρίτου ξενώνα για τουριστικούς λόγους ή για εξυπηρέτηση των μελών που μεταβαίνουν για κάποιο σημαντικό λόγο. Ο κ. Πανούσης Ιωάννης είπε με ευχαρίστηση βλέπει ότι αρκετές τοπικές θέλουν στη πόλη τους έναν ξενώνα. Στην Ιρλανδία υπάρχουν έξι (6) IPA HOUSE. Τα περισσότερα ξένα τμήματα εντοπίζουν κάποια παλιά κτίρια τα ανακαινίζουν και τα λειτουργούν ως ξενώνες. Μπορούν οι τοπικές διοικήσεις σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς να αναζητήσουν τέτοια κτίρια και να προβούν στις ανάλογες διεργασίες. Όλοι συμφωνήσαν ότι μια τέτοια κίνηση χρειάζονται πολλά χρήματα. Ο κ. Κοντάκος Χ. είπε ότι εάν υπήρχε οικονομική δυνατότητα αυτό θα γινόταν. Πρέπει να πάρουμε σοβαρές αποφάσεις και να βρούμε το δίαυλο για την ανεύρεση πόρων. Να ζητήσουμε από τα μέλη μας μια έκτακτη εισφορά. Επίσης μπορούν να γίνουν έρανοι , δωρεές, βδομάδα φιλίας για να μείνουν χρήματα και να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε ανάλογα.. Ο Παρατηρητής της Τ.Δ. Αλεξανδρούπολης κ. Μαρινίδης είπε ότι χρήσιμο θα ήταν για τα μέλη μας η αγορά του τρίτου ξενώνα να γίνει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη όχι αλλού. Ο κ. Κατσαρόπουλος Γ. θύμισε στα μέλη πως έγινε η αγορά του πρώτου ξενώνα στην Αθήνα. Αυτή έγινε με τα έσοδα βδομάδας φιλίας και με έκτακτη εισφορά 1000 δρχ.

 Ο εκπρόσωπος της Τ.Δ. Αθήνας κ. Στρατής Α. αναλύοντας το δεύτερο θέμα του είπε ότι αυτός είναι αρνητικός πλην όμως είναι απόφαση της τοπικής τους και είναι υποχρεωμένος να το προτείνει. Εάν αυτοί ενταχθούν στο ΛΑΜΔΕΑ θα φέρουν μεν μεγάλη εισροή μελών πλην όμως είναι και τα δύο αυξημένου επικινδυνότητας. Στη συνέχεια οι περισσότεροι εκπρόσωποι, παρατηρητές, επίτιμοι πρόεδροι-γραμματείς και εκπρόσωποι της ΠΟΑΣΥ αντιτάχθηκαν σε αυτή τη πρόταση διότι αυτοί δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι αλλά 5ετους θητείας, το Υπουργείο Δημ. Τάξης δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το σοβαρό ζήτημα και δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα το ξεκαθαρίσουμε. Ο επίτιμος Πρόεδρος κ. Καλογερόπουλος είπε ότι είναι αρνητικώς διότι αυτοί δεν έχουν την πλήρη ιδιότητα του Αστυνομικού εξάλλου σε ενημέρωση που είχαμε από εκπρόσωπο της ΠΟΑΣΥ αυτοί οι 12000 υπάλληλοι δεν θα ενταχθούν στην Ελληνική Αστυνομία. Η κ. Νικολοπούλου Βασιλική Παρατηρήτρια από την Τ.Δ. Αχαΐας είπε ότι είναι αρνητική στην πρότασή της διότι αυτοί δεν είναι Αστυνομικοί με δύο μήνες εκπαίδευση και δεν μπορούμε να τους εξομοιώνουμε με αυτούς που για να γίνουν Αστυνομικοί περνάνε δύο χρόνια εκπαίδευση και μπαίνουν με το σύστημα των Πανελλαδικών. Ο κ. Παπακων/νου Κων/νος είπε ότι το Υ.Δ.Τ. θέλει να αυξήσει τη δύναμή του αλλά όχι με θεμιτά μέσα και πρότεινε να αναβληθεί το θέμα αυτό. Ο κ. Θεοχάρης Κ. παρατηρητής της Τ.Δ. Καρδίτσας είπε ότι οι Συνοριοφύλακες αποκαλούσαν τους 45000 Αστυνομικού Αστυφύλακες και Αγράμματους. Αν ληφθεί απόφαση για εξίσωση τότε θα είναι απαρχή για εξελίξεις εις βάρος μας. Για αυτό προτείνει όχι στην ένταξη τους στην ΙΡΑ. Ο κ. Σκεντερίδης εκπρόσωπος της Τ.Δ. Θεσσαλονίκης ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από την Τ.Δ. Θεσσαλονίκης που στο σύνολό της είναι αρνητική στην πρόταση αυτή και εκφράζοντας καθαρά τις προσωπικές του θέσεις είπε ότι είναι θετικός στην πρόταση διότι πιστεύει ότι οι διακρίσεις μπορούν να γίνουν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας, ποιος ο λόγος να μην τους δεκτούμε εμείς; Ο κ. Πανούσης Ι. είπε ότι σύμφωνα με το διεθνές καταστατικό τα ξένα εθνικά τμήματα στρατολογούν μέλη και αποφασίζουν από μόνοι τους ποια είναι η Αστυνομία. Εάν τους κάνουμε μέλη δεν σημαίνει ότι τους εξισώνουμε. Είναι θέμα του Εθνικού Τμήματος να αποφασίσει. Αυτό ισχύει και για τους πολιτικούς. Μερικές χώρες έχουν μέλη τους και πολιτικούς. Ο κ. Κοντάκος Χ. απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους και παρατηρητές έθεσε το εξής ερώτημα: «κρίνετε εσείς ότι πρέπει εμείς να λύσουμε ένα θέμα που ακόμα δεν έχει λύσει ο Υπουργός» Εγώ προτείνω να τμη γίνει δεκτό το θέμα αυτό και να το απορρίψουμε.

 Κατόπιν ο κ. Κατσαρόπουλος Γ. πρόεδρος της Γ.Σ. απευθυνόμενος στους εκπροσώπους τους ζήτησε να ψηφίσουν για τα δύο θέματα που πρότεινε η Τ.Δ. Αθηνών. Για το πρώτο θέμα όλοι συμφωνήσανε αφού πρώτα καθορισθεί η πόλη και ο τρόπος εύρεσης χρημάτων για την αγορά. Το δεύτερο θέμα κατά απόλυτη πλειοψηφία απερρίφθη.

ΘΕΜΑ  6ο:

    α) Ένταξη ως μέλη του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος της Δ.Ε.Α. το Πολιτικό Προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ.
    β) Αλλαγή μορφής ταυτότητας.
    γ) Στα Διεθνή Συνέδρια να εκπροσωπούν το Εθνικό Τμήμα και μέλη Δ.Σ.

 Ο κ. Βορνιοτάκης εκπρόσωπος της Τ.Δ. Ηρακλείου αναφερόμενος στο πρώτο θέμα πρότεινε την ένταξη των πολιτικών υπαλλήλων της ΕΛ.ΑΣ στη Διεθνή Ένωση Αστυνομικών. Στο Ηράκλειο είναι μια πολιτική υπάλληλος η οποία τον βοηθάει πολύ. Ήδη ξένα τμήματα της Δ.Ε.Α όπως η Γαλλία τους έχει δεκτή. Πρότεινε επίσης να γίνει μία τροποποίηση του καταστατικού και να τους δεκτούμε ως μέλη. Αναφερόμενος στο δεύτερο θέμα πρότεινε την αλλαγή της μορφής της ταυτότητας σε πλαστική για να είναι πιο εύχρηστη και να μη φθείρετε γρήγορα. Για τους εν ενεργεία που κρατείτε η συνδρομή τους αυτόματα από το μισθό τους δεν χρειάζεται η επικόλληση ενσήματος. Για τους απόστρατους μπορεί να μπαίνει μια σφραγίδα. Τέλος αναφερόμενος στο τελευταίο θέμα πρότεινε στο εξωτερικό να πηγαίνουν και άλλοι από τοπικές διοικήσεις και να μη πηγαίνουν συνέχεια οι ίδιοι. Ο κ. Πανούσης απαντώντας στο δεύτερο θέμα είπε ότι θέμα αυτό έχει απασχολήσει το Παγκόσμιο Τμήμα (Ρ.Ε.Β.). Για να γίνει αλλαγή μορφής της ταυτότητας πρέπει να αποφασίσει το Παγκόσμιο διότι σε όλα τα Εθνικά Τμήματα η Ταυτότητα είναι ίδια. Ο κ. Θεοχάρης για το θέμα των Πολιτικών Υπαλλήλων είπε όχι διότι θα πέσουμε στην ίδια παγίδα όπως με τους Συνοριοφύλακες και του Ειδικούς Φρουρούς και πρότεινε να γίνει η εγγραφή περισσοτέρων Αστυνομικών και όχι άλλων Υπαλλήλων. Ο κ. Κοντάκος για το θέμα των εκπροσωπήσεων είπε ότι σε άλλα Συνέδρια στο εξωτερικό έχουμε στείλει μέλη Τοπικών Διοικήσεων και στο μέλλον θα υπάρχει κατάλογος ειδικός όπου θα αναγράφονται τα ονόματα των εκπροσώπων μας έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία και σε νέα άτομα που δεν έχουν πάει να μας εκπροσωπήσουν φτάνει να έχουν τα κατάλληλα προσόντα. Για το θέμα των πολιτικών υπαλλήλων είπε όχι διότι πρέπει να αναζητήσουμε νέα μέλη στη δεξαμενή της Αστυνομίας και όχι αλλού.

 Κατόπιν έγινε ψηφοφορία για τα θέματα αυτά και αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία των μελών του συνεδρίου να απορρίψει τα δύο πρώτα και να εγκρίνει το τρίτο θέμα.

ΘΕΜΑ  7ο:

    α) Περιοδικό και ημερολόγια να αποστέλλονται στις οικίες των ενδιαφερομένων καθόσον υπάρχουν έντονα παράπονα.
    β) Αλλαγή μορφής ταυτότητας.
    γ) Η μηχανογράφηση των καταστάσεων να είναι κατά αλφαβητική σειρά για να είναι ευχερέστερος ο έλεγχος.

Ο κ. Τζόβολος Θ. εκπρόσωπος της Τ.Δ. Αχαΐας εισηγήθηκε το θέμα αυτό και είπε όσον αφορά για το πρώτο σκέλος η Διοίκησή του αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα διότι το περιοδικό δεν φτάνει στους αποδέκτες του και θα έπρεπε να εξεταστεί το θέμα έτσι ώστε να στέλνονται τα περιοδικά στις οικίες των συναδέλφων. Για το β’ σκέλος δεν είπε τίποτα διότι είχε αναπτυχθεί από άλλο εισηγητή και είχε δοθεί η απάντηση και για το τρίτο σκέλος είπε ότι πρέπει για διευκόλυνση των τοπικών διοικήσεων οι καταστάσεις που έρχονται κάθε χρόνο με τα μέλη πρέπει να είναι κατά αλφαβητική σειρά για διευκόλυνση στον έλεγχο. Για το πρώτο θέμα απάντηση έδωσε ο Γενικός Γραμματέας κ. Μαρκόπουλος Φ. ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι δεν είναι δυνατό ακόμα να γίνει αυτό διότι είναι μεγάλο το κόστος για το ταχυδρομείο. Μόλις βρεθεί λύση με τις διαφημίσεις και είναι δυνατή η μείωση του κόστους τότε θα μπορεί το περιοδικό να αποστέλλετε στις οικίες των συναδέλφων. Για το τρίτο σκέλος απάντηση έδωσε ο κ. Κατσαρόπουλος Γ. και είπε ότι σε λίγο η μορφή του αρχείου εκσυγχρονίζετε και θα μπορεί να τυπώνει κατά αλφαβητική σειρά τις καταστάσεις μελών.

ΘΕΜΑ  8ο:

Διεξαγωγή εικαστικών τεχνών των Αστυνομικών κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων.

 Ο κ. Δέλλα Χ. αναπτύσσοντας το 8 θέμα είπε ότι πρέπει να διοργανωθεί μια έκθεση εικαστικών τεχνών όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν Αστυνομικοί Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο μέλη της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών. Αυτή η Έκθεση πρέπει να γίνει το 2004 και να είναι αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Ο κ. Κοντάκος Χ. είπε ότι αυτή την έκθεση μπορεί να τη διοργανώσει η νεοϊδρυθείσα τοπική διοίκηση του Πειραιά με την βοήθεια του Δήμου Πειραιά. Εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση και δεσμεύθηκε ο κ. Κοντάκος Χ. να έρθει σε επαφή με τον Δήμαρχο του Πειραιά έτσι ώστε διοργανωθεί στον Πειραιά μια μεγάλη εκδήλωση.

ΘΕΜΑ  9ο:

Υπηρεσιακές διευκολύνσεις και πολιτιστικές άδειες για μέλη Εθνικού Τμήματος, Λ.Α.Μ.Δ.Ε.Α. , Εθνικού Εκδότη, Εκπρόσωποι Ελληνικού Τμήματος στα Διεθνή Συνέδρια, Πρόεδροι και Γενικοί Γραμματείς, Διαχειριστής SPARTA PROJECT, Εκπρόσωποι και Παρατηρητές Τοπικών Διοικήσεων στα Ελληνικά Συνέδρια, Φύλλα Πορείας για τους συμμετέχοντες σε Διεθνείς Εκδηλώσεις.

 Ο κ. Κοντάκος Χρήστος ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση να μεταβεί στο Υπουργείο και να ζητήσει την θεσμοθέτησή τους. Είναι αναγκαίο να θεσμοθετηθούν οι πολιτιστικές άδειες στους ανωτέρω αναγραφόμενους διότι εμείς είμαστε που αυτή τη στιγμή προβάλουμε την Αστυνομία στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Το θέμα τέθηκε στην ψηφοφορία και εγκρίθηκε ομόφωνα.

ΘΕΜΑ  10ο:

Επιπλέον των τεθέντων στο θέμα 11 της ημερήσιας διάταξης, τίθεται θέμα τροποποίσης του άρθρου 2 του ισχύοντος καταστατικού και ειδικότερα προστίθεται εδάφιο ( ιβ) της παραγράφου 3, ως ακολούθως:

ιβ] Προσπάθεια ανάληψης διεθνών συνεργασιών με αξιόπιστους φορείς της κοινωνίας των πολιτών (όπως μη κυβερνητικές οργανώσεις, τοπικούς αναπτυξιακούς φορείς, ΟΤΑ, πανεπιστημιακά, δίκτυα, αγροτικούς συνεταιρισμούς, φορείς ιδιωτικής πρωτοβουλίας) των αναπτυσσόμενων χωρών, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση του οικονομικού και κοινωνικού επιπέδου των κατοίκων και την μείωση της φτώχεια.

 Οι συνεργασίες αυτές θα εκτείνονται και θα καλύπτουν τους τομείς της ανθρωπιστικής βοήθειας, της επισιτιστικής βοήθειας καθώς και την ανάπτυξη συνεργασίας σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα θα πρέπει να επιδιωχθεί η ενίσχυση και υλοποίηση προγραμμάτων στους καίριους τομείς της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της κοινωνικής φροντίδας και πρόνοιας, της εκπαίδευσης και κατάρτισης, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ισότητας ανδρών και γυναικών.

 Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία και ομόφωνα από τους σύνεδρους αποφασίσθηκε να γίνει η τροποποίηση αυτή στο καταστατικό και να προστεθεί το ανωτέρω εδάφιο (ιβ) στο άρθρο 2 &3.

ΘΕΜΑ  11ο:

Εκσυγχρονισμός καταστατικού σύμφωνα με τα Διεθνή πρότυπα και προσαρμογή στα Ελληνικά δεδομένα.

    Α) Άρθρο 12 Αύξηση της ετήσιας συνδρομής μελών σε 12 €.
    Β) Άρθρο 31 Κατάργηση εξουσιοδότησης για εκπροσώπηση στο Πανελλήνιο Συνέδριο και στις εκλογές για ανάδειξη μελών Δ.Σ.
    Γ) Άρθρο 34 Διαγραφή από αυτό το άρθρο «και δεν είναι ταυτόχρονα, με την εκλογή των μέλη ετέρου Δ.Σ. Τοπικής Διοίκησης ως Τοπικού η επαρχιακού της Ενώσεων»

 Τα τρία αυτά θέματα εισηγήθηκε ο κ. Βασίλειος Γιαννακόπουλος και ζήτησε από την Γενική Συνέλευση να τα ψηφίσουν. Για την συνδρομή αυτός είπε ότι ζήτησε να είναι μεγαλύτερη όμως το Εθνικό Τμήμα ζήτησε να είναι 12 € και αυτός δέχθηκε. Για την εξουσιοδότηση είναι αναγκαίο να καταργηθεί διότι πουθενά δεν υπάρχει και δεν είναι δημοκρατική διαδικασία. Πρέπει να υπάρχει εκπροσώπηση από άτομο που ορίζει η κάθε τοπική και όχι με εξουσιοδότηση. Επίσης πρέπει στις ψηφοφορίες να συμμετέχουν όλοι οι εκπρόσωποι με τη δική τους και μόνο τη δική τους ψήφο, έτσι ώστε να μην αλλοιώνεται το αποτέλεσμα και πολλές φορές να μην εκφράζει τον εξουσιοδοτών. Για το άλλο θέμα είπε ότι είναι σημαντικό άτομα που θέλουν να προσφέρουν και σε τοπικό επίπεδο να τους δίνετε η δυνατότητα να εκλέγονται και σε αυτά τα συμβούλια. Οι περισσότεροι εκπρόσωποι συμφώνησαν μαζί του και ψηφίσαν θετικά τις τρείς αυτές αλλαγές του καταστατικού. Για την συνδρομή ο κ. Γιαννακόπουλος πρότεινε επίσης για τους δόκιμους των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας που γράφονται στην Ένωσή μας για την περίοδο που βρίσκονται στη Σχολή να μη τους γίνετε κράτηση. Αυτός όμως κατά πλειοψηφία δεν ψηφίσθηκε. Για το θέμα των εξουσιοδοτήσεων υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις από τον κ. Βασιλάκη και τον κ. Πανούση διότι αυτό ισχύει και στο εξωτερικό όμως η πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης ψήφισε θετικά στην εισήγηση του κ. Γιαννακόπουλο.
ΘΕΜΑ 12ο

Άρθρο 1 παρ.2 SERVO PER AMIKECO να σημαίνει «Υπηρετώ δια της φιλίας» και όχι «Εξυπηρετώ δια της φιλίας»

 Ο κ. Παυλίδης εισηγούμενος το πρώτο θέμα είπε ότι πιο σωστό είναι να υπάρχει στο καταστατικό Υπηρετώ και όχι Εξυπηρετώ. Εμείς υπηρετούμε τις αρχές του καταστατικού και όχι εξυπηρετούμαι. Υπήρξαν μερικές αντίθετες γνώμες όπως του κ. Βασιλάκη και Ιλιάκη όμως κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε να αλλαχθεί και το νέο σύνθημα να είναι Υπηρετώ δια της φιλίας.

ΘΕΜΑ 13ο

Αίτημα ανάθεσης του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου στη Ζάκυνθο.

 Ο κ. Μποζίκης εκπρόσωπος της Τ.Δ. Ζακύνθου κατέθεσε πρόταση ανάθεσης του Πανελληνίου Συνεδρίου  στην διοίκησή του για το 2004. Η πρόταση έγινε δεκτή και ομόφωνα ψηφίσθηκε το επόμενο συνέδριο να γίνει στ Ζάκυνθο.

 Στο σημείο αυτό ζήτησε το λόγο ο κ. Στρατής Α. και ζήτησε από την Πρόεδρο να συμπεριλάβει στα θέματα ημερήσιας διάταξης προς ψηφοφορία και το θέμα εάν πρέπει να μετονομασθεί η Τ.Δ. Αττικής σε Τ.Δ. Αθηνών και εάν είναι νομότυπο να ιδρυθεί Τ.Δ. Πειραιά. Ο κ. Πρόεδρος είπε ότι επειδή το θέμα αυτό είναι εκτός Ημερήσιας Διάταξης και δεν μπορεί να τεθεί σε ψηφοφορία. Έτσι το έθεσε εκτός ψηφοφορίας.

 Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους και τους παρατηρητές έληξε τις εργασίες του 19ου Πανελληνίου Συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης Ο Γραμματέας της Γενικής Συνέλευσης
Γεώργιος ΚΑΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ  Φρειδερίκος ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ