ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΟΥΣΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΙΡΑ

Η συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών έρχεται σε μια πολιτική και κοινωνική συγκυρία που επιτρέπει τη συμφιλίωση Αστυνομίας και Κοινωνίας, εντός του συνταγματικού πλαισίου μιας ευνομούμενης Δημοκρατίας, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στη σημερινή συγκυρία, οι αστυνομικοί θέλουν να συμφιλιωθούν με τους πολίτες. Την ίδια ώρα, η ελληνική κοινωνία δείχνει ότι θέλει να συνδράμει τις προσπάθειες της Αστυνομίας για να αισθανθεί ασφαλής από το έγκλημα και θωρακισμένη από την κατάχρηση εξουσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αστυνομία οφείλει να δώσει πρώτη τα δείγματα της νέας αντίληψης σεβασμού των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών, ήπιας χρήσης της νόμιμης και πρόσφορης παρέμβασης στις περιπτώσεις διατάραξης της τάξης και διακινδύνευσης της ασφάλειας και λογοδοσίας για όποια υπέρβαση ή κατάχρηση εξουσίας.
Η Δημοκρατία και οι πολίτες περιμένουν πολλά από την Αστυνομία και τους αστυνομικούς, τόσο σε επίπεδο κοινωνικής ειρηνοποιού δράσης, όσο και σε επίπεδο πρόληψης. Ο Αστυνόμος είναι ο φίλος στη γωνιά του δρόμου, είναι ο προστάτης του φτωχού και του κατατρεγμένου. Για να πετύχει το αναγκαίο εγχείρημα της συμφιλίωσης, απαιτείται αλλαγή στο κοινωνικό προφίλ του Έλληνα αστυνομικού. Αυτό προϋποθέτει υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης, κοινωνική αναγνώριση και εξασφαλισμένο στάτους.
Ο Σύλλογος ΙΡΑ, μέσα από τις ευρείες δράσεις του, δείχνει ότι η Αστυνομία και οι αστυνομικοί είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που δρουν μέσα σε αυτή, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής ειρήνης. Η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του μπορεί και πρέπει να εκφράσει αλληλεγγύη προς την κοινωνία.
Είμαι βέβαιος ότι το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών, θα σταθεί αρωγός και πολύτιμος σύμμαχος στο αναγκαίο εγχείρημα της συμφιλίωσης της Αστυνομίας με την κοινωνία.

Γιάννης Πανούσης
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη