ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 37o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

Ιουλ 29, 2016

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 37ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών στο Βουκουρέστι την 20 έως 25 Σεπτεμβρίου 2011, με συμμετοχή εκπροσώπων και παρατηρητών από 57 χώρες.

Το Ελληνικό Τμήμα εκπροσωπήθηκε από τριμελή αντιπροσωπεία. Συγκεκριμένα, το Εθνικό Τμήμα εκπροσωπήθηκε από τον αρμόδιο Διεθνών Σχέσεων κ. Κυριάκο ΚΑΡΚΑΛΗ και ως παρατηρητές συμμετείχαν οι κ.κ. Ιωάννης ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ, Πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος και Σταύρος ΓΙΑΧΟΣ . Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου συζητήθηκαν θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, όπως έγκριση των πεπραγμένων 2011 και του προϋπολογισμού του 2012.  Επίσης, άλλα θέματα όπως:

1. Αποφασίστηκε η απονομή Διεθνούς Αστυνομικού βραβείου ΙΡΑ σε φυσικά πρόσωπα και οργανισμούς για εξέχουσα προσφορά στην Ένωση και στην Αστυνομία ή προσφορά στην κοινωνία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή προστασίας της Παγκόσμιας Ειρήνης.

2. Εκλογή των μελών των Παγκόσμιων Επιτροπών (πρόταση Ε.Τ. Τουρκίας ), η οποία παραπέμφθηκε για συζήτηση στο Παγκόσμιο Συνέδριο του 2012 στο Ισραήλ.

3. Απονομή μεταλλίου ευδόκιμου παραμονής στις τάξεις της ΙΡΑ για 20, 30 και 50 χρόνια (πρόταση Ε.Τ. Μάλτας) η οποία απερρίφθη.

4. Τρόποι προώθησης της ΙΡΑ μέσω κοινωνικών δικτύων (πρόταση Ε.Τ. Ισραήλ) – παραπέμφθηκε στην επιτροπή εσωτερικών υποθέσεων.

5. Από το ΡΕΒ προτάθηκε η αποπομπή από τις τάξεις της ΙΡΑ του Ε.Τ. Σευχελλών, λόγω μη καταβολής εισφορών για την τελευταία τριετία . Ωστόσο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η παραμονή για ένα ακόμη έτος.

6.  Κατά μεγάλη πλειοψηφία (με 42 ψήφους υπέρ) εγκρίθηκε η πρόταση του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος, όπου αρχικά είχε προταθεί από την Τ.Δ. Αθηνών – Αττικής και εγκριθεί από το Πανελλήνιο Συνέδριο για υιοθέτηση των επτά (7) θεμελιωδών αρχών της ΙΡΑ ως εξής:

· Φιλία

· Φιλοξενία

· Ανθρωπισμός

· Αλληλεγγύη

· Ενότητα

· Παγκοσμιότητα

· Εθελοντισμός

Η πρόταση αυτή είχε θετική εισήγηση από την επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, της οποίας προεδρεύει ο  Γενικός Γραμματέας του ΡΕΒ κ. Γεώργιος ΚΑΤΣΑΡΟΠΟΥΛΟΣ.

7. Προτάθηκε από το ΡΕΒ η θεσμοθέτηση της Ημέρας ΙΡΑ και εγκρίθηκε όπως κάθε Εθνικό Τμήμα ορίσει την ημέρα αυτή.

Επερχόμενα Συνέδρια:

    Το 2012 το Παγκόσμιο Συνέδριο (εκλογοαπολογιστικό) – θα γίνει στο Ισραήλ (Ειλάτ)
    Το 2013 στη Δανία (Κοπεγχάγη)
    Το 2014 στη Γερμανία. Το συνέδριο αυτό διεκδικήθηκε και από το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα καθώς και από το Εθνικό Τμήμα του Περού. Η Ελλάδα με τη Γερμανία πέρασαν στο 2ο γύρο και έλαβαν 31 ψήφους η Γερμανία και 24 η Ελλάδα.
    Το 2015 (εκλογοαπολογιστικό στην Κύπρο)
    Το 2ο Παγκόσμιο σεμινάριο νέων Αστυνομικών θα γίνει στην Αυστραλία το 2012.

Στο Συνέδριο παρέστη ως προσκεκλημένη η νέα Διευθύντρια του Παγκόσμιου Σεμιναριακού Κέντρου Gimborn κα Gabriele Bischoff, η οποία εξέφρασε την ευαρέσκειά της και τις ευχαριστίες της για τη θέση που της ανατέθηκε και υπεσχέθη να συνεχίσει με ζήλο το έργο που επί 30ετία επιτυχώς επιτέλεσε ο απερχόμενος Διευθυντής κ. Klaus Niedler.

Eπίσης, από το νέο webmaster, παρουσιάστηκε το ολοκαίνουργιο site της ΙΡΑ, το οποίο είναι πολύ πιο εύχρηστο, δυναμικό και κατατοπιστικό και σύντομα θα είναι διαθέσιμο. Στο χώρο της διεξαγωγής του Συνεδρίου, έλαβε χώρα Παγκόσμιος Διαγωνισμός Φωτογραφίας, όπου το 3ο Βραβείο απέσπασε το μέλος της Τ.Δ. Αχαίας κ. Κων/νος ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ, τον οποίο ως Εθνικό Τμήμα, συγχαίρουμε θερμά.

Τέλος, σε κλίμα ενθουσιασμού έγινε δεκτό στους κόλπους της ΙΡΑ το νεοϊδρυθέν Εθνικό Τμήμα του Μακάο, μετά από 2ετή αναδοχή από το Ε.Τ. Hong Kong.

Εθνικά Τμήματα τα οποία έχουν υποβάλλει αίτηση εισδοχής είναι: Αρμενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πράσινο Ακρωτήρι και FYROM.

Η Εθνική μας Αντιπροσωπεία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, έκανε επαφές με όλα τα Εθνικά Τμήματα και ισχυροποίησε τους δεσμούς.


Με εκτίμηση

SERVO PER AMIKECO

Κυριάκος ΚΑΡΚΑΛΗΣ

Αν. Γεν. Γραμματέας & Αρμ. Διεθνών Σχέσεων

ΑΡΘΡΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΙΡΑ