Αιμοδοσία 21 & 22 Ιουλίου 2019 στο Μετρό Συντάγματος - Τοπική Διοίκηση Αθηνών Αττικής Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών

Ιουλ 16, 2019

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION

ΔΙΕΘΝΗΣΕΝΩΣΗΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

HELLENIC SECTION

ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΜΗΜΑ

REGION ATHENS

ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΘΗΝΩΝ-ΑΤΤΙΚΗΣ

Ικτίνου 2, 105 52   Αθήνα

tel: +30 210 5227 330 & +30 210 5226 295

fax:     +30 210 5248 397

url:https://ipaathens.blogspot.com/

e-mail :Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

.

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Συνάδελφοι και συναδέλφισες,

Η Τοπική Διοίκηση Αθηνών Αττικής της Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών καλεί τα μέλη της αλλά και όλους τους συναδέλφους καθώς και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη την 21 & 22 Ιουλίου 2019 από ώρες 09.00 έως 19.00 στο Μετρό Συντάγματος να συμμετέχουν σε εθελοντική αιμοδοσία.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), που παρέχει υψηλής ποιότητας αιμοδοσιακή υγειονομική περίθαλψη επιτυγχάνοντας τον στόχο της αυτάρκειας αίματος και παραγώγων του σε εθνικό επίπεδο www.ekea.gr

Ο εθελοντής αιμοδότης μπορεί πλέον να υποβάλει ηλεκτρονικό αίτημα στο Εθνικό Μητρώο Εθελοντών (ΕΜΑ) και να αποκτά Ταυτότητα Εθελοντή Αιμοδότη.Μέσα από το λογαριασμό χρήστη είναι σε θέση να βλέπει το ιστορικό των αιμοδοτήσεων του και συγκεκριμένα την ημερομηνία κάθε αιμοδότησης καθώς και την Υπηρεσία αιμοδοσίας στην οποία πραγματοποιήθηκε η αιμοδότηση. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μπορεί μόνος του να επικοινωνεί και να καλύπτει τυχόν ανάγκες σε αίμα που μπορεί να προκύψουν σε οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον χωρίς να απαιτούνται ενδιάμεσες διαδικασίες.

Είναι μια προσπάθεια στήριξης των συνανθρώπων μας που έχουν καθημερινή ανάγκη από αίμα. Είναι στάση ζωής και κοινωνικής προσφοράς .

Είναι πράξη αγάπης και απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας. Tα αποτελέσματά της σώζουν ζωές, διότι το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται. Μόνο χαρίζεται.

Όλοι εμείς θα είμαστε εκεί!

Με εκτίμηση

για το Διοικητικό Συμβούλιο

                         Ο Πρόεδρος    

          

               ΒΑΛΑΤΣΟΣ Βλάσιος

              Η Γενική Γραμματέας

               ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ευθυμία

                           Εθελοντής Αιμοδότης-Ένα μοίρασμα ζωής

Η Αιμοδοσία σε νούμερα

Στην Ευρώπη το 100% του αίματος προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη αναλογία είναι 58% . Προκειμένου, να υπάρχει αυτάρκεια αίματος χρειαζόμαστε 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες ετησίως, δηλαδή το 2% του πληθυσμού. Ενάμιση μήνας είναι το ανώτατο χρονικό όριο που διατηρείται το αίμα. Από μία μονάδα αίματος παρασκευάζονται μία μονάδα συμπυκνωμένων ερυθρών, μία μονάδα πλάσματος και μία μονάδα αιμοπεταλίων και μεταγγίζονται 3 ασθενείς.

Κάθε 2 δευτερόλεπτα κάποιος χρειάζεται αίμα.

Μπορώ να γίνω αιμοδότης?

Αν είσαι 18-65 χρονών, πάνω από 50 κιλά, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας μπορείς να δίνεις αίμα κάθε 3 μήνες. Φρόντισε την ημέρα που θα αιμοδοτήσεις, να είσαι ξεκούραστος και να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα(π.χ. τοστ, κουλούρι κτλ).

Τι πρέπει να προσέξω?

Θυμήσου να έχεις μαζί σου ένα επίσημο έγγραφο προκειμένου να μπορέσεις να ταυτοποιηθείς (π.χ. ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης) και τον ΑΜΚΑ σου, προκειμένου να μπορέσεις να καταχωρηθείς στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών(ΕΜΑ) και να έχεις την δυνατότητα να βγάλεις την νέα ηλεκτρονική ταυτότητα, μόνος σου ή με την βοήθεια κάποιας αιμοδοσίας.

Τι να περιμένω την ημέρα της αιμοδοσίας?

Θα συμπληρώσεις ένα σύντομο ιστορικό, θα ελεγχθεί η αιμοσφαιρίνη κι η πίεση σου και θα συζητήσεις με τον γιατρό της αιμοδοσίας όποια αμφιβολία ή απορία έχεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας σου και θεωρείς ότι μπορεί να επηρεάσει την αιμοδότησή σου. Η διαδικασία της αιμοληψίας διαρκεί περίπου 10 λεπτά κι είναι ανώδυνη κι ασφαλής. Μετά την αιμοδοσία θα σου προσφερθεί ένα σνακ και θα παραμείνεις στον χώρο για 10 λεπτά. Τις επόμενες ώρες καλό θα ήταν να φροντίσεις να πιεις πολλά υγρά, να μην καπνίσεις για 1-2 ώρες, να μην σηκώσεις βάρος από το χέρι που αιμοδότησες και να αποφύγεις την έντονη άσκηση.

Σε περίπτωση που αισθανθείς κάποια αδιαθεσία ή ενόχληση επικοινώνησε αμέσως με την αιμοδοσία.

Γιατί εγώ?

Η μοναδική πηγή προέλευσης του αίματος είναι ο άνθρωπος. Ο χρόνος που μπορεί να διατηρηθεί το αίμα είναι μέχρι 42 ημέρες το πολύ.

Για σκέψου τώρα το εξής…….

Με μία αιμοδότησή σου μπορείς να βοηθήσεις 3 διαφορετικούς ανθρώπους. Ο πρώτος μπορεί να είναι κάποιος που βρίσκεται πολύ μακριά, ο δεύτερος μπορεί να μένει κάπου στην πόλη σου, ο τρίτος μπορεί να είναι κάποιος που γνωρίζεις… κάποιος στην γειτονιά σου ας πούμε που δεν μοιράστηκε ποτέ μαζί σου το γεγονός, ότι πάσχει από μια ασθένεια που χρειάζεται μετάγγιση ή ίσως το γεγονός, πως του συνέβη κάποτε ένα τροχαίο ατύχημα κι αν δεν είχε μεταγγιστεί, δεν θα τα είχε καταφέρει να ζήσει.

Σκέψου επίσης πως…..

εάν δώσεις μία φορά αίμα, θα σώσεις τρεις ζωές· εάν παρακινήσεις 3 ακόμα ανθρώπους να αιμοδοτήσουν, θα σωθούν 9 ζωές· εάν κι αυτοί παρακινήσουν άλλους τρεις, θα σωθούν 27 ζωές…..81…243…729…2.187…6.561….19.683..59.049 ….177.147 ζωές…

ΕΣΥ και 3 ακόμα..και 3 ακόμα… και 3 ακόμα…

πόσες ζωές μπορούν να επηρεαστούν από αυτήν την αλυσίδα αριθμών? Πόσο μοίρασμα ζωής εμπεριέχεται σε μόνο 10 λεπτά? ….

                             ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ- ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ

ΑΡΘΡΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ