Χαιρετισμός Παγκόσμιου Προέδρου για τα 50 Χρόνια του Ελληνικού Τμήματος ΙΡΑ

Αγαπητοί φίλοι από την Ελλάδα,

Χρόνια Πολλά! Εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας της ΙΡΑ, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους μια ευτυχισμένη 50η επέτειο.

«Οι μικρές ευκαιρίες είναι συχνά η αρχή μεγάλων επιτευγμάτων».

Ο Δημοσθένης κατά κάποιον τρόπο πρέπει να ενέπνευσε και τον Arthur Troop, όταν το 1950, σε μια πληγωμένη Ευρώπη,  γεννήθηκε το όνειρο του Ιδρυτή μας και τοποθέτησε τον θεμέλιο λίθο  του υπέροχου οικοδομήματος  που ποτέ δεν θα σταματήσει να μεγαλώνει  και το οποίο  έχει εξελιχθεί σε μια  ΙΡΑ την οποία όλοι εμείς γνωρίζουμε  και αγαπάμε σήμερα: Είναι η μεγαλύτερη Ένωση Αστυνομικών στον Κόσμο, με σχεδόν 420.000 μέλη σε περισσότερες από 100 χώρες, μεταξύ των οποίων 66 είναι πλήρως συνδεδεμένες. Τι υπέροχο ταξίδι φίλοι  μου!

Ο Arthur Troop, με την απλότητά του, η οποία έχει αναγνωριστεί από όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, ανήγαγε τον  ιδεαλισμό, το όραμα και τα όνειρά του σε μια ενιαία και μοναδική αξία. Μια αξία  που δείχνει το βαθύτατο σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα που τόσο έντονα πίστευε. Μια αξία που ήταν ένα κάλεσμα για  Ειρήνη,  το  οποίο ήθελε να μας  ενθαρρύνει και να δούμε ως μια απόλυτη αναγκαιότητα γι’ αυτόν τον κόσμο. Η αξία, της οποίας η ισχύς θα αποτελέσει το πιο αποτελεσματικό σύνδεσμο μεταξύ μας. Η αξία αυτή, αγαπητοί μου φίλοι ονομάζεται Φιλία. Ναι, απλά Φιλία. Ενώ επιλέγοντας το σύνθημα "Servo per Amikeco" για την IPA,  ο Arthur Troop  δημιούργησε την προμετωπίδα, που έμελε  να οδηγήσει το πεπρωμένο της Ένωσής   μας ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, σε καλές και κακές εποχές.

Αλλά απαιτήθηκε  επίσης  ιδεαλισμός και  όνειρα από τα πρώτα μέλη του Ελληνικού Τμήματος ΙΡΑ πριν από 50 χρόνια,  για να έχουν το θάρρος να ακολουθήσουν τον Arthur Troop  και να περπατήσουν  στα βήματά του , προκειμένου να ιδρύσουν  ένα δικό τους  Τμήμα. Και ένα πλήθος  επιτευγμάτων ήρθε  από τότε!

Το Ελληνικό Τμήμα  υπήρξε πάντα ένας ισχυρός εταίρος της  Ένωσής  μας. Ξέρω πόσο ενεργά είναι τα μέλη σας  σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να  εξασφαλίσουν στο Ελληνικό Τμήμα ΙΡΑ να  κατέχει σημαντική θέση στο πλαίσιο της αστυνομίας και των θεσμών  της χώρας σας. Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για τον ρόλο που το Ελληνικό Τμήμα παίζει  πάντα στη διεθνή σκηνή της  Ένωσης. Μερικά παραδείγματα μου έρχονται στο μυαλό, όπως το Παγκόσμιο  Συνέδριο  του 1998 που διοργανώθηκε στην Αθήνα, Διεθνείς συναντήσεις Νέων,  συναντήσεις του Παγκοσμίου Συμβουλίου  και  των Διεθνών Επιτροπών, καθώς και πολλές άλλες διεθνείς συναντήσεις, εβδομάδες φιλίας και σεμινάρια.

Τόσα πολλά γεγονότα που δείχνουν τη βούληση και την ανησυχία του  Ελληνικού Τμήματος για να διασφαλιστεί όχι μόνο η βιωσιμότητα της ΙΡΑ, αλλά και η σταθερή ανάπτυξή της. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η αφοσίωσή μας στις αξίες της  ΙΡΑ,  αξίες μιας κοινωνίας με σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ζωτικής σημασίας. Είμαστε οι πρέσβεις της ειρήνης, της ελευθερίας και της ισότητας.  Η καθημερινότητά μας ως Αστυνομικοί  μας υπενθυμίζει διαρκώς, ότι η ασφάλεια είναι μια από τις βασικές υποχρεώσεις του κράτους και εμείς είμαστε οι φρουροί του. Τα θλιβερά γεγονότα που συγκλόνισαν τον κόσμο από την αρχή του έτους, θα πρέπει να μας κάνουν πιο δυνατούς, πιο ενωμένους. Είθε η  φιλία να είναι  ο σύνδεσμός μας και είθε να διασφαλίσουμε ότι δε θα χαθεί μεταξύ μας. Είθε  η αίσθηση του καθήκοντος και οι δεσμεύσεις  μας, να κάνουν  όλους τους λαούς να ακούσουν τη φωνή της ΙΡΑ και οι αξίες μας να  απηχήσουν σε όλο τον κόσμο. Ξέρω ότι η ΙΡΑ  μπορεί να υπολογίζει  στην αίσθηση του καθήκοντος που σας διακατέχει και την κατανόησή σας για το κοινό καλό. Η ΙΡΑ  μπορεί  να στηρίζεται ειδικότερα σε εσάς όπου η χώρα σας  είναι το λίκνο του πολιτισμού μας, για να διαιωνίσουμε  αυτό που ξεκίνησε ο Arthur  Troop.

Μία λαϊκή σας παροιμία λέει   ότι "Μια κοινωνία αναπτύσσεται και μεγαλώνει  όταν οι άνθρωποι φυτεύουν δέντρα  των οποίων η σκιά ξέρουν ότι δε θα χαθεί ποτέ". Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι πρωτοπόροι. Ας τους μιμηθούμε, ας παραμείνουμε πρωτοπόροι και να εξασφαλίσουμε  ένα λαμπρό μέλλον για την Ένωσή  μας και τα παιδιά μας. Αυτή είναι η θερμότερη ευχή μου για το Ελληνικό Τμήμα, ενώ σας εύχομαι  για μια ακόμη φορά πολύ χαρούμενη 50η επέτειο!

Σας ευχαριστώ για τη φιλία σας,

Ζήτω η ΙΡΑ Ελλάδας
Ζήτω η IPA